Четири държавни институции проверяват декларациите на КПП-тата

04 май 2020 14:10   1 коментар   3749 прочита


Четири държавни институции проверяват данните от декларациите, с които се влиза или излиза през контролно-пропускателните пунктове на МВР, разположени на входовете и изходите на областните градове, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Националната агенция по приходите, Националният осигурителен институт, Агенцията по заетостта и Изпълнителната агенция „Главната инспекция по труда“ проверяват данните на преминаващите шофьори през пунктовете. Личните данни в декларациите се обработват единствено за целите на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, събраните декларации се съхраняват в районните управления на ОДМВР, на чиято територия са изградени КПП-тата, обясни още вътрешният министър в отговор на депутатски въпрос.

Достъпът до декларациите е ограничен до определен кръг лица при спазване на принципа „необходимост да знае“ и конфиденциалност, предаде БГНЕС. Служителите на министерството, които са длъжни да събират, транспортират, подреждат, съхраняват и да контролират достъпа до тях, следят за физическата цялост на листата, като взимат мерки за сигурността на личните данни в тях, както и да не бъдат загубени, унищожени и повредени.

Относно срока за съхранение на събраните декларации, както и на личните данни в тях, МВР е разпоредило те да бъдат съхранявани до края на противоепидемичните мерки, а когато документът е доказателство по образувано досъдебно производство, то той ще се пази до приключване на съдебния процес. От Инспекцията по труда вече установиха несъответствия в подадените по КПП-тата декларации.

Така за ден бяха засечени 55 души, регистрирани като безработни, но посочили като основание „отиване на работа“ през КПП. За 14 от тях е било установено, че са регистрирани като безработни, а полагат труд. От Инспекцията проверили и 53 работодатели, в които преминаващи декларирали, че работят.

При 37 от тях се установило, че нямат никаква връзка с работниците, които са декларирали, че работят при тях. Всички несъответствия в декларациите се предават на прокуратурата. По данни на СДВР от общо 55 хиляди проверени декларации, в 3400 са установени несъответствия, при които хората са посочили, че отиват на работа, а нямат трудов договор. В тях 466 от деклараторите дори са регистрирани в Бюрата по труда.

До момента по данни на МВР са образувани над 200 досъдебни производства за посочване на неверни данни в декларациите. Цитираните по-горе данни са към 30 април. Очаква се КПП-тата в областните градове да бъдат отменени след 6 май. Област за прикачени файлове


Още за: КПП   декларации   проверки   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
07 Май 2020 10:26 | ...
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

българите винаги са били гнусно племе
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар