Демонтираха част от клиника “Визио”, за да монтират апарат за безкръвни операции, тежащ 1 тон

03 юни 2011 00:10   5 коментара   37006 прочита
Д-р Тумбев се молеше да не завали, преди да дойде камионът с капризния апарат
Д-р Тумбев се молеше да не завали, преди да дойде камионът с капризния апарат


Д-р Тумбев се молеше да не завали, преди да дойде камионът с капризния апарат

Уникалният за България Ексимер-лазер пристигна от САЩ по вода, за транспорта му по суша от порт Варна бе нает специален камион с допълнителни амортисьори

Благоевградският офталмолог д-р Йордан Тумбев, който още не е направил официалното откриване на луксозния си Очен медицински център “Визио”, бе принуден да направи частичен демонтаж, за да може да вкара вътре уникална апаратура за безкръвно премахване на диоптри.

Завчера трийсетина работници свалиха парапетите пред центъра и половината от остъклената фасада, защото нямаше как апаратът да вземе завоя по стълбите. Теглото на Ексимер-лазера е 1 тон и за да го вкарат в пловдивска клиника например, разположена на висок етаж в кооперация, се наложило майсторите да премахнат временно носеща стена на сградата.

В Благоевград операцията мина по-безболезнено, понеже входът на “Визио” е на партерен етаж в кооперация на ул. “Шар планина” 26. Това обаче бе единственото улеснение за товарачите, тъй като апаратът е изключително капризен на всякакво движение и накланяне. Той пристигна от САЩ през порт Варна и за транспортирането му до Благоевград бе нает специален камион с допълнителни амортисьори, който трябваше на всеки 40 км да спира и да прави профилактика на балансиращите пружини. Със същото внимание, за да не отклонят с повече от градус нивелацията му, бяха принудени да се отнесат към капризната машина и работниците, докато го вкарваха във “Визио”.

Операцията трая близо 6 часа. Около полунощ порталът на клиниката и перилата на терасата отново бяха монтирани и “Визио” възстанови приема на пациенти. До момента в клиниката са оперирани 30 души, съобщи д-р Йордан Тумбев. Здравното заведение е мечта на живота му, която споделил пред приятели още в началото на 90-те години на миналия век, когато здравеопазването бе изцяло държавно и нямаше и намек за частници в сектора. Тогава всички ми се смееха и никой не вярваше, но аз реализирах мечтата си, казва лекарят.

В клиниката на д-р Тумбев всичко е съобразено до последния детайл с европейските стандарти за такъв род здравно заведение. Изпълнител на обекта е фирмата на председателя на ОбС Костадин Хаджигаев.

Лечебното заведение е на 3 етажа и всичко в него е подчинено на комфорта на пациентите, стерилността и качественото обслужване - дори настилките са подбрани така, че между отделните плоскости да няма фуги, за да се предотврати и минималната възможност за бактериално замърсяване. В стационара с вид на луксозен хотел могат да остават и придружители на пациентите, а столовата с кухненския бокс и висящ аквариум с живи рибки би задоволил изискванията и на най-капризната домакиня.

Очните операции в клиниката с Ексимер-лазера д-р Тумбев ще прави в екип с научния ръководител и негов съдружник доц. Т. Митов, който завчера не можа да присъства на разтоварването му, но чрез гореща връзка по телефона с д-р Тумбев бе в течение на всички перипетии. Докато работниците се потяха, отстрани стискаха палци по-голяма част от работещите 20 души в центъра, сред които д-р Митов, д-р Василкова и д-р Дурчева.

5 коментара
03 Юни 2011 09:26 | jeru
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Вече бях пациент там. Изключително мило обслужване, усмихнат персонал, доволен съм!


03 Юни 2011 12:00 | vvvv
Оценка:
-3
 (
7
 гласа)

"Ексимер-лазера е 1 тон и за да го вкарат в пловдивска клиника например, разположена на висок етаж в кооперация, се наложило майсторите да премахнат временно носеща стена на сградата"
Ако това е вярно, нямам думи... Премахва се носеща стена и се монтира нещо, тежащо 1 тон на висок етаж, блазе им на живеещите в такава сграда...


03 Юни 2011 17:40 | Бай Иван
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Наш Данчо пак се изфърга!


04 Юни 2011 20:52 | Чудомир
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

И това ако не е реклама здраве му кажи. Колко ли ще струва една такава операция и кой ли ще може да си я позволи...


05 Юни 2011 10:11 | merwe
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

е, реклама е де, ама по- добре да знаем къде какво се предлага отколкато веднага да отпрашим за софия
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар