Чудотворната икона на Св. Богородица Скоропослушница пристига в Банско

19 юни 2019 09:17   5 коментара   4085 прочита


Чудотворната икона на „Св. Богородица Скоропослушница (Дохиярска)” ще пристигне в храм „Света Троица” Банско на 01.07.2019г, като в същия ден ще бъде отслужена Празнична вечерня. На 2.07 от 08:00ч. ще започне Утринната литургия, а в 09:00ч. Светата литургия.

През цялото време чудотворната икона ще бъде поставена насред храма за молитвено поклонение. В богослуженията ще вземат участие: Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит г-н г-н Серафим, Заподноевропейският митрополит Антоний, архимандрит Василий, монасите от Светогорския манастир Дохияр и храмовите свещеници.

Светата икона се нарича Скоропуслушница, тъй като бързо чува молитвите на вярващите, а Светинята е изписана и осветена в Дохиярската света обител, където още през десети век се е прославил оригиналният й чудотворен образ.

5 коментара
19 Юни 2019 18:53 | Добра вест
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Това е един добър начин за тези, които нямат възможност да се поклонят на светинята на място. Манастирът Дохиар се намира през едно пристанище от пристанището на нашия Зографски манастир на Света гора-Атон-на западния бряг на полуострова. Той е гръцки и е на десето място в йерархията на Светогорските манастири. Основан е от дохиара /отговорник на манастирското стопанство-домакин/на Великата Лавра-Евтимий в монашеско пострижение Неофит. Това е станало през Х-ти век. Местоположението му на брега на морето е било предпоставка за честите набези на пирати, варвари, латини и съответно ограбван и опожаряван много пъти. Манастирът е посветен на Архангелите Михаил и Гавриил, които са изобразени на мозаечни икони от страни на главния му вход.


19 Юни 2019 18:56 | ...продължение
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Самата икона на Божията майка е изобразена върху една стена в ниша в дясно от трапезарията. Изображението на Пресвета Богородица се отнася към типа на "Одигитрия". През 1873г. светата икона е "облечена" с изящен сребърнопозлатен обков в Москва от руски благотворители. И тъй като е стенопис-тя не може да е подвижна. Тук ще бъде донесено нейното осветено копие, за да може да я докоснат повече нуждаещи се хора. Именно историята на тази икона се отнася към времената на свети Неофит, основателя на този манастир, живял през Х-ти век. Тя проявила за първи път чудодейната си сила през 1664г. върху един монах с име Нил, който по това време изпълнявал послушание на трапезар в манастира. Историята е много дълга и интересна. Тук не може да се събере...


19 Юни 2019 19:00 | ...продължение
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Интересното е, че пред нишата седи винаги един монах, който задължително е йеромонах, ползващ се с добро име и се нарича просмонарий, което ще рече "винаги пребиваващ". Той е длъжен винаги при първо повикване да е готов да се озове и да допусне до иконата всеки желаещ да я почете с поклонение. Такива просмонарии има и в манастира Ватопед при иконата Панагия Парамития, която също е на стенопис, и в Светият манастир Ивирон при иконата Панагия Портаитиса /Вратарница/. А нейно копие се намира в Роженския манастир, който е бил подворие на същия манастир Ивирон.
Тук е и мястото да благодаря на Господ и неговата Пресвета Майка, че са ми дали възможността да се поклоня и запозная пред тези светини не еднократно.


19 Юни 2019 19:23 | до гореписалият/а
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Благодаря Ви за обстойният разказ!


20 Юни 2019 22:24 | Благодаря Ви!
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Не е обстоен, защото обемът е доста по-голям, но мястото не позволява. А иначе е "гореписалият". "Гореписалата" няма възможност да посети Света гора. Интересна е първата чудотворна случка с монах Нил през1664 г.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар