Две млади “Птици” с награди от Театрален фестивал

03 май 2012 00:04   3 коментара   16219 прочита


Театрална формация „Птиците” при ПМГ „Акад. Сергей П.Корольов” – Благоевград, с режисьор Павлин Славов изпълниха “Историята на Мария” от Петко Илиев и се прибраха в родния град с две индивидуални награди

И през 2012 година Бургас - градът с най-хубавата атмосфера и най-артистичните хора - събра на фестивала „Бургаски изгреви” най-доброто от младежките театрални състави в България. А този година имаше и специални гости – актьорите от театър „Вилколакис” - Литва. Четири дни, от 25 до 28 април 2012 г., театралите от 26 детски и младежки формации изязяваха своя талант, стил и артистизъм. Над 300 млади творци показаха сценично си присъствие в залите на Драматичен театър „Адриана Будевска”, Държавен куклен театър, Военен клуб и Младежки културен център – Бургас.

Великолепни постановки, прекрасни спектакли и шоу-програми изпълниха сцените на морския град. Искрените и изпълнени със светла емоция млади хора показаха, че „театърът все още е жив и ще живее”! Всички ентусиазирано споделяха, че това е любимото им изкуство и че ще продължават да преследват мечтите си, достигайки до голямата сцена. С техните невероятни изпълнения ще се запомнят Осмите празници на младежкото театрално изкуство „Бургаски изгреви”.

Тази година фестивалът беше разделен на два модула – за училищни и извънучилищни състави.

В първите два дни театрални формации от школи, читалища и детски и младежки комплекси и центрове показваха таланта си на сцените в града. След последния изигран спектакъл от извънучилищните състави, журито с председател Пейо Пантелеев и членове Елка Василева и Иванка Янкова произнесе тежката си дума и връчи своите награди.

Първата статуетка „Бургаски изгреви” замина за София. Тя бе връчена на ДЮТС „Юлий” при столичното читалище „Раковски” за драматургичната композиция „Тази любов” , постановка на Велислава Мастикова и Даниела Арнаудова.

Наградата на журито за режисура отиде при Румен Велев за постановката му „Службогонци”, а самият спектакъл получи пластиката „Бургаски изгреви” за цялостно изграждане.

Специална награда „Прощъпулник” получи детска театрална формация „Усмивка” за „Хитър Петър” с режисьор Румяна Кралева. Най-малките артисти получиха и наградата на Община Бургас, която им връчи лично заместник-кмета по образование и култура Йорданка Ананиева.

Няколко приза получиха възпитаниците на Станимир Карагьозов от детска театрална школа „Талантино” при Военен клуб – Бургас: три от наградите за актьорско майсторство си завоюваха вещиците в „Болен здрав носи”, а ръководителят на школата бе отличен за изключително авангарден похват при реализиране на спектакъла „Златната рибка”.

Отличен бе добрият прочит на драматургичния материал и впечатляващата актьорска игра на Арт театър при Младежки център – Хасково, които впечатлиха с камерния спектакъл „Пергамон”. Режисьорът Румяна Георгиева се качи на сцената още два пъти – да получи награда за успешно представяне и с другият ръководен от нея състав – „Младежки театър зад пазара”, както и за да получи личната си награда за ревностен радетел на българската класическа драматургия.

За най-добра мъжка роля отличието получи Тодор Василев от Ботевград за изпълнението му в „Седмата жертва”. Той бе отличен и за авторска музика за същия спектакъл.

Признание за дарованието и труда бе дадено на три млади актриси: Георгия Кадоглу от ДЮТ “Златното ключе” от Варна за моноспектакъла „Козет”, Мария Панайотова от Ямбол за ролята си в „Кървава сватба” и Яница Маринова за авторския си спектакъл „Огледална стрела”.

Поощрения за успешно представяне получиха клуб „Театър” – Бургас и детски театрален състав при читалище „Напредък” – Нова Загора, а за успешен дебют – театрална школа „Православни светулки” при ОДК – Бургас.

Голямата награда за великолепното си и издържано представяне получи задграничният гост – театър „Вилколакис” от гр. Каунас – Литва. Младите актьори представиха „Овчарката и коминочистачът” - сценична адаптация по приказката на Ханс Кристиян Андерсен и впечатлиха както с яркото си сценично присъствие, така и със сценографията и оригинална режисура. „Вилколакис” на литовски се превежда с поетичното „добър вълк върху облак”, град Каунас е втори по големина в Литва, а на спектаклите на младите актьори от Литво се влиза с билети, които обикновено свършват месец преди датата на представлението. Всички – и деца, и големи, които работят с тях – режисьори, сценографи, хореографи, музиканти, художници са неизлечимо заразени с вируса „театър … и това много им личи. Което, впрочем, се отнася и за всички участници във фестивала.

Другите два дни бяха определени за училищните състави, които се представиха блестящо и затрудниха максимално журито.

Клуб „Таленто” при ПГ по механотехника и електроника –Бургас бе отличен за добре изграден спектакъл. Денис Джемил Юзеир получи награда за ролята на бабата в представения от „Таленто” спектакъл „ Клуб „Щастие” с режисьор Надя Николова.

Награда за оригинална композиция получи Сценична формация при ПГТ „Иван Вазов” - Слънчев бряг за шоу програмата „Ах, тези сърца”.

Поощрение за проявено постоянство в овладяването на театралното изкуство бе дадено на Театрална група при ОУ „Н.Й.Вапцарова” – с. Бяла паланка с режисьор Даниела Митева.

“Урок по мечтание” на Тeатрален състав „Смехорани” при ОУ „Найден Геров” – Бургас донесе награда за оригинална драматургия и режисура на Росица Панайотова, както и най- високото отличие за състава – статуетката на фестивала.

Призът за сценография и костюми отиде при Театър „Класика” при ГПЗЕ „Захарий Стоянов” – Сливен за “Криворазбраната цивилизация” с режисьор Соня Келеведжиева. В този спектакъл за женска роля бе отличена Мариела Чолакова, а за поддържаща роля Георги Бодуров, който изигра невероятно баба Стойна.

Награда за мъжка роля получи Георги Димов за ролята на Сиромахов в “Омайна сутрин”, представена от Театрална формация „Романа арт” при ГРЕ „Г.С.Раковски” – Бургас с режисьор Кичка Чиликова.

За колективан образ на крадливите циганки в „Хитър Петър”, представен от Училищен театър „Мечтание” при ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков” – Сливен, постановка на Димитър Добрев, бяха отличени Елица Иванова, Златимира Димитрова, и Хатче Садулла Али.

Изпълнителката на главната роля в „Историята на Мария” на Театрална формация „Птиците” при ПМГ „Акад. Сергей П.Корольов” – Благоевград с режисьор Павлин Славов получи награда за актьорско майсторство. С награда за женска роля си тръгна и Десислава Мирчева, превъплътила се великолепно в учителката.

За изграден талантливо образ на Пена във „Вражалец”, постановка на „Театър 220” при ПГЕЕ „М.В.Ломоносов” – Горна Оряховица с режисьор Рена Дранкюлева награда получи Виктория Георгиева.

Награда за актьорско майсторство и режисура бе връчена на Театрално ателие при БСУ с ръководител Елевтери Елевтеров за “Римска баня”.

Безспорен фаворит и за журито и за публиката тази година беше Младежкияг театрален състав при СОУ “Проф. Асен Златаров” – Първомай. Те отнесоха Голямата награда на журито за актьорско майсторство на целия състав за “Вражалец” от Ст.Л.Костов. Младите артисти показаха, че могат да съперничат на професионалистите. И съвсем заслужено още четири отличия и много аплодисменти заминаха за Първомай: за режисура на Спас Янков, за актьорско майсторство на Енчо Генов за ролята на кмета, на Ангел Пелтеков за ролята на попа и на Мартин Костов за ролята на дядо Ноко.

В заключителните мигове Председателят на журито Пейо Пантелеев изрече в своя неповторим стил: „Ако някой не е доволен, ако някой скърби или му е мъчно, или изпитва други отрицателни чувства, може да ги насочи към мен. Надявам се, че догодина ще можем да измислим още и още награди, за да може всички да си отидат с награда, но имайте впредвид, че вие си отивате с най-голямата награда – тази, че намерихте нови приятели, това че бяхте единни, че се борехте за най-прекрасната кауза - театъра, а театърът е живот!”

Преди да закрие VIII Празници „Бургаски изгреви”, Емануил Арнаудов, създател и Директор на фестивала отправи благодарност към Областния Управител, Община Бургас и журито за съдействието и помощта този празник наистина да се случи. И изрази увереност, че докато има хора, влюбени в изкуството, той ще продължава да се случва.


Още за: фестивал   театър   гости   Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
03 Май 2012 09:35 | родител
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Браво на децата от ПМГ! Браво и на учителя Павлин Славов! Когато човек върши работата си с желание - винаги има резултати. С такъв учител, в училище не е скучно!


03 Май 2012 13:35 | озадачен
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Браво на учениците! Дано само статията не е PR по повод наркотиците в елитното школо, за които в-к Струма вече писа! А такива новини- за успехи на млади хора, са показател, че не е редно да поставяме под един знаменател всички ученици!


03 Май 2012 17:06 | Христова
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

До Озадаченият - Статията няма нищо общо с наркотиците, за които вестник "Струма" е писал. Децата на Павлин Славов показаха чудеса на сцената, особено Десислава, която Пейо Пантелеев съвсем искрено прегърна на сцената докато й поднасяше наградата за невероятната игра.
Мария Христова - Бургас
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар