Дадоха зелена светлина на строителството на балнеоложки център в Сапарева баня

09 юни 2012 00:02   4 коментара   8771 прочита
Докторът на генетичните науки от Москва Вадим Поспелов /втори отляво надясно/ бе обявен за почетен гражданин на Сапарева баня
Докторът на генетичните науки от Москва Вадим Поспелов /втори отляво надясно/ бе обявен за почетен гражданин на Сапарева баня


Докторът на генетичните науки от Москва Вадим Поспелов /втори отляво надясно/ бе обявен за почетен гражданин на Сапарева баня

Руснакът инвеститор д-р В. Поспелов избран за почетен гражданин

Докторът на генетичните науки от Москва Вадим Поспелов бе избран за почетен гражданин на Сапарева баня на заседание на местния парламент. Вадим Поспелов е предложен от кмета на община Сапарева баня за почетен гражданин заради това, че от 25 града в България той и управляваната от него държавна фондация в Москва са избрали точно Сапарева баня да се построи балнеоложки център, в който ще има над 200 легла и ще се използват най-съвременни технологии за лечение на генетични заболявания, диабет и др.

Не всички подкрепиха идеята на кмета Сашо Иванов. Против се обявиха представителите на ГЕРБ в местния Общински съвет в лицето на Любомир Кръстев, а лидерът на ГЕРБ Калин Гелев, Маргарита Желязкова и Николай Мертакчийски гласуваха “въздържал се”. Останалите 8 общински съветници, които присъстваха на сесията, гласуваха “за” решението докторът на генетичните науки Вадим Поспелов да е почетен гражданин на Сапарева баня. Преди него за почетни граждани на Сапарева баня са избирани писателят Николай Хайтов, който е живял и работил в града като горски стражар, и бившият учител по география и краевед от Сапарева баня, издал няколко книги, Васил Коритаров.

На заседанието на Общинския съвет беше взето решение да се учреди дружество с ограничена отговорност с общинско участие за изграждането на голям балнеоложки център в Сапарева баня. Вадим Поспелов, който присъства на сесията и разясни пред всички общински съветници каква е целта за създаването на балнеоложкия център, беше попитан от Калин Гелев с какъв ресурс разполага московската фондация, дали ще участва в строежа с кредити, или има собствени пари.

Отговорът на Вадим Поспелов бе, че фондацията има собствени средства, от които само за оборудването на бъдещия балнеоложки център ще бъдат изразходвани 4 милиона и половина евро. За момента не може да се каже каква е цялата стойност на балнеоложкия център, тъй като тези дни са извършени геоложки изследвания на терена, където ще бъде построен. Той се намира в подножието на Рила планина в посока Дупница. Теренът е общински и с него община Сапарева баня участва в съвместното дружество с ограничена отговорност - парите са от руснаците, а теренът от община Сапарева баня.

Против предложението на кмета Сашо Иванов за учредяване на дружество с ограничена отговорност с общинско участие бяха всички четирима съветници от ГЕРБ. Останалите гласуваха “за”. Кметът Сашо Иванов бе убедителен в изказването си, че със създаването на този балнеоложки център, в който пациенти могат да си правят само процедури, без да ползват легловата база, ще се напълнят хотелите на територията на община Сапарева баня. Голяма част от идващите на лечение в града най-вероятно ще ползват хотелски стаи, които ще бъдат на по-ниски цени от предлаганите услуги в руското медицинско заведение, което има амбициите да лекува пациенти от цяла Европа.

На заседанието на Общинския съвет в Сапарева баня беше забелязан адвокатът и общински съветник от Партията на зелените в дупнишкия Общински съвет и председател на Комисията за конфликт на интереси Йонко Гергов. Оказа се, че той е назначен на хонорар към Общинския съвет в Сапарева баня да извършва юридически услуги на общинските съветници. Лидерът на ГЕРБ в Сапарева баня Калин Гелев попита какво ще е възнаграждението на юриста. Отговорът беше, че той ще получава възнаграждение за всяко отделно заседание на Общинския съвет, ако общинските съветници са търсили юридическите му услуги, без да бъде уточнена определена сума.

В края на заседанието 72-годишният Георги Боюклиев от Сапарева баня, който чинно седеше на стола и изслуша цялото заседание, взе думата и разказа:

Преди 9-и септември живеещите в Сапарева баня ползваха безплатно минералната вода и ходехме на баня със специални картончета, които показвахме на входа. Сега цените са високи - 6 лева за къпане и 9 лева за басейн. В Сапарева баня са се вселили Содом и Гомор, не може, като мина край банята, да гледам разголените тела на младежите, това по мое време го нямаше. Господин кмете, направете нещо басейните да бъдат закрити и да не гледаме голи тела, като минаваме покрай банята. Направете и билетите за къпане да бъдат по-евтини.

Кметът на Сапарева баня отговори на възрастния мъж, че банята е частна собственост и собственикът определя цените.

4 коментара
09 Юни 2012 13:06 | ОЗАДАЧЕН
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

НЕ МОГА ДА ПРОУМЕЯ, ЗАЩО ТЕЗИ ОТ ГЕРБ СА ПРОТИВ ВСИЧКО И ВСЕКИ И САМО ПАРИ ИМ СЕ ВЪРТЯТ В ГЛАВАТА.... ГОСПОДА ГЕРБАДЖИИ, ПО ТОЗИ НАЧИН НАСТРОЙВАТЕ ХОРАТА СРЕЩУ ВАС И СРЕЩУ ВАШИЯТ ИДОЛ Г-Н БОРИСОВ, А ТОЙ СЪС СИГУРНОСТ НЕ ЖЕЛАЕ
ТОВА. ПРЕСТАНЕТЕ ДА СПЪВАТЕ БИЗНЕСА В ГРАДА И БЕЗ ТОВА Е ДОСТАТЪЧНО ТРУДНО.....


10 Юни 2012 01:38 | фаворит
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Поредната глупост на Кмета а, и колко заблудени хора има, какъв бизнес има в общината освен на Сашо Иванов и неговите хора Кой е този руснак че да става почетен гражданин на Сапарева баня, та той има 5минути престой на територията на Сапарева баня даже не знае и името на общината но явно това не е проблем за кмета и хората му, за тях парите са най важни, а колко безработица и мизерия има за тях не е важно абе бетон да се лее и хората на кмета далавери да правят пък на другото..... и все пак да отбележа за феновете и продажниците на кмета и неговите крадци че от началото на мандата си кмета само закопава общината с кредити и продава общински земи за жълти стотинки на негови приближени


10 Юни 2012 10:37 | до озадачения
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

За какъв бизнес говорим в Сапарева баня???? Бизнеса на Кмета, на Маргин, на дяковците или на Мандев? Кой друг има бизнес???? Това ми напиши!!!! Кой?
Разбрали са се със Наполеончо пак да преперат някой лев и пак нищо няма да излезе, за жалост. Провалите на Сашо са безброй, само с единия гьол се фука при бутната баня, в който не можеш да видиш сапаревобанец! Наполеончо, докато говориш велики работи, хората те псуват по полето, защото една вада няма като хората да си полеят градините! Ама и това е част от сценария, земите да запустеят. Но природата ще ти го върне, така както ти се отнасяш с нея и с хората, самозабравил се шопаре!


13 Юни 2012 15:28 | Бенковски 53
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Като прочетох написаното от Озадачения ми стана ясно че той и 3 живота да живее пак ще си е озадачен, явно е някой кон с капаци и вижда само в една посока говори ми за бизнес и други глупости, кой има бизнес в Сапарева баня освен горе споменати те??? и в ролята на опозиционери ГЕРБ свършиха повече и по добра работа от колкото кмета и неговите подлоги
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар