Депутатите забраниха частните лотарийни игри

23 януари 2020 18:09   4 коментара   9202 прочита
сн. novini.bg
сн. novini.bg


сн. novini.bg

Организаторите, чиито лицензи ще бъде прекратени, са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени

Комисията по бюджет и финанси прие Проектозакона за промени в Закона за хазарта на първо четене.

В началото на заседанието лидера на НФСБ Валери Симеонов, който е вносител на промените, представи мотивите си. "С Проектозакона се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз.

Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз. Тук говорим и за укриване на такси, като вчера стана ясно, че сумите могат да достигнат до 600 млн. лева. За мен тази дейност трябва да се осъществява от държавата и тя да си прибира тези пари. Така и парите за спорт ще бъдат много повече", обяви Симеонов.

"Проектозаконът дава възможност в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лиценз ще бъде прекратен са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент. Така се грижим и за хората, които са спечелили, да получат печалбите си.

Друга промяна, която предлагам, е лотарийните билети да се продават само в лицензирани пунктове, а не както сега навсякъде. Освен това тези пунктове трябва да отстоят на 300 метра от училищата.

Това го има и сега в закона, но важи само за казината. Целта на промените е да се грижим за здравето на нацията и развитието на спорта", разкри Симеонов, цитиран от novini.bg. Почти без никакви дебати депутатите приеха предложените промени в Закона за хазарта.

Припомняме ви, че вчера на специална пресконференция от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) изнесоха първи данни от проверката в Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Финансовата инспекция се извършва по разпореждане на министъра на финансите от 12 декември 2019 г. и със заповед на директора на АДФИ Георги Начев от 16 декември 2019 г.

На брифинга Начев съобщи, че две от фирмите на Васил Божков са ощетили държавата с много над 210 млн. лев, като се очаква сумата да нарасне. От член 30 алинея 3 на Закона за Хазарта е видно, че държавната такса за моментната лотария, а и за всички игри, следва да бъде 15% от направените залози за всяка игра.

От представените регистри, справки и декларации е установено, че единственият оператор, който заплаща държавна такса от 15% е Българският спортен тотализатор, останалите лицензирани оператори, за същата хазартна игра, заплащат държавна такса в размер на 20% от събраните такси от комисиионни за участие, съгласно утвърдените от ДКХ правила. Установено е, че за една и съща хазартна игра се заплащат формирани по различен начин държавни такси, стана ясно още на пресконференцията.

Съпоставката на числата сочи, че ако останалите организатори на хазартни игри са плащали по начина, по който е плащало Държавното предприятие "Български спортен тотализатор", сумата е щяла да бъде с около 210 милиона лева повече, като това е сумата за периода 2014 г. до 2019 г.

 


Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
23 Януари 2020 19:35 | Балък
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

По-добре късно отколкото никога... нащо е с 30 години закъснение ама карай... сега обаче ще има голяма загуба на инвестиции и работни места.


23 Януари 2020 19:41 | Игроорец
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Защо се бърза така..... Кое друго изменение мина така спешно. Каква е схемата..


23 Януари 2020 21:19 | Бинго
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Герберастите бързат да вземат от черепа и да дадат на шиши.


24 Януари 2020 08:39 | Стефанов
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Нещата са ясни - досега основния източник за крадене бяха еврофондовете. Тази ясла се изпразни и се търси друга. Днес е Божков, а утре....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар