Денят на отворените врати във Филологическия факултет на ЮЗУ се превърна в истински празник за ученици, преподаватели и студенти

03 март 2024 09:44   1 коментар   5093 прочита


На 1 март 2024 г. Филологическият факултет към ЮЗУ „Неофит Рилски“ прие гости от средните училища на Югозападна България. Денят на отворените врати се превърна в истински празник за всички преподаватели, студенти и докторанти във факултета. 

Те посрещнаха 180 ученици от средните училища в Перник, Дупница, Самоков, Белица, Банско, Разлог, Кресна, техните учители и директори. Събитието, което протече по предварително изготвена програма, беше открито от декана на Филологическия факултет доц. д-р Радослав Цонев. 

Приветствие от името на ректорското ръководство поднесе заместник-ректорът по образователни дейности – магистърски програми и продължаващо обучение доц. д-р Илия Недин, който е и преподавател във Филологическия факултет. Доц. д-р Гергана Падарева-Илиева от Катедрата по български език разказа за историята и структурата на факултета. 

Важен акцент от нейната презентация беше поставен върху възможностите за бъдеща реализация на дипломираните бакалаври и магистри от специалностите „Българска филология“, „Английска филология“, „Английски език: превод и комуникации“, „Приложна лингвистика“, „Педагогика на обучението по български език и чужд език (английски, немски, руски, гръцки, китайски) “, „Английски език и етнология“, „Чужд език и бизнес администрация“, „Славянски език (руски, чешки или хърватски) и туризъм“ и др. Специално внимание бе отделено на алумните на Филологическия факултет, някои от които присъстваха като официални гости на събитието. 

Писателят и сценарист Александър Чобанов, заместник-кметът по образование, бизнес развитие, социална и здравна политика в Община Благоевград Боряна Шалявска, директорът на Регионалния телевизионен център – Благоевград Добрина Грачанлиева-Богданова, които са успешно реализирали се студенти и докторанти на факултета, разказаха вълнуващи и поучителни истории за своя студентски, професионален и творчески път, за това колко полезни са били за тях знанията, получени от преподавателите във Филологическия факултет. 

След официалното откриване главни участници в събитието станаха студентите доброволци от факултета, които влязоха в ролята на водачи и заедно с гимназистите направиха опознавателна обиколка на Югозападния университет. Те създадоха приятна и непринудена среда на общуване с учениците и в неформални разговори им разказаха за възможностите за спорт, настаняване и забавления в рамките на кампуса на ЮЗУ и Благоевград. 

Споделиха своите лични впечатления от пътуванията си в чужбина по образователните програми за обмен, за възможностите за допълнителна професионална квалификация чрез студентски практики и разбира се, за забавната част на студентския живот. Последва изключително полезната и приятна среща с докторант Христо Димитров – координатор по програма „Еразъм+“ за ЮЗУ. 

На нея той разясни на гостите възможностите за допълнителни международни обучения и стажове, които се предлагат на студентите, обучаващи се във Филологическия факултет. Към богатата програма от дейности се прибавиха и занимателните кратки уъркшопове по различни атрактивни дисциплини, проведени от преподаватели на Филологическия факултет. 

За гимназистите беше интересно да се запознаят с важни факти от историята на българския книжовен език чрез презентацията и забавните задачи, подготвени от доц. д-р Лъчезар Перчеклийски и гл. ас. д-р Любка Ненова. 

Гостите имаха завладяващи мигове в Стая „Конфуций“ при срещата си с магията на китайската йероглифна система, представена им от ас. Христина Думбанова и г-жа Ли Бо, преподаватели по китайски език и култура. 

Присъстваха на демонстрация на симултанен превод, направена от доц. д-р Иванка Сакарева, в Лабораторията за превод и бяха запознати с възможностите да работят като учители или преводачи по немски и френски език от гл. ас. д-р Златка Гергинова и гл. ас. д-р Мария Чанкова. 

Прекараха незабравими моменти с увлекателния уъркшоп по гръцки език и култура заедно с гл. ас. д-р Десислава Йорданова-Петрова и гл. ас. д-р Мария Христова. 

Тъй като Денят на отворените врати се проведе на 1 март, проф. д-р Ана Лулева и гл. ас. д-р Венцислав Божинов разкриха пред учениците истинските обичаи и ритуали при изработването на мартеници и културното значение на този и други традиционни български празници. 

Беше проведена и работна среща на директорите на училищата с декана, заместник-деканите доц. д-р Биляна Тодорова и доц. д-р Дафина Костадинова, експертите по методика на обучението доц. д-р Елена Азманова-Рударска и доц. д-р Зарина Маркова, на която бяха споделени интересни идеи за бъдещо сътрудничество между факултета и училищата чрез нови бакалавърски и магистърски програми, общи участия в проекти, стажантски практики, състезания, тематични лекции и др. Денят на отворените врати завърши с официалното му закриване, на което специално място бе отредено за благодарности и овации за перфектно свършената работа от студентския доброволчески екип. 

За своя професионализъм и огромна помощ в организацията и провеждането на събитието те бяха поздравени от членовете на факултетското ръководство и им бяха връчени поименни благодарствени грамоти от декана доц. д-р Радослав Цонев. 

 


Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
03 Март 2024 16:50 | ...о
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

..о
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар