COVID-19 спря уникален кукерски фестивал на Великден в Разложко

20 април 2020 13:41   2 коментара   7798 прочита


Единственият кукерски фестивал навръх Великден трябваше да се проведе днес в разложкото село Елешница. Но това няма да се случи заради COVID-19. Единственото кукерско шоу у нас, което е на светлия християнски празник, отдавна носи славата на населеното място не само в страната ни, но и в чужбина. Събитието се провежда за първи път на Великден веднага след демократичните промени в България през 1989 година. Легендата разказва, че някога тукашните мъже работели из други краища като строители. За великденските празници обаче се връщали в родните си домове, за да помогнат на жените си да засадят нивите.

„През 1990 година беше първото издание на този уникален наш празник. Точно 30 са фестивалите до момента. За голямо съжаление на всички наши жители, а и на гостите ни, които идват от страната и чужбина, днес няма да се проведе. Причината е извънредното положение във връзка с разпространението на коронавируса. За нас това е голяма загуба, но най-важно е да гарантираме здравето на хората”, коментира кметът на село Елешница – Сашо Мицин. Няма да имат възможност да се изявят тази година навръх Великден над 300 кукери, които иначе разтърсват земята с танците си и огласят селището с чановете си. Маскирани мъже, жени и деца наричат в този ден за здраве и берекет и прогонват злото, пише kmeta.bg.

В кукерското шествие по традиция участват представители и на трите махали. „Всички тренираха усилено за този празник допреди месец. Защото всяка махала иска да покаже най-доброто, най-хубавите си костюми, най-интересните си сценки. Местните хора обаче приеха забраната с разбиране. Ще покажат какво могат догодина, само да сме живи и здрави”, каза още кметът на Елешница.

2 коментара
20 Април 2020 14:51 | 903
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Една година без най-дивите чобани... навръх великден да издигнеш в култ езичеството... без коментар


20 Април 2020 22:38 | ,
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

903 а ти си прост селтак
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар