Драмата на един стопанин от Разлог! 15 елитни кози се изтровиха с царевица, изхвърлена на пътя

23 май 2023 13:03   8 коментара   20643 прочита


Собственикът Иван Мутафчиев: Каквото и да се окаже след изследванията, отидоха най-хубавите ми животни

С царевица за посев, която е била изхвърлена край нивите са били отровени 15 от най-добрите кози на Иван Мутафчиев, собственик на ферма „Козле“ от Разлог. Край пътя е имало оставен и карбамид. 

„Веднага се обадих на ветеринар, който направи аутопсия и чакам да излязат резултатите. Докторът обаче видя, че стомахът на животните е увреден от отровата, тепърва ще се установява дали е от карбамида или от веществото, с което са третирани семената. Каквото и да се окаже – отидоха ми най-хубавите животни. Животните нямат цена и не могат да се купят от никъде,  споделя мъката си пред Агри. БГ стопанинът. Натровените кози са водили стадото и първи са яли от изхвърлените продукти. Умрели са още на пътя на 300-400 метра от мястото. 

 
Мутафчиев се е обадил в полицията, като униформените водят разследване за виновника. 

В момента Мутафчиев отглежда по биологичен начин около 130 кози. Всичките животни се изкарват на паша. „Селектирам ги отдавна, работя с няколко автохтонни породи - Местна дългокосместа и виторога, както и Калоферска дългокосместа коза. Тези животни нямат цена, не може да се купят от никъде, каквито и пари да имаш“, споделя стопанинът. 

Иван пасе животните на наемна земя. Разполага само с 20-30 дка собствени пасища и не се оплаква, но все по-често и той се сблъсква със заградени терени, с електропастири и други ограничители. 

Стадото има добър пастир в момента, а Мутафчиев работи в минимандрата към стопанството. Синът му Георги също помага в семейния бизнес, той се грижи новостите да навлизат и в тяхната ферма. 

 

От липса на пазар и клиенти не се оплакват. Търсят се всички продукти, които се произвеждат в мандрата, която са изградили със собствени средства още през 2011 г. В нея преработват само млякото от собственото си стадо, за да са сигурни, че предлагат качествена биопродукция. 

„Имаме доста клиенти, в София зареждаме над 30 обекта. Не можем да смогнем от работа, нашата стока стига до морето и хотелите в Банско“, казва стопанинът. 

Макар продуктите на „Козле“ да са уникални и конкуренцията от вносни млека да не ги засяга, Иван Мутафчиев споделя, че вижда как импортът затиска млекопроизводителите, а собствениците на мандри „вече нямат цистерни, а чували със сухо мляко“.   Животновъдството е неблагодарна работа, особено когато държавата не стои зад бранша е много трудно. Няма животновъд, който да е станал министър. Това пожелавам на родното земеделие – да имаме министър, който е животновъд, за да ни разбере ,казва животновъдът . 


Мутафчиев не очаква бърза развръзка по случая с изтровените кози, като гледа съдилищата с каква скорост налагат наказания за отнемане на човешки живот, какво остава за животни. 
 

 


Още от: Общество

Принтирай статия
8 коментара
23 Май 2023 18:19 | мити
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

А що стана с тоя марин къде каза че на чопов гледат козичките


23 Май 2023 19:04 | 123
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Лошо


23 Май 2023 19:17 | Ханко брат
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

не са ли застраховани животните?


23 Май 2023 21:44 | Марин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

са чапов неможе да си пасе козичките


24 Май 2023 03:31 | Мерлуза
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

ЗАСТРАХОВКАТА НЕ МОЖЕ ДА КОМПЕНСИРА МЪКИТЕ НА ЧОВЕКА И ЗАГУБАТА. Това са невъзстановими загуби - доколкото разбрах от публикацията. Да етрактор - да си купи но. Но да възстанови това, което епостигал чрез селекция и дългогодишен труд - едва ли. . . . Да му даде Бог силада сесмири с това, което не може да промени. . . .А виновниците трябва яко да бъдат наказани. Мърлячи!


24 Май 2023 07:33 | .
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Hj


24 Май 2023 09:12 | .
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Gh


24 Май 2023 22:19 | @
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Случилото се е лошо, ама като сте казали А карайте до край, какво се правите на ощипани девици. Айде една истинска проверка от ДФЗ и ще има ръченица.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар