Единствената в България самоука лечителка с право да изражда деца без диплома пред в. “Струма”

27 януари 2010 00:20   10 коментара   25981 прочита
Щом ми носите китки, ще пийнете греяна ракийка, каза баба Лисавета Стоева на кмета Кирил Стоянов
Щом ми носите китки, ще пийнете греяна ракийка, каза баба Лисавета Стоева на кмета Кирил Стоянов


Щом ми носите китки, ще пийнете греяна ракийка, каза баба Лисавета Стоева на кмета Кирил Стоянов

95-г. акушерка с 443 бебета в “сметката” Е. Стоева от с. Самуилово: Правя масажи за забременяване, жените не могат да имат деца от ранна любов, шетат с голи коремчета и с опашчица на гъза, ние ходехме с дълги гащи...

95-годишната Елисавета Стоева от село Самуилово получи букет цветя и пожелания за дълголетие от кмета на селото Кирил Стоянов.

Щом не сте ме забравили, чедо, ще ви почерпя с греяна ракия, засуети се баба Лисавета, която е най-възрастната баба акушерка в община Петрич. Тя донесе тубичка с ракия, малък железен чайник и даде на съседката си Марика Ангелова наставления колко захар да сложи и как да сгрее грозданката. Двете жени готвеха на голямата тенекиена печка на дърва, на която пържеха зеле в тиган.

Баба Елисавета е родена в село Гега, в планината Огражден, през 1916 година и въпреки почти вековната си възраст бойко шета по двора и вкъщи, които светят от чистота. Стаичката й в двуетажната къща е постлана с дебели черги. Голяма е чистница, в градинката гледа чушки и домати, гледа и лозницата и сама вари ракия.

Елисавета Стоева е изродила 386 деца в Самуилово, 22 в Камена и 35 в Коларово. Помага и на бездетни жени да заченат деца. През вечер при нея идват жени от Благоевград, от Добринище, от Разлог, от Гърция.

На мен ми изроди втората дъщеря и помогна на дъщеря ми да зачене дете, хвали я съседката Марика.

Аз съм седмаче от Гега, в Самуилово дойдохме да берем тютюн. Тогава свекървите гледаха много иззад оградите, моята свекърва видяла, че не излизам из селото, не отивам при момчетата, седя си у дома и плета чорапи. Така ме хареса и ме поиска за сина си Мануш. И останах в Самуилово. Дядо Мануш го няма вече, той почина на 90 години. Загубихме три деца по време на войната, тогава имаше страшна скарлатина, от нея умряха много деца под десет години. През 1942 година немците, които разквартируваха в селото, коленичеха и отдаваха чест пред къщите, в които имаше умряло дете. Щерка ми Цеца почина наскоро на 65 години. Имам още две дъщери - Мара, на 73 години, и Малина, на 60 години.

Научих се да бабувам в болницата в Петрич, бях там, когато бях бременна с щерка ми Светла, която почина. Тогава имаше трима лекари в болницата и аз помагах на акушерките и се учех.

Цял живот съм гледала тютюн, бях и готвачка в училище. Предавах по 3 тона тютюн, бях председател на жените тютюнджийки. Събирах ги, четях им доклади. Старият доктор гинеколог Иван Цветков ме записа на акушерски курсове в Разлог. Подготвиха ми документите, но закриха курсовете. Имам си акушерски инструменти, работя чисто, с ръкавици. Само аз от бабите имах официално разрешение от родилния дом да израждам деца. Израждах ги на полето и по къщите.

На тези, които не могат да имат деца, не им бая. Мачкам ги /масажирам ги - б.а./ с крем. Не бъркам вътре. Матката е като голяма круша, има ляв и десен яйчник. Ти знаеш ли колко време върви спермата до яйцеклетката? 25 минути. Затова жените при мен лежат по един час. Масажирам ги на голо, завързвам ги със забрадка. С ръцете си усещам кога матката е изместена, кога има нещо друго и го намествам. Не използвам билки за тази работа. Когато е последният ден на менструацията, изтривам /масажирам/ жената и ако всичко е нормално, веднага забременява.

Имаше едно момче, студент е, учи висше медицина. Един ден дойде, всичко ме изпита, всичко му казах. Шестица беше получил. Едно време ми правиха Бабинден тука, у дома, с тъпани. По две кози са ми клали.


Още за: Е. Стоева   акушерка   бебе   Още от: Общество

Принтирай статия
10 коментара
27 Януари 2010 08:39 | БМВ
Оценка:
-1
 (
21
 гласа)

Хахаха, браво, бе Струма! Заглавието е убиец! Бабата ще изражда деца пред вашия екип или как?І?


27 Януари 2010 09:05 | нас
Оценка:
6
 (
22
 гласа)

Прекланям се пред тази бълтарка! Бог да и даде още години напред, за да помага на
хората.


27 Януари 2010 11:08 | Бизи
Оценка:
0
 (
26
 гласа)

До БМВ, ти си голем тапанар. Срам за теб. Браво бабе да си жува и здрава още години. Такива хора като теб не се намират вече.


27 Януари 2010 12:12 | ааааааааа
Оценка:
3
 (
17
 гласа)

БРАВО НА ТАЗИ БАБА ДА Е ЖИВА И ЗДРАВА .ТАКИВА ХОРА КАТО ТЕБ НЕ СЕ НАМИРАТ ЛЕСНО.


27 Януари 2010 13:02 | българка
Оценка:
3
 (
19
 гласа)

Да е жива и здрава, и да помага още дълги години на тези, които искат да раждат. В последно време много млади жени имат проблеми със забременяването, и ако тази баба може да им помогне ще е много радващо.


27 Януари 2010 13:45 | петричанин
Оценка:
-11
 (
21
 гласа)

браво на тая македонка сите во пирнско сме македонци стига ова робство бугарско фашиско сакаме црви со македонски попове сакаме македонски училища


27 Януари 2010 17:06 | не
Оценка:
-1
 (
21
 гласа)

петричанин казах ти 2 от сините 1 от жълтите хапчета,пак си ги объркал.БРАВО НА БАБАТА


27 Януари 2010 21:00 | ОМО ИЛИНДЕН
Оценка:
-6
 (
24
 гласа)

*** 20 години ОМО ИЛИНДЕН *** ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ И ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА СИТЕ МАКЕДОНЦИ И МАКЕДОНКИ ОТ ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ И ОТ БЪЛГАРИЯ ***


28 Януари 2010 01:04 | ВОЖИК
Оценка:
-1
 (
13
 гласа)

До Омо Илинден...мИСЛЯ,4Е ТУК ГОВОРИМ ЗА ЕДНА СВЯТА ЖЕНА,КОЯТО ДАВА ЖИВОТ И 6ТАСТИЕ НА ХОРАТА,ДА Е ЖИВА ИЗДРАВА О6ТЕ ТОЛКОВА.А до македонци и Вулгари както ни нари4ате,остави всеки сам да каже какьв е....


14 Юли 2010 21:22 | Жана
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Къде се намира тази баба и кога може да се отиде при нея




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар