Честит 3-ти март! Честит празник на свободата!

03 март 2021 06:22   2 коментара   4361 прочита


 Честит празник  уважаеми читатели ,

3-ти март е паметна дата в българската история. Денят на Освобождението ни от петвековно турско робство. Днес  се преклняме пред подвига на онези, които с живота си платиха тъй жадуваната свобода преди 143 години. За да я има България, за да ни има нас- поколения свободни българи. 
Бъдете горди, че сте потомци на славен и храбър народ, бъдете горди, българи! 
Да живее България! Честит празник! 

Трети март е най-големият национален празник на България – Освобождението на страната ни от османско владичество. Датата слага начало на Третата българска държава през 1878 г. след подписване на мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г.

Санстефанският мирен договор е подписан на 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой), близо до Истанбул, между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора от една страна и Османската империя от друга. Договор беше потписан от руска страна от граф Николай Павливич Игнатиев, руски генерал, политик и дипломат, и един от създателите на Санстефански мир.

От този ден се правят първите стъпки към утвърждаването на България за суверенна държава. Тя има редица права да иска признаване и от други страни извън подписалите Санстефанския мирен договор, както и правото на международни търговски отношения; да сключва финансови и административно-правни договори със съгласието и одобрението на сюзерена Турция, както и да има собствена войска и полиция.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на Великото народно събрание, датата бе обявена за национален празник на страната.

На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайният войн в София, в паметта на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечер на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител – Александър II, се провежда тържествена заря-проверка. Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България руски, финландски, румънски и украински офицери и войници.

Една от основните причини за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година, което предизвиква огромен отзвук в Европа. Редица видни европейски общественици и държавници, сред които личат имената на Уилям Гладстоун, Виктор Юго издигат глас в подкрепа на потиснатите българи.

Българският народ оказва по много начини огромна помощ за крайната победа. Например българското опълчение, създадено от руското командване, участва в най-важното и съдбоносно сражение – героичната защита на прохода Шипка (наричан български Термопили) в Стара Планина през август 1877. Атаката на Сюлейман паша срещу този проход е била с ключово значение в започналата османска контраофанзива с цел отхвърляне на руската армия отвъд река Дунав и спечелване на войната. Но в тази битка руси и българи печелят историческа победа.

,

,


Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
03 Март 2021 21:10 | Мая Паунова
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ!


04 Март 2021 12:58 | 2
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Всички партии между 1 и 4 процента да се обединят /ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА/, за да влязат в парламента. Там лидерите им да се съберат на кръгла маса и всички въпроси за бъдещето на страната да се обсъждат, като решенията се вземат С КОНСЕНСУС. Така е в Норвегия и Дания.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар