Доклад от проверка за тежък конфликт между съдиите в ОС-Благоевград категоричен: Председателят К. Бельова безпогрешна в работата си

26 юни 2019 13:33   4 коментара   12306 прочита


Ето какво дискутираха висши магистрати по писмо на 8 съдии от Благоевград, сезиращи ВАС за несправедлива процудера при конкурс

Ресорната колегия на ВСС прие доклада на съдии от Апелативен съд – София, които извършиха проверка на съда в Благоевград, след като осем от наказателните съдии сезираха кадровиците с обвинения срещу административния ръководител на ОС Катя Бельова. Инспекцията не е констатирала недостатъци в работата на председателя на Окръжния съд, стана ясно още преди месец, когато обаче ВСС отложи приемането на доклада. Междувременно съдиите Росица Бункова, Красимир Аршинков, Маргарита Коцева, Атанас Маскръчки, Атанаска Кипитова, Петър Пандев, Диана Узунова и Иво Харамлийски излязоха с второ писмо до Съдийската колегия на ВСС, с което атакуват председателя Бельова, този път заради обявен преди седмица конкурс за заемането на две щатни бройки на съдии в Гражданското отделение на съда. Според осем от общо 11 наказателни съдии в Окръжен съд-Благоевград процедурата била несправедлива, като това ще доведе до "необосновано" увеличаване на броя на гражданските съдии за сметка на наказателните.

В рамките на дискусията кадровиците многократно припомняха, че правомощията им са били ограничени, с измененията на ЗСВ от 2016 г., с които в полза на съдийското самоуправление, разпределението на съдийските места по материя е предоставено за решаване от общите събрания. Общо събрание на Окръжен съд-Благоевград, от което да има протокол, обаче се оказва, че не е проведено, именно заради противоречията между магистратите в съда. "Очевидно е, че ние сме изправени пред тежък конфликт на съдиите в ОС-Благевград и може би този конфликт изисква нашата намеса. Но въпросът за преразпределението на бройки по отделения зависи от Общото събрание. Такъв е законът", припомни Красимир Шекерджиев. "Ние Съдийската колегия нямаме правомощията да решим този проблем. Не можем да разпределяме съдиите в съответното отделение. Това е провомощие на Общото събрание и на председателя на Окръжния съд", заяви и представляващият ВСС Боян Магдалинчев,пише "Правен свят" .

И докато мнозинството от кадровиците търсеха начин да намерят работещо решение на проблема в Благоевград, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов упорито настояваше по темата да се проведе изслушване на представители на недоволните осем съдии, на техни колеги от Гражданското отделение и на административния ръководител. "Ние трябва да поемем нашата отговорност", мотивира искането си за раздухване на случая Панов.

"Съдиите просто са неравномерно разпределени и не могат да се разберат как да се разделят по материи. ВСС е лишен от възможността отдавна да решава такива проблеми. Законодателят така е решил. Това е съдийското самоуправление. Може и десет срещи да направим, но не мисля, че ние ще научим нещо ново", контрира Шекерджиев.

"Тук има непримирим конфликт между двете отделения. От съдържанието на писмото на колегите е видно, че те молят да не се увеличават с две щатни бройки съдиите в гражданското отделение, защото то ще придобие мнозинство, в това число и за решенията, които се вземат. Но как да се намесим? Може би, ако изравним бройките на двете отделения, за да има мир, това ще бъде един изкуствен момент, който няма да отговаря на обективните данни. Дори това да направим, ако решим да се отпусне допълнителна бройка в наказателното отделение, то в Общото събрание може да настъпи обрат и тя да бъде разпределена в гражданското отделение. Проблемът е законодателен", заяви и Вероника Имова.

Севдалин Мавров обърна внимание, че писмата от Окръжен съд-Благоевград са подписани от осем наказателни съдии, което показва, че трима техни колеги не споделят позицията. Кадровикът обърна внимание и на факта, че по въпроса за натовареността на наказателните съдии, които се оплакват, че дават много дежурства, става въпрос за ангажирането им през събота и неделя веднъж на тримесечие.

Даниела Марчева предложи казусът да бъде възложен на Комисията по натовареност към Съдийската колегия и нейни членове да се срещнат с недоволните съдии, за да измислят съвместно компромисно решение. "За мен би било важно да разбера как се съотнася действителната натовареност. Председателят тук е поставен между чука и наковалнята.. Това, което те искат, законът не го позволява", заяви Марчева.

Боян Магдалинчев предложи компромисен вариант – едната съдийска бройка да бъде обявена на конкурс за гражданското отделение, а другата за наказателното. "Така отваряме пътя за диалог между тях",посочи Магдалинчев.

"Никъде в закона не е посочено, че конкурсите се обявяват по материя, но кадровият орган е този, който ще реши колко от тях ще се разпределят в съответните нива в органите на съдебната власт. Съдийската колегия няма ангажимент да се води от материята, единственото й задължение е да определя материята спрямо натовареността в конкретните органи. Чак тогава идва ролята на съдийското управление. Това е логиката. Дори да не ви харесва. Решението на Колегията за назначенията по материя може да бъде дерогирано от Общото събрание. Това не ми харесва и може да бъде променено в закона", каза още Имова, като от коментара й за пореден път стана ясно, че проблемът е заложен от законодателя, който след лобистки натиск през 2015-2016 г., включително и от политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ), по инициатива на провалилия се бивш правосъден министър Христо Иванов и неговия наследник Екатерина Захариева, Народното събрание разшири правомощията на общите събрания, за да се удовлетвори желанието на съдиите да се самоуправляват.

С шест на четири гласа мнозинството от кадровиците за втори път пресякоха опитите на Лозан Панов, активно подкрепян от Атанаска Дишева, казусът с Окръжен съд-Благоевград да продължи изкуствено да се "раздухва", като бе отклонено искането за изслушване на недоволните наказателни съдии, с цел атака срещу председателя на съда Катя Бельова.

След това Съдийската колегия постигна съгласие и прие, че в името на потушаването на напрежението конкурсът за Окръжен съд – Благоевград ще бъде за по една съдийска бройка в двете отделения.

Г. Георгиев


Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
26 Юни 2019 16:27 | Ха
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

От цялата статия разбрах само, че съдиите се сърдя, че дават уикенд дежурство на всяко тримесечие. Срамота, хотелите са празни по време на техните дежурство, нема кой да ги запълни, съдиите работят


26 Юни 2019 22:06 | Всичко е топ
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Както се казва, на съда всичко е ясно, да влезе убитият за разпит. Това е нашата система. Но, всичко е точно.


27 Юни 2019 10:09 | ДЖУМАЛИЯ
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Проблемът но ОС Благоевград се нарича Белова от Бачева, Белишка АССР.


28 Юни 2019 08:06 | 123
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Нека тази белова да каже колко дела има върнати от СОФИЯ. A
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар