Десетки благоевградчани с книга в ръка се включиха в кампанията „Чети - замени”

28 септември 2014 15:35   1 коментар   7448 прочита


Десетки жители и гости на областния град се включиха в кампанията на община Благоевград ”Чети - замени”. Тя е част от националната инициатива „Чети с мен, доведи приятел” и се организира под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Площад „Георги Измирлиев” се превърна в приказна открита библиотека, в която любителите на книгата можеха да намерят любимите си заглавия. Директор Дирекция „Хуманитарни дейности” в община Благоевград Христина Шопова, заедно с малката Дария, отвориха първата от 15-те къщички, разположени на възлови места в града. Къщичките са еднакви, но всяка една от тях носи свое отличително име, свързано с мястото на нейното позициониране. Инициативата на община Благоевград бе подкрепена и от книжарници „Приятели”, които дариха първите100 книги за оборудване на къщичките.

„Инициативата на община Благоевград, която е подкрепена от Регионална библиотека „Димитър Талев” и партньорите ни - Народно читалище ”Н.Вапцаров”, Обединен детски комплекс, Център по изкуствата, РИО - Благоевград, СОУИЧЕ "Св. Климент Охридски", III ОУ „Димитър Талев“, Център за настаняване от семеен тип, Куклен театър- Благоевград и V СОУ "Георги Измирлиев“, е да се насърчи четенето сред младите хора, децата, родителите, бабите, дядовците”, каза Христина Шопова и допълни, че всеки може да вземе книга от поставените в града къщички, да я замени със своя и след това да я върне. „От книгата тръгва всичко и трябва да я обичаме. Надяваме се да подновим традицията на четенето”, заяви Христина Шопова.

Програмата продължи с четене на откъси от приказки, разкази, стихотворения, написани от децата в кръжока по литература към Център по изкуствата. Актьорите от Общински куклен театър зарадваха децата с фрагмент от новата си постановка „Телефон 112”. В празничната програма се включиха Център по изкуствата, Китаро-мандолинен оркестър „Пирински звуци”, Обединен детски комплекс, Регионална библиотека „Димитър Талев”, деца от студиото по поп и джаз пеене „Dream”, ученици от III ОУ „Димитър Талев”, СОУИЧЕ, V СОУ „Георги Измирлиев”.

Организаторите провериха и знанията на присъстващите с викторина „Познай цитата”. Оказа се, че децата на Благоевград обичат да четат. Едно от най-често споменаваните заглавия бе „Пипи Дългото Чорапче”. Мария от 11 ОУ „Христо Ботев”, която носеше приказките на Ханс Кристиян Андерсен, сподели, че нейната любима приказка е „Храбрият оловен войник”. „Харесва ми историята за една изпепеляваща любов, която е и малко тъжна, но приказна. Като цяло всички приказки са хубави, защото сами по себе си за уникални’, категорично отговори Мария.

В. Стефанов


Още за: книга   Благоевград   жители   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
29 Септември 2014 16:14 | tototo
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

...лично видях вчера на обяд трима наркомани отмъкнаха 4-5 книги да си правят цигарки.....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар