Диагноза "Пиян" и фатален край за петричанин! Глобиха фелдшер от спешното за немарливост, довела до смъртта на пациент!

08 ноември 2019 12:45   4 коментара   67515 прочита


Историята за пиянство, нещастен инцидент и последвала смърт, потресла Петрич през 2017 година, отново е на дневен ред в южния град, тъй като преди дни излезе съдебно решение по случая.

Припомняме трагедията, която се случи навръх Бъдни вечер през 2017 година, когато пийнал мъж паднал по стълбите, а близките му извикали линейка.

Позвънили на тел. 112 и сигнализирали, че човека лежи в безсъзнание, но диша. Екип на Спешен център се отзовал на сигнала и пациента бил транспортиран до ФСМП-Петрич. Там бил диагностициран като "пиян" и оставен да лежи на пейка в коридора, без възможност за визуално наблюдение от медиците.

След като се посъвзел, той си тръгнал, но няколко часа по-късно, близките му отново потърсили спешна помощ, тъй като мъжа получил кръвоизлив от носа. Сигналът бил отразен от диспечера на тел. 112 като "нестабилен спешен пациент".

След прегледа, била поставена по-сериозна диагноза, която наложила хоспитализация в Хирургично отделение на МБАЛ Югозападна, а по-късно, след по-обстойни изследвания, пациентът бил транспортиран в столичната "Пирогов". Няколко дни по-късно дошла и новината за смъртта на мъжа. Почернените близки подали жалба срещу фелдшера, по време на чието дежурство мъжа бил оставен без надзор и адекватна помощ.

Последвала проверка от Изпълнителна агенция "медицински одит", по време на която били открити сериозни нарушения на правилата за прилагане на спешна и неотложна помощ в злополучната празнична нощ. Проверката установила, че след поставянето на диагнозата "пиян", мъжът не е бил прегледан от дежурен лекар, а оставен просто да изтрезнее. Не е бил вписан и в рапортната тетрадка.

В резултат, на дежурния фелдшер, който вече бил пенсионер, му бил съставен акт за установено административно нарушение и наложена глоба в размер на 2000лв.

Основанието - не са предприети необходимите действия за уточняване на състоянието му, което е довело до забавяне на лечението на пациента. Той обаче оспорил санкцията като неоснователна, като не считал себе си за отговорен за настъпилата смърт.

Последвал съдебен процес, нови проверки, множество изслушвания на свидетели и експерти. Решението на съда бе взето едва сега и то е да намали глобата с 500лв, тъй като това е първо нарушение на фелдшера и законосъобразно е той да получи глоба в минимален размер.

П. Пенева

4 коментара
09 Ноември 2019 10:50 | Балък
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Увеличете им заплатите още на тия търтеи


09 Ноември 2019 14:48 | Анонимник
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

По мои наблюдения 90 % от фелдшерите, хирурзите и специализираните лекари са вечно пияни. Това в комбинация с некадърните лични лекари прави здравеопазването в България най-лошото в Европа. Дори правителствата да изсипят 1 трилион лева в здравната система, лекарчетата пак ще откраднат всичко и нищо няма да се подобри. Необходими са много уволнения, а не както сега правителството да гледа на белите престилки като свещени крави.


09 Ноември 2019 15:12 | Анонимник
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

От години избягвам всякакви болници, но преди седмица ми се наложи да взема един документ. В болниците и поликлиниките вече масово пациентите са цигани и тук-там по някоя бяла жена, но след време и на тях ще им присветне в главите, че лекарчетата са гола вода и престъпници и в коридорите ще има само маси от етноса, защото белите престилки отказват да уважават данъкоплатците.


10 Ноември 2019 13:13 | валентин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Не мога да остана безучастен. На мен тоя екип в 2 часа през нощта се отзова на повикването и в 4 часа бях на операционната маса. За втори път ми спасиха живота. Не успях и едно благодаря да и кажа. пиша само за това как ми помогнаха а какви пациенти пристигаха посред нощите не ми се говори. Пияни с кървящи рани, група роми .Викове, псувни, обиди. Преди да се изкажете и публикувате нещо, пък идете, вижда проучете!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар