Две лъвчета се родиха в зоопарка в Благоевград, съдбата им е неясна...

07 юли 2020 22:02   11 коментара   7172 прочита


Две лъвчета се родиха в зоопарка в Благоевград преди 3 дни. Появата им на бял свят не била планирана, а природозащитници се опасяват, че условията за отглеждане не са добри. Родителите на лъвчетата са брат и сестра,споделя шефа на зоопарка Крум Попниколов.

Тревожният сигнал, че лъвчетата няма да оцелеят, изпратиха зрители на bTV. В сигнала се посочва: „Получихме информация, че в нашия зоопарк са се родили две лъвчета, днес стават на 3 дни. Обаче нямат условия да ги гледат и може да ги убият. Това го чухме от човек, работещ там“.

Отиваме на място. Виждаме едно лъвче, което лежи само, извън помещението. Стои така дълго време.

Намираме гледачите. – Те са при майката, тя си ги гледа, ние нема какво да им правим.

– В момента обаче лъвчето не е при майката, а отвън в клетката, нея я няма, на жега.

– Излизат и пак си влизат. Те си избират, седат отвънка, влизат вътре, лази, лази.

– Живи ли са и двете в момента?

– Да, живи са. Екипът ни обаче видя, че лъвчето престоя на плочата един час и никой не отиде при него, няма и вода. Според директора на зоопарка, който е в отпуск, раждането е непредвидено. „Женската има и спирала, и имплант да не ражда, случило се е, родила е, какво да ги правим“, каза Крум Попниколов, директор на Зоопарка.

– А те брат и сестра ли са големите лъвове? – По принцип да, и в природата кой ги отделя бе, Ирина? „Тяхното раждане не е било планирано, както често се случва у нас, и доколкото ми е известно управата няма решение за съдбата им.

Зоопаркът е допуснал огромната грешка да допусне мъжката и женската да бъдат заедно през размножителния период, огромната грешка да предотврати раждането на нежеланите лъвчета и в крайна сметка са изправени пред взимането на още една грешка – да умъртвят лъвчетата, ако нямат решение за тях, което е скандално“, коментира Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“. Съдбата на малките е в ръцете на майка им, твърдят от управата.

„Зависи от майчиния инстинкт, нито от мен, нито от теб. Ако майката се грижи за тях, ще оцелеят“, твърди Крум Попниколов. Преди дни, от „Четири лапи“ посетили зоопарка. Отказано им било да видят лъвовете, но установили лоши условия и хигиена. За умъртвяване на животно законът предвижда затвор. През май миналата година зоопаркът в Хасково загуби 2 новородени лъвчета, заради закъсняла медицинска грижа.

Тогава за смъртта им се разбра, след сигнал на „Четири лапи“. Хасковският зоопарк загуби две новородени лъвчета заради липса на адекватна здравна грижа Този случай може да му коства бъдещото разрешително за отглеждане на диви котки Година по-късно зоопаркът в Хасково отново се радва на поколение – две малки лъвчета, които вече са на 8 месеца. Те са живи, благодарение на своевременната грижа на ветеринарите.

11 коментара
08 Юли 2020 00:45 | дядо Йоцо
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

КОЙ ЩЕ БЪДЕ СЪДЕН ЗА ТАЗИ БЕЗОТГОВОРНОСТ С ТЕЗИ НЕВИННИ СЪЩЕСТВА?


08 Юли 2020 07:16 | Sp
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Това е истинска новина, която чувам за първи път, на територията на Благоевград, ще им носим млекце, а като пораснат, месце


08 Юли 2020 08:12 | ....
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Добре дошли в Благоевтрад, пригответе се за мухлясъл хляб


08 Юли 2020 09:35 | ????????
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Алооооо..... "Блг"! Ти на Ирка само п..... ката можеш да и лижеш, щото на друго надали си способен! И за грешката си прав---ТИ си наистина ГОЛЕМА ГРЕШКА!!!


08 Юли 2020 10:29 | 17
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Преди години пак се родиха две лъвчета, но тогава тихомълком ги удавиха. Оправданието тогава беше, че жената, която се грижи за лъвовете не е много добре психически и за това го направила. Беше ги удавила в кофа с вода... Дано този път малките оцелеят, но за да се случи това трябва НЕЗАБАВНО да бъдат изведени от тази кочина, наречена зоопарк. Сърцето ми се къса за горките животинки там - потънали в мръсотия, гладни и нещастни... Да се затвори тази пародия на зоопарк!


08 Юли 2020 10:50 | ж
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Искат да затворят Зоопарка, за да построят кооперации


08 Юли 2020 10:58 | строител
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Терена е много апетитен за ново строителство, и затова искат Зоопарка да бъде закрит.


08 Юли 2020 11:45 | Станка Павлевска
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Радост. за града и децата ни! Ветинари да ги прегледат и да да дадат указания за Отглеждането им, Да се съживи Зоопарка, Общината да помогне за бъдещето на Лъвчетата и Зоопарка! Дал Господ, а ние да ги опазим! Атракция за града


08 Юли 2020 12:10 | abv
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Какви кооперации може да има там, след десет години там ще е центърът и кметството на ромския квартал, паркингът пред Зоопарка ще стане модерен централен площад.


08 Юли 2020 13:52 | Зоолог
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ако родителите са брат и сестра, то лъвчетата трябва да бъдат евтанизирани.


08 Юли 2020 14:40 | дядо Йоцо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ако Бистрица, Хърсово Делвино и Мощанец бяха станали квартали на Благоевград, и градът се разрастнеше в тези направления нямаше да се застроят всички зелени площи в него. Благоевград стана Бетоновград!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар