Две училища от Благоевград в ТОП 100 на най-добрите в страната! Поздравленията са за Езикова и Математическа гимназии

23 август 2019 11:00   3 коментара   22950 прочита


ЕГ "Акад. Людмил Стоянов" и ПМГ "Акад. Сергей Корольов" попаднаха в класация на 100-те учебни заведения, чиито възпитаници са постигнали най-високи резултати на матурите след 12-ти клас на изпита по български език и литература.

Възпитаниците на езиковото училище заемат 22-ро място в подреждането със среден успех 5.23 при изпитани 162 - а ученика, а математиците са на 43-та позиция със среден успех 5.07 при същия брой ученици.

На 58-мо място е Средно училище Братя Петър и Иван Каназиреви от град Разлог с с успех 4.96, а на 97- мо място са учениците от ПМГ "Яне Сандански" от град Гоце Делчев със среден успех 4.77, като с това се изчерпва и присъствието на училища от Благоевградска област. В класацията преди ЕГ са 12 училища от София, 3 от Пловдив, по две от Варна и Бургас и по едно от Стара Загора и Добрич.

На първо място в класирането е 91-ва НЕМСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ,,Професор Константин Гълъбов" София, със среден успех 5.64. Две области в страната - Кюстендил и Търговище, изобщо не се класират сред най-добрите. В списъка има 12 частни училища. Благоевградска област е сред 13-те области в страната със среден успех между 4 и 4.5, като единствено област София - град е на първа позиция с успех над 4.5.

За да бъде направена класацията на училищата, данните са усреднени на база броя явили се ученици във всяко училище и средния успех на училището. Търсачката в таблицата позволява допълнително филтриране на информацията. Подредбата носи условности, доколкото показва успеваемост на изпитите, и не е задължително белег за това, че в училищата се преподава на много високо ниво български език и литература.

Трябва да се има предвид също, че все още немалко от учениците ходят на допълнителни частни уроци при подготовка за матурите. Според Закона за предучилищното и училищното образование само учениците, които вземат успешно и двата задължителни изпита, могат да продължат образованието си в университет.

Останалите получават удостоверение за завършен втори гимназиален етап на средно образование, което дава право на професионално обучение. Те имат право да се явяват допълнително на изпита до успешното му преминаване. До дни ще излезе и класацията на ТОП 100 за изпита по математика, където класацията ще бъде далеч по- различна.


Още за: училища   класация   матури   клас   Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
23 Август 2019 15:14 | въпрос
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

А къде в класацията е 9-то училище? Там има ли учебен процес? Защо това училище получава пари от държавата? Никакви резултати - какво се случва, учителите работят ли, или само директорката има претенции?


24 Август 2019 13:56 | Кръстева
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Поздравления за учителите и зрелостниците от тези училища! Този успех е резултат от комплексна работа на няколко екипа - ръководство, учителски усилия, семейна загриженост и най-вече желание за образоване от самите ученици. Очаквам в следващата година да се изкачат по стълбичката на класацията на по-високо сръпало! Дано!


24 Август 2019 14:56 | истина
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Качеството на работата в училище личи на резултатите от изпитите след 7-ми клас.
И това е комплексен резултат от работата на всички учители до 7. клас и желанието на децата да учат!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар