Eкс зам. министър Ал. Манолев връща стотици хиляди левове за къщата си за гости в Сандански, над 8 млн. лв. санкциите в Пиринско

19 ноември 2019 14:00   11 коментара   33880 прочита


Милиони левове трябва да връщат 30 собственици на къщи за гости в Пиринско.. Сред тях е и бившият заместник- министър на икономиката Александър Манолев. Санкциите, които са наложени, са в размер на 100 % от отпуснатата европейска субсидия, получена по Програма за развитие на селските райони, а сумата е размер над 8 милиона лева.

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости, констатирани от ДФЗ – РА, са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. По-конкретно, установените нарушения за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

Резултатите са в следствие на обработени 276 от общо 288 проекта, проверени през юни от Държавен фонд „Земеделие“.

Както Struma. com писа, именно казусът с „къща за гости“ в Сандански превърна в обвиняем бившия зам. -министър на икономиката Ал. Манолев. Окръжна прокуратура бе предала на съд Ани Димитрова и Александър Манолев за извършено от тях престъпление- представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз.

През лятото пратеници на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева проверяваха десетки къщи за гости в Югозапада. Пиринско се оказа и регионът с най- много къщи за гости по европейски проекти, а справка показва, че именно тук са издигнати около 140 семейни хотели и къщи и са усвоени близо 40 милиона лева от европейски проекти.

Общо 746 са къщите за гости в България, като в Пиринско най- много са край Гоце Делчев, Мелник, Сандански, Банско, Петрич, Разлог. Лещен, Огняново и други селища в община Гърмен водят класациите по най- много усвоени европари в областта.

Цвети Иванова


Още за: къщи   гости   Пиринско   Още от: Общество

Принтирай статия
11 коментара
19 Ноември 2019 14:30 | Любчо
Оценка:
38
 (
42
 гласа)

Не само да върне парите, а и в затвора трябва да полежи.


19 Ноември 2019 14:31 | ИЛИЯ
Оценка:
28
 (
32
 гласа)

СТРУМА, НАЛИ МАНОЛЕВ БЕШЕ НЕВИНЕН?


19 Ноември 2019 14:59 | САНДАНСКИ
Оценка:
28
 (
32
 гласа)

Да върне парите,
Конфискация на имота в полза на държавата.
Затвор за злоупотреба в особено големи размери.


19 Ноември 2019 15:06 | варианти
Оценка:
22
 (
24
 гласа)

1. връща парите и къщата си остава негова
2. не връща, държавата взема, но ще трябва да я продаде, защото какво ще прави с толкова подобни къщи
3. държавата вдема къщата и я дарява на общината (което всъщност няма как да стане), или при продажба парите да бъдат дадени на общината, в чийто район е съответната къща
4. закриване на фонд Земеделие и министерството въобще, защото там се крадат (усвояват) най-много пари и после всичко това ние ще плащаме


19 Ноември 2019 15:31 | цензура
Оценка:
16
 (
18
 гласа)

Защо ги няма управляващите в този списък?
Защото са на власт.


19 Ноември 2019 17:07 | Мите
Оценка:
15
 (
17
 гласа)

За Манолев знам от много време, ред е проверяващите да кажат имената и на другите, които са злоупотребили с пари. Сигурно ще има и други интересни имена. А Манолев е от стара коза яре, добър ученик на баща си - митничар.... Тях с закона не ги лови, а и местните магистратите да много добри и хуманни ....имат къщи и вили да строят ...и екзотични пътешествия да осъществят.


19 Ноември 2019 19:32 | До прокуратурата
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Докога ще ни замазвате очите . Кога ще има осъдени и да излежава присъди. Никога отговарям си аз в тази държава власт имащите всички са корумпирани и всички са за затвор. Гешев сменява Цацаров защото само те си знаят заткулисните игри. Но Господ забавя но не забравя


19 Ноември 2019 19:50 | македонски
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Затворник може да влезе в политиката. Но политик в затвора не може! Т'ва е България днес, "товарищи"! Ясна!?


19 Ноември 2019 20:55 | Вирус
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Никой няма да връща нищо, защото констатациите при проверките през юни не са представлявали нарушения по действащото законодателство. В края на август тази година тъпаците от фонда си обнародваха методика ( старата беше обявена от ВАС за нищожна) с която ще налагат санкции за 2016, 2017 и 2018 г., а в правото обратно действие, особено по административно-наказателни производства е невъзможно. Крайният резултат е, че фиска ще бъде натоварен с огромни разноски за адвоктски хонорари/лихви и др. В заключение никой не е злоупотребил, защото задължение за изпълнение на бизнес плановете не е съществувало при сключване на договорите.


20 Ноември 2019 06:38 | Запознат
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

А на Манолев протежето Пухи, кога ще го арестуват за схемите му заедно с Манолев?


20 Ноември 2019 14:45 | Яне
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Пухи работи за манолев !!
На Котев главата му я изяде Манолев !
Сега го чакам Котев и ако го докопам ще измета града с него както ви бях обещал
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар