Честит 8-ми март!

08 март 2021 04:36   5 коментара   4130 прочита


Днес е 8-ми март .Денят  на жената, на майката, дарила живот .Празник с традиции, които кара жените да се чувстват специални.  Датата на празника е свързана с масовия протест на жените работнички против лошите условия на труд и ниските заплати, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. В следващите години протестите продължават, а най-известният е през 1908 г. когато е организирано шествие по улиците на града. 


Кога празникът е отбелязан официално? 
На 19 март 1911 г. празникът е отбелязан официално и над един милион души от Швейцария, Германия, Дания и Австрия вземат участие в честването на Международния ден на жената. През 2011 г. в юбилейните чествания по случай 100-годишнината Деня на жената се включват повече от 100 държави. В някои страни като България и Румъния, Афганистан, Лаос и Виетнам този ден се смята също и за Ден на майката. 


Как се празнува по света Международният ден на жената? 
България - 8-ми март у нас е денят ,в който жените ,отрупани с цветя празнуват изцяло в женски компании, а силно влюбените се разват на компанията на любимия мъж .Традиционен празник ,свързан с любовта към жената и майката . 
 

Армения 
След разпадането на СССР, Празникът на жената се заменя от Празника на красотата и майчинството. Отбелязва се на 7 април, който съвпада с Благовещение – един от най-важните празници на арменската църква. Тъй като 8-ми март все още се празнува в Армения, се приема двата празника да се обединят, като начало и край на Месеца на жената – от 8-ми до 7 април. 

Италия 
Традиция в Италия е на жените да се подаряват жълти мимози. Мимозите са популярни цветя, които се подаряват специално за 8-ми март. 


Полша и Португалия 
В Полша се провеждат феминистки демонстрации в големите градове, докато в Португалия, 8-ми март се празнува изцяло в женски компании. 

Уругвай 
През 2005 година Уругвай започва да празнува този ден с шумни празненства на главната улица в столицата. 

Тайван 
На 8-март в Тайван се провежда изследване, което включва измерване на талията и наднорменото тегло върху женското здраве. 

Чехия 
Дебатите около 8-ми март са оспорвани. Празникът се свързва с комунистическия режим по времето на Чехословакия. Въпреки всичко някои неправителствени организации гледат положително на ролята на жените в обществото. 

Независимо от това как се приема този празник по света, днес ние почитаме жената и майката. Мъже ,не забравяйте да започнете деня с цвете за любимата,за майката ,за жената ,която е специална за вас. Правете го не само днес, а превръщайте в празник всеки ден. 

Мили жени и майки ,честит празник! Нека денят Ви бъде пълен с емоции, любов и доброта. Бъдете щастливи и приказно красиви .Всеки ден се радвайте на вниманието и признанието на любимите ви хора. Денят е специален, затова насладете му се .Честит 8-ми март! 

П. Петрова  
 

5 коментара
08 Март 2021 11:33 | Бъбрече
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Да видиш любимата жена, майка и други жени как гушват букета така изпълва сърцето с мечти и радост. На този празник най обичам карамфилче да подарявам не че ми създава асоциация с друго събитие, но просто от душа ми идва.


08 Март 2021 11:39 | Очички
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ЧЕСТИТ 8 МАРТ ДЕН НА ЗМИЯТА! Змийчари не се крийте по гори, поля и миши дупки .Излезте купете билетче и го поднесете на любимата Змия. То тя змията не ти се е намърдал сама в кревата сам си си я вкарал.


08 Март 2021 11:44 | Очички
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

БУКЕТЧЕ пък защо не и билетче за далечна дестианция. Австралия нали има акули, Сирия там е тихичко и мирничко и други.


08 Март 2021 12:24 | Балък
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Айде и от мен подаръче за дамите в редакцията да си оправят изображението.
https://ibb.co/h2ZMxL3
https://ibb.co/L0ng2k3
https://ibb.co/m6R91ZX


08 Март 2021 12:31 | Балък
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Пс https://ibb.co/q1bBkzG
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар