Цветя в памет на Никола Вапцаров в Благоевград

07 декември 2021 11:56   3 коментара   5023 прочита


Благоевградската общественост почете паметта на българския поет Никола Вапцаров. Директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград- Силвия Домозетска положи цветя пред барелефа, разположен на фасадата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Тя приветства всички присъстващи и припомни делото на великия творец. Почит отдадоха още зам.-областният управител Стоян Христов, директорът на Регионална библиотека - Благоевград „Димитър Талев“ Дора Ангелова, представители на Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“- Благоевград. Цветя бяха положени още от името на ЮЗУ „Неофит Рилски“ председателя на Общински съвет на БСП-Благоевград и от името на евродепутати от групата на ЕНП, от граждани и общественици.

Никола Вапцаров е един от вечните поети в нашата литературна история. Той е автор на десетки произведения, които не остаряват.  Вапцаров се превръща в световно име!

През периода 1936–1939, са написани почти всички онези стихотворения, които влизат в първата му и единствена стихосбирка „Моторни песни“ (1940). Поканен е за главен редактор на „Литературен критик“, малко безлично литературно издание, и той успява за няколко броя да го изправи на крака. Последните две години от живота си се занимава изцяло с конспиративна дейност. 

 


 

3 коментара
08 Декември 2021 08:42 | ***
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Познайте тези с шарените букети къде са тръгнали - на рожден ден на колежка или да положат цветя на паметник


08 Декември 2021 19:59 | Истина
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

А какъв е бил Вапцаров ??


08 Декември 2021 21:38 | Чука
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

За разлика от баща си ВМРО дееца Йонко Вапцаров, Кольо е мързеланко, нехранимайко, родоотстъпник и най-вече терорист. За щастие, тогава Лозан Пановците не са съществували и предателя е осъден подобаващо.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар