Е-79 пропадна и река Струма погълна шофьор с камиона му

06 декември 2010 00:20   17 коментара   37947 прочита
Методи Новоселски
Методи Новоселски


Методи Новоселски

Затвориха пътя през Кресненското дефиле, пренасочиха трафика през Предел и Попови ливади за ГКПП - Кулата

Десет състезатели от клуба по рафтинг “Адвенчър”, които имат база в Кресненското дефиле, се включиха с лодки в среднощната акция за спасяване на шестима благоевградчани, хванати в капана на бързо придошлата от поройните дъждове река вечерта в събота. Около 19 часа на 4 декември на телефон 112 е подаден сигнал за бедстващо семейство, приклещено от водната стихия в къщата си, която е срещу полигона в Благоевград, в непосредствена близост до главен път Е-79. Във водния капан се оказаха известният благоевградски автомонтьор Георги Спиров, известен с прякора Уто, съпругата му, синът, снахата и двегодишната му внучка Христинка. Нивото на реката стигнало масивната ограда на новата им здраво изградена къща около 17 часа, но докато Спиров успее да организира евакуацията на животните в намиращата се наблизо ферма, нивото на водата се покачило толкова бързо и се оказало невъзможно да стигнат брега без лодка.

След като подал сигнал за бедствие, на място се отзовали спасители на Гражданска защита, но те не разполагали с лодка. Такава няма на разположение в нито един общински център от Перник до Петрич. За инцидента е информиран и областният управител Валери Смиленов, който пристигна на място. При липсата на лодка се появи вариант да звъни лично на премиера Бойко Борисав да отпусне хеликоптер. Заместник областния управител Бисер Михайлов обаче прояви съобразителност и се обади на състезателите от клуба по рафтинг, които по това време са били в дефилето, и те веднага се отзоваха. Движението по главен път Е-79, който е точно срещу бедстващата къща, бе затворен за няколко часа, докато бъде подготвена спасителната техника, което се правеше директно на пътното платно. Акцията по евакуацията на хората стартира около 22.30 часа.

По това време реката вече бе стигнала на десетина метра от Е-79, течението бе изключително силно, а дълбочината в участъка до къщата 2,5 метра. За да се справят с лошите условия, състезателите по рафтинг привързаха лодката с въже към едно от дърватата на брега и със специална гребна техника, която не позволява лодката да бъде отнесена от течението, стигнаха оградата на дома, където вързаха другия край на въжето. По тази въжена линия на три курса семейството на Георги Спиров бе успешно евакуирано през бурните води, а малката Христинка, изплашена от преживяното, не спираше да плаче. Г. Спиров благодари лично на спасителите и на областния управител Валери Смиленов, а любимото му куче Бък, порода каракачанска овчарка, го посрещна и му се радваше на брега. Неприятната изненада беше, че другото му куче, порода кавказка овчарка, час по-рано било сгазено от преминаващ по Е-79 автобус, а от третия му четириног любимец нямаше и следа.

На метри по-нагоре от мястото на първата спасителна акция се проведе втора - в другата къща1 останала насред реката1 на благоевградския бизнесмен и брат на дилъра на “Тойота” Васил Новоселски - Методи Новоселски, той не бе успял да евакуира и фирмените си автомобили, които останаха под водата. Като стъпи на брега( той не скри радостта си, както и недоумението как река Струма може за толкова кратко време да придойде толкова много. Тук сигурно има някаква човешка намеса. По радито, което винаги нося със себе си, чух, че при Мало Бучино се скъсала някаква дига, обясни човекът, който показа, че в суматохата успял да обуе само чехли. На мястото на спасителната акция освен регионалния началник на Гражданска защита Петър Самарджиев през цялото време бе и националният шеф Стефко Бурджиев. След като около 23.30 ч.всичко приключи благополучно той лично благодари на състезателите от клуба по рафтинг и обеща, че ще направи всичко възможно да осигури за нуждите на Благоевградска област професионална спасителна лодка и обучен екипаж.

Областният управител Валери Смиленов заяви, че за благодарност към младите спасители ще подкрепи зародилата се идея да бъдат предложени пред ОбС за почетни граждани на Благоевград. Развилнелите се води на р. Струма, за която никой от 30 години не си спомня да е прииждала толкова, нанесе тежък удар миналата нощ. Около 5 часа сутринта на 5 декември на около километър от разклона за село Ощава, в посока към Кресна, стихията подкопа участък от около 40-50 метра от главен път Е-79. Пътната настилка буквално висна във въздуха, а под нея дълбочината стига до 10 метра. Точно там самосвал на пътноподдържащата фирма “Кос алфа”, управляван от Мустафа Мисанков, от Белица, пропадна в реката, след като пътното платно поддало.

Стихията погълнала за миг камиона и до късния следобед вчера от него не бе открита следа, както и от водача. Заради бурните води дошлите на място леководолази не получиха разрешение да се гмурнат, а шефът на ГЗ Стефко Бурджиев обясни, че ще се проверява участък от 20 километра и по двата бряга. На мястото на трагедията пристигнаха бащата на шофьора Салих Мисанков, брат му Ибрахим, майка му и съпругата, която ридаеше безутешно. Това е пълно безобразие, как са могли да пуснат брат ми да прави насипи в такъв рисков участък посред нощ без обезопасяване. Нищо не ни казват, баща ми научи от съсед на площада в Белица, ядосваше се братът Ибрахим и се молеше да стане чудо. Дневно оттук минават 1200 тира, автобуси и хиляди леки коли, като си помисля, че са минавали над подкопания участък, тръпки ме побиват какво е могло да се случи, разсъждаваше областният управител Валери Смиленов. Той обърна внимание на факта, че укрепването на подкопания участък е правен преди години от италианската фирма “Тодини”, която по спечелен европроект реконструира пътя. Вижте, само на метри е старата подпорна стена, правена кой знае кога, не е мръднала, а тази на “Тодини” е отнесена като детска играчка, обясняваше Смиленов.

От вчера движението по главен път Е-79 от Симитли до Кресна бе спряно напълно. Атомобилите се отбиваха по алтернативен участък Симитли-Разлог-Гоце Делчев-Попови ливади-ГКПП - Кулата. Ремонтът ще отнеме дори месец, а докато не спадне нивото на реката, не е ясно дали няма подкопавания и на други места, обясниха пътни есперти. Областният управител сформира кризисен щаб и разпореди кметовете на Струмяни, Кресна, Симитли и Сандански да направят обход на районите си и да докладват за щетите. Областна комисия с участието на експерти от Пътно управление - Благоевград, Гражданска защита, КАТ и други служби да направят детайлни проверки за състоянието на инфраструктурата по Кресненското дефиле, уведомени са ЧЕЗ и БТК да проверят състоянието на комуникационните си връзки.

17 коментара
06 Декември 2010 06:56 | бг
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

на стискащите им да опитат тръпката ще препоръчам пътя полето- кадиица- сушица- пъстрец и долу в дерето където е кресна, ама това е само за коли с двоино предаване. пътя е лесен, и сега високото ако няма сняг е лесно


06 Декември 2010 07:58 | BG
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

областнио току-що каза че до 10 дена пъто на Дефилето ке е готов. За малко му повервах.
И кой е разрешил на Мустафата да стъпи с камионо на подкопания участък....????


06 Декември 2010 08:25 | аожгт
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Къде е Лидка с новините за бедствието в Дупница


06 Декември 2010 13:05 | ag
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Няма как да стане за 10 дена. Докато не открият тялото на шофьора, агромах нямат право да насипват, иначе трупа ще остане под камъните.


06 Декември 2010 13:16 | до Бг
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

дай повече подробности за този маршрут, сигурен ли е?


06 Декември 2010 13:18 | Божанина
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Отдавна международният път София - Кулата трябваше да се превърне в магистрала .
Пак някой се е облагодетелсвал покрай проекта за обновяване на пътя от италиянската фирма .


06 Декември 2010 14:05 | Васил Шумаров
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

"Вижте, само на метри е старата подпорна стена, правена кой знае кога, не е мръднала, а тази на “Тодини” е отнесена като детска играчка, обясняваше Смиленов."
Това го извадих за онези, които нямат време да прочетат цялата статия. "Тодини" е италианска фирма.


06 Декември 2010 15:48 | бомбаджия
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Нема да е лошо да се взриви десния брег на реката за да се отбие и разшири реката, която бие от завоя силно към шосето. Иначе всичко ще е временно.


06 Декември 2010 16:40 | съпричастен
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

BG написа:областнио току-що каза че до 10 дена пъто на Дефилето ке е готов. За малко му повервах.
И кой е разрешил на Мустафата да стъпи с камионо на подкопания участък....????
Казва се Хюсеин Мисанков. На 35-38 години е. Има две деца. Не само той, и други работници от Кос Алфа са били изпратени през нощта да насипват камъни върху опасния участък.
ag написа:Няма как да стане за 10 дена. Докато не открият тялото на шофьора, агромах нямат право да насипват, иначе трупа ще остане под камъните.
Агромах още вчера са започнали да насипват, уш да изместят течението и да могат да извадят самосвала. Искат по-скоро да решат проблема с пътя. Дреме им за човека! Възспират роднините, не са им казвали, те са разбрали от странични хора. И вчера, и днес десетки съселяни на шофьора чакат на мястото разрешение от полицията, за да го търсят. Водолазният екип, който се е отзовал на мястото, също е бил възспрян. Никой не го е издирвал. Дреме им за животите на обикновените хора!!!


06 Декември 2010 17:16 | 555
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Жалко за този млад живот!!!!! За пореден път се убеждаваме, че на никой не му пука за обикновените хора. Кой е издал тая заповед на работниците и ги е пратил на сигурна смърт? Нека всички се помолим да стане чудо и човека да е жив!!!


06 Декември 2010 17:23 | гара пирин
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Дефилето е природен резерват а не строителна площадка


06 Декември 2010 17:53 | Мунчо
Оценка:
4
 (
12
 гласа)

Ей, Стогодишния, времето тия дни е променливо, не е за Антички със слаби нерви... По-добре си стой на топло до печката и си пий лекарствата !!!


06 Декември 2010 18:03 | гара пирин
Оценка:
-6
 (
12
 гласа)

Боко кат е толкова на зор за магистрала да си я прекара през ... двора в Банкиа. През Кресненското дефиле ние не щеме магистрала. Иначе палим фитилите и затваряме дефилето за винаги. 145 са хралупите за динамид в дефилето и не Боко ги е правил а са от Втората Световна


06 Декември 2010 18:16 | BG
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

колега "съпричастен" Агромаховете бързат да насипват , защото никой не брой колко курса прават камионите. И да приберат повече пари. Кой е улав да насипва в тая побесняла река.. Та тя отнася всичко. И за това питам кой е тоя дето е карал шофьора (по радио Фокус казаха Мустафа Мисанков), да стъпва с машината на тоя подкопан асфалт. И къде в Василев да си защити хората.....


06 Декември 2010 19:29 | ???
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Къде ли се изгуби доносника на ДС Илия Йофков та не пише във вестника ?


07 Декември 2010 07:31 | бг
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

до Бг написа:дай повече подробности за този маршрут, сигурен ли е?
зависи със каква кола си. пътя от сушица до кресна е черен път и доста неравен,но ако си с прилично 4по 4 превозно средство може и да успееш. 1 час от сушица до пъстрец и 30 мин спускане до кресна,а бе 1.30 мин или около35 км от- до , и си прескочил бариерата. ако ти е зор, ако не пии си ракииката и не викаи дявола,...


08 Декември 2010 18:25 | НЕЗАВИСИМ
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Гледам всички от управниците говорят за пътя , а за шофьора като чели той не е проблем . АЛООООО КЪДЕ СТЕ БЕ УПРАВНИЦИ СЕГА НЕ Е ВРЕМЕ ЗА ИЗБОРИ И ХОРАТА НЕ ВИ ТРЯБВАТ , НО ТОВА ЩЕ ВИ СЕ ВРЪЩА .....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар