Доставиха нова линейка в центъра за спешна медицинска помощ Благоевград

17 юли 2019 14:43   2 коментара   4508 прочита


 Днес, с тържествен водосвет отец Андон освети първата линейка, доставена на Центъра за спешна медицинска помощ Благоевград, в рамките на проекта за модернизация на спешната помощ в България.

На церемонията присъстваха Областният управител Бисер Михайлов, Директора на ЦСМП, д-р Красимир Михайлов, представители на РЗИ – Благоевград, МБАЛ - Благоевград, лекари, медицински сестри и шофьори на линейки.

Линейката е доставена в изпълнение на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, който се финансира от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), чрез Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, с общ бюджет 163 897 815,62 лв. и срок за изпълнение – три години.

Проектът обхваща доставката на 400 оборудвани медицински превозни средства в цялата страна, както и строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ и модернизиране на помещенията, чрез доставка на оборудване и обзавеждане.

Предоставената линейката е от тип С, предназначена е за превоз, интензивно лечение и мониторинг на пациенти. Разполага с необходимото за целта оборудване, което включва кислородна инсталация; дефибрилатор с ЕКГ; инфузионна помпа; респиратор/апарат за механична вентилация; аспиратор – стационарен и мобилен и др. Оборудвана е и с GPS устройство и паник бутон.

Към момента системата за спешна медицинска помощ в страната разполага с 693 санитарни автомобили/линейки, а ЦСМП Благоевград има на разположение 39 бр. линейки, които обслужват 17 мобилни екипа на територията на област Благоевград.

В рамките на проекта предстои поетапна подмяна на 17 бр. линейки за всички мобилни екипи на ЦСМП- Благоевград.

„Щастлив съм, че днес, правим първата крачка към изпълнението на този мащабен инвестиционен проект, с който се цели да се осигури подобряване на достъпа и качеството на предоставяната спешна медицинска помощ, за да може и персоналът, работещ в системата, и пациентите, които ползват спешна медицинска помощ да са удовлетворени и качествено и достойно обслужени“ - заяви Областният управител Бисер Михайлов. „За мен няма нищо по-важно от запазването на здравето и живота на хората, така че с изпълнението на този проект ще можем да постигнем именно това – да бъдат спасявани човешки животи“ – допълни още Областният управител.

„Това е изключително важен за нас и за пациентите на спешната помощ, проект – заяви д-р Красимир Михайлов. С реализирането на този голям инфраструктурен инвестиционен проект в здравеопазването ще може да се осъществи една значима част от цялостната реформа на един от стълбовете на здравната ни система, какъвто е спешната медицинска помощ“ - каза още д-р Михайлов.


Още за: отец   линейка   проект   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
17 Юли 2019 15:54 | Ehoo
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

Сега ако може и некой сърцат лекар да докарат и ще се замаже малко положението в Смешна помощ Благоевград.. че там половината за шивачки нЕма да ги вземат камо ли доктори


18 Юли 2019 10:58 | Доктор
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Та да може Деса Джаферска да си пляска големия задник в нея и да се гушка съсъ шофьорите в нея
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар