Цитрусите в България са обработени с опасен химикал, не яжте кората...сигнал на гражданин

19 декември 2015 10:00   1 коментар   14462 прочита


Попаднахме на нещо интересно във Фейсбук, което е и стряскащо: Опасният химикал Имазилил се използва за подобряване на външния вид и трайност при цитрусите, но при покупка на дребно, никой не предупреждава клиентите, че корите не трябва да се употребяват. Всички любители на яденето на лимон с кората, всички, които искат да настържат портокалови корички в кекса, внимателно да прегледат какво купуват.

Публикуваме текста на постинга на Владимир Василев:

"Здравейте!

Близо 15 години се занимавам с обработка на пресни плодове и зеленчуци. Това, което виждам напоследък в един от най-големите складове за храни в България е меко казано ужасяващо.ВСИЧКИ цитруси след беритба са обработени с имазалил, тиабендазол, пропиконазол и др.Информация за третирането има на всички палети с банани, портокали мандарини, лимони, грейпфрути, помело. Проблемът е, че потребителите не купуват цитрусите на палет или кашон, а на килограм. И тази информация им се спестява. Като резултат Агенцията по безопасност на храните си е свъшила работата и правилно е окачествила обработените партиди плодове, а клиентите се радват на евтини и добре изглеждащи цитруси. Само че ТРОВИМ НЕ САМО СЕБЕ СИ, НО И ДЕЦАТА СИ. Такива стоки се продават в повечето хипермаркети, по борсите,не е изключено в България въобще да няма необработени цитруси.

Колко опасен е имазалил копирам от произволна статия в нета:

„Имазалил" се прилага много за отглеждане на цитрусови култури, като осигурява повече здравина и добър външен вид.

Химикалът прониква през целия плод, не само през кората. Той е много отровен, дразни кожата и причинява сълзене на очите, затова трябва да мине известно време - карантина, след която плодовете могат да се консумират, но само вътрешната им част. Лекарите препоръчват преди употреба цитрусите да бъдат старателно измити с топла вода и сапун.

Иначе „Имазалил" е стабилен при високи температури. Може да доведе до стерилитет при възрастните хора и е доказано канцерогенен. При малките деца химикалът причинява проблеми с централната нервна система"

Вижте снимките и всеки да направи изводи за себе си..."

Изводите оставяме на вас.../ Framar.bg


Още за: химикал   вид   покупка   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
19 Декември 2015 19:48 | 123
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Изтровиха хората. Затова болниците са пълни и рака се увеличава
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар