Доц Кунчев: Още 2 месеца в епидемиологична обстановка

18 септември 2020 19:52   5 коментара   4379 прочита


С още два месеца да бъде удължена извънредната епидемична обстановка в страната е предложил главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев,  

Става въпрос за месеците октомври и ноември, когато се очакват първите грипни вълни, които пък ще се смесят с циркулацията на коронавирусната инфекция. 

Мерките, засега, няма да се затягат. 

По-рано Кунчев участва в дискусия на тема „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“. На нея той заяви, че здравната системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която се наблюдава у нас в момента. „Притеснява ме обаче голямата смъртност. На трето място сме след Румъния. Процентът на засегнатия медицински персонал също е притеснителен. 1 000 лекари, които извеждаме от системата за поне 14 дни, е сериозен удар по нея”, посочи той. 

За 2 седмици случаите в Европа са скочили средно с 20%. Има обаче страни с по над 80%. „На този фон България е една от много малкото страни с намаление и то е с минус 2, 7%. Не е много, но на фона на общото увеличение е показателно, че след платото през август успяхме да постигнем няколко седмици на постепенно намаляване на случаите, каза той. И допълни: Имайки предвид досегашната динамика можем да кажем, че нищо не можем да кажем. Нищо не е ясно. Дали вълната от Германия, Испания и Португалия ще дойде при нас или ние сме им я предали, също не е ясно. През последните дни има леко покачване, така че този процент минус 2, 7 ще премине към покачване, прогнозира доц. Кунчев.,пред Нова тв 


 
Според него от края на другата седмица ще „завалят случаи на COVID-19, предадени в училищата”. В това няма да има нищо изненадващо. Този процес го преживяхме с детските градини, когато трябваше да отворят наново. Имаше протести на родителите. Бавно и постепенно обаче си влязоха в нормален режим. Очаквам това да стане и с училищата, категоричен бе главният държавен здравен инспектор. 
 

5 коментара
19 Септември 2020 08:22 | Срам си
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Не се спря бе лъжец


19 Септември 2020 09:26 | ББПП
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Шо кютек има у тоя, малеее и в оня другия смешник мустакатия, абе във всички, яко кютек


19 Септември 2020 11:32 | Иоан
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Да си взимат по чувал тея от щаба и да си го ползват по предназначение


19 Септември 2020 11:32 | кАРУЦАРО
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

ТИКВАТА БОРИСОВ КАРА ТАКИВА ГОВОРЯЩИ ГЛАВИ ДА ПРИКАЗВАТ ГЛУПОСТИ, ТЕ СА МУ ПАРАВАН. ТИКВАТА ВЗЕ ЕДНИ МИЛИАРДИ И ПОЕ АНГАЖИМЕНТ ДА ВКАРВА КАРАНТИНИ И СПЪВА ИКОНОМИКАТА ДОКАТО Е НЕОБХОДИМО.


21 Септември 2020 06:15 | Исмаил
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Я СЕ РАЗКАРАЙ, БЕ ИДИОТ!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар