Дипломира се випуск 2022 на Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“

25 март 2023 00:51   9 коментара   7102 прочита


Над 120 бакалаври и магистри, възпитаници на Филологическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ получиха дипломите си за висше образование.

Деканът на факултета проф. д.ф.н. Магдалена Панайотова откри тържеството и поздрави абсолвентите, завършващи 11 специалности, сред които „Българска филология“, „Приложна лингвистика“, „Английска филология“, „Английски език: превод и комуникации“, „Филологически аспекти на работата в медиите“ и др. 

„Вече имате основните инструменти: знания, умения и навици. Станете архитекти на живота си, изпреварвайте промените и бъдещето ще ви се отблагодари, защото ще бъдете успешни хора. В динамичните времена, в които живеем само уверените, упоритите и адаптивните хора успяват“, каза в приветственото си слово проф. д.ф.н. Магдалена Панайотова. 

„И още едно послание освен това да бъдете упорити, трудолюбиви и адаптивни. Бъдете емпатични: разбирайте и подкрепяйте чуждата болка, съчувствайте на нещастието, радвайте се на радостта и успеха. Хуманитарното познание е това, което умножава емпатията в света, умножава човешкостта и вие сте посланици на това послание. Нека и вашите родители, и ние се гордеем с вас“, с тези думи проф. Панайотова се обърна към дипломантите.  

Приветствие към абсолвентите отправиха още кметът на община Благоевград Илко Стоянов и заместник-деканът на Филологическия факултет доц. д-р Гергана Падарева.

От името на абсолвентите с думи на благодарност се обърна Йелена Герасимов, която завършва специалност „Българска филология“. 

Дипломите на абсолвентите връчиха проф. д.ф.н. Магдалена Панайотова, доц. д-р Гергана Падарева и проф. д.ф.н Димитър Веселинов. 

По традиция отличниците на випуска получиха плакет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ за показаните високи резултати в процеса на своето обучение.

С успех 6.00 от семестриалните изпити и 6.00 от държавните изпити се дипломираха Аврам Михайлов, завършващ специалност „Английска филология“,  Магдалена Шимова и Николай Манолев, завършващи специалност „Българска филология“. Сред отличниците, които получиха плакет са и Ива Костадинова, Симона Костадинова, Спасимир Карамфилов, Стойна Йорданова, Любомир Джонов, Александрина Мавродиева, Фатме Салих, Инес Бачева, Йелена Герасимова, Валентина Валентинова и Камелия Григорова.

По време на церемонията с грамоти бяха отличени студентите Виктория  Петрова и Рая Коева, изучаващи китайски език във Филологическия факултет. Те ще получат и стипендии от Посолството на Китай. Грамотите връчи кметът на община Благоевград Илко Стоянов. 

Музикален поздрав към дипломантите отправиха Деян Георгиев, който изсвири инструментала Home на Джо Сатриани и танцьорите от пиринския танцов ансамбъл „Вихрен“, които изпълниха „Еленино хоро“. Поздрав към абсолвентите и гостите на тържеството отправиха и студентите от специалност „Съвременна хореография“ с ръководител проф. д.изк. Анелия Янева. Те представиха „Танцуваме с лъжици“, „Слънце над вълните“ и „Стрела от отсрещния бряг“. 

Официални гости на тържествената церемония бяха Ивайло Златанов – началник на Регионалното управление на образованието – Благоевград, Силвия Домозетска – директор на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград, Юлиана Христова – старши експерт по български език и литература в РУО – Благоевград, Илиан Юручки – секретар на Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“, доц. д-р Николай Марин – декан на Правно-историческия факултет, доц. д-р Янка Стоименова – декан на Факултета по педагогика, доц. д-р Даниела Томова – заместник-декан на Факултета по педагогика. Поздравителен адрес по повод дипломирането на абсолвентите изпрати проф. д-р Борис Манов – декан на Философския факултет.  


Още за: ЮЗУ   випуск   Още от: Общество

Принтирай статия
9 коментара
25 Март 2023 09:56 | Език мой
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Доброто владеене на българския език е необходимо условие да можете правилно да обясните на работодателя си ТУК защо го напускате и отивате в чужбина. Доброто владеене на английски или друг език е необходимо условие да обясните на работодателя си в съответната страна защо искате да работите на минимална заплата ТАМ, а не да "градите кариера" в България!


25 Март 2023 13:24 | Катя
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Браво на тези млади хора! Успехи и блестяща кариера им желая! Държавата ни има нужда от такива млади и интелигентни специалисти, владеещи по няколко чужди езика. Успех!


25 Март 2023 14:30 | hahah
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Браво браво сега след една седмица половината ще сервират по кафетата други по чужбина


25 Март 2023 15:28 | Инспектор Стрезов
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Кой урежда изпити и дипломи сега, след като ги няма вече Ангел Донков, Станойчо Манов, Ицо Кмето и Краси Папучаров?
Да знам към кого да се обърна, за един приятел питам....


25 Март 2023 15:28 | ...
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Борсата за сервитьори и бармани отвори на морето!


25 Март 2023 15:48 | Работяга
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

На момето с очилата, най-вдясно, координати може ли ????


25 Март 2023 17:20 | до Работягата!
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Не може, аз му ги подлагам под задника когато я клатя!


25 Март 2023 20:55 | баи Онзи
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Останете тук в България. юююююююююююююююююююююююююююзахван
Останете тук. Захванете се с политика. Изблъскаите тез стари муцуни от политиката. На народа му се повръща от тех. Няма да гласуваме.


26 Март 2023 11:54 | до бай Онзи
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Ако чакаш такива с тапии от ЮЗУ-то, печатани на конвейер от мафията на пешман-“професора“ Боре Тъпото, да оправят държавата, си много зле! То вече випускници и “доктори“ на ЮЗУ-то ни “оправиха“ в политиката, напр. Шиши, Шкембе войвода и сума ти ченгета-“юристи“, купили си “дипломи“ от ..
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар