Дупница с допълнителни мерки за сигурност след терора в Париж

17 ноември 2015 13:35   3 коментара   4064 прочита


Допълнителни мерки за сигурност, които да бъдат предприети предвид последните събития свързани с терористични нападения и закани, са обсъдили на среща вчера кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев, началникът на РУП-Дупница Борислав Динев и заместникът му Михаил Джаджаров.

Подробности по срещата станаха ясни днес на пресконференцията, която даде инж.Чимев. „Срещата с г-н Динев, както знаете бе по моя покана веднага след случилото се в Париж. Задължително бе да вземем конкретни мерки за повишаване вниманието в общината, особено на места, където има струпване на много хора-автогарата и жп гарата, общинска администрация. Пуснал съм заповеди за повишаване мерките на пропускателен режим, както и за 24-часово засилено видеонаблюдение.

Трябва и съдействие от нашите съграждани, когато видят съмнителни чужденци или коли с чужда регистрация или пък оставен багаж, веднага да сигнализират на 112, като сме се разбрали, че ще се реагира светкавично. Това е свързано и с дискомфорт за проверяваните хора, за което се извинявам, но пък ситуацията го налага. За всички масови мероприятия ще уведомяваме РУП, за да има засилен контрол. Що се отнася до училищата, разчитам, че директорите на учебните заведения, които са отговорни за пропускателния режим ще вземат съответните допълнителни мерки“, обясни инж.Чимев.

Създаването на Общинско предприятие „Спортни имоти“, към което да преминат всички спортни съоръжения собственост на Община Дупница обмисля кметският екип. Идеята в момента се разисква и ще бъде предложена в окончателен вариант на Общински съвет-Дупница, който да вземе крайното решение. „Така се практикува в почти всички градове, където има подобни съоръжения. Обмисляме варианта със структура, която според мен не трябва да бъде повече от 4-5 човека, подробно разписана Наредба за ползването на залата и стадиона.

В момента съм възложил да бъде изготвена подробна справка за разходите, които ще бъдат правени средномесечно, за да бъде наясно с тях новият Управител. Разходите по поддръжката им не са никак малко и трябва да има възвръщаемост все пак. На какъв принцип ще се ползва от клубовете, както казах е въпрос на Наредба и ако плащат наем, то той ще бъде съвсем минимален за разлика от външните ползватели – за концерти, тържества, спортни лагери и други“, обясни инж.Чимев.

Интерес към наемането на закрития плувен басейн,намиращ се в ОУ „Св.Климент Охридски“ е заявен днес, обяви още инж.Чимев. „Досега проведохме две процедури за отдаването му под наем с месечна цена от 100 лева, но конкретен желаещ не се появи. Днес има заявен интерес и дори отидоха да го огледат. Имена не цитирам, защото няма нищо конкретно. Хората е нормално да видят, да преценят какъв е разхода и дали ще имат възможност да го стопанисват, което да им носи и печалба, разбира се. Около 47-48 хиляди лева са необходимите разходи, което сме го обявили по-рано, за да започне да функционира нормално. Ако не се намери желаещ, Община Дупница ще се заеме с ремонта и пускането му за ползване от дупничани. Грехота е Дупница да няма плувен басейн, затова съм го заложил в списъка за следващата година“, каза още инж.Чимев.

„Да не кажа на 100%, но на 99% от заложените дейности по капиталови разходи са свързани с подмяната на водопроводната и уличната мрежа в града и селата. Задължително например в кварталите – жк. Бистрица, жк. Елица и другите обекти, по които има проектна готовност и ще бъдат ремонтирани ще има подмяна и преасфалтиране. Слагам край на порочната практика – днес да кърпим, утре да разкопаваме. По-добре всяка година да правим изцяло 2-3 улици, а не само кърпежи и накрая нищо. Година по година, трябва да се решават проблемите кардинално. В тази връзка една от темите ни ще бъде срещата с кметовете на селата, която ще бъде утре“, допълни инж.Чимев.

Той внесе яснота и по очакваните назначения на наместници в четири от селата – Крайни дол и Грамаде, Делян и Кременик. „Грамаде и Крайни дол имат и в момента наместник и отново ще бъдат с един представляващ ги. Още не сме преценили как ще процедираме с другите две села, като за целта ще изчакаме и делата в Административен съд, които се водят за изборите в близкостоящите до тях села. Знаете, че досега ги бяхме обвързали по един наместник на две села. Хората, разбира се, че не сме ги оставили без оперативно работещите там и ангажиментите в момента са на секретарите на кметствата“, каза още инж.Чимев.

3 коментара
17 Ноември 2015 18:59 | ИРАКавакли
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Там има няколко емигрантски махали...


17 Ноември 2015 19:41 | еййййй
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

тя нали Дупница е малкия Париж, та е много необходимо затягане на мерките за сигурност.... да не забравите да затворите дупнишката триумфална арка ..


18 Ноември 2015 00:01 | клисар
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Па яс си мислим, дека станкето е износител на тероризъм четврътинка век преди ИДИЛ!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар