Черква на 4 века е гордостта на Белица

22 април 2021 12:51   2 коментара   5684 прочита


Вековната черква „Свети Димитър” в град Билица, строена в периода 1640 – 1670 година, посреща все повече миряни от страната и чужбина. До 2014 г. тя се намираше в трагично състояние. Светата обител се ползваше като склад, в който се хвърляха всякакви боклуци и непотребни неща. Местният свещеник Николай Попов и архиерейският наместник на Разлог Янко Русков се заеха с нелеката задача да върнат блясъка на храма.

Започнаха да заделят църковни пари и да събират дарения за ремонт на сградата, която е върху площ от около 60 квадратни метра. На Димитровден през 2014 г. Неврокопският митрополит Серафим освети възкресения храм, в който всичко бе възстановено в автентичния му вид.  Светата обител е втората по старост в целия Пирински край, след църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в разложкото село Добърско. Затова в нея често влизат гости на община Белица, за да запалят свещ и да се помолят.

Черквата “Свети Димитър” оцеля, защото е символ на вярата и божественото, а беше на косъм от унищожението и забравата, твърдят беличани, които се гордеят със своя старинен храм.

За нейното възстановяване помагали не само християните, но и мюсюлманите в населеното място.
Началото на строителството на “Св. Димитър” започва някъде около 1640

година. На няколко пъти местните са принуждавани да събарят основите на храма, но после пак започвали градежа. В днешния си вид тя е вдигната през далечната 1716 година, пише kmeta.bg. Прави впечатление, че е много ниска постройка, частично вкопана в земята, за да не се издига покривът й по-високо от минарето на джамията. Намира се близо до площада “Брего”, в западната част на Белица. Стенописите и иконописите са запазени, само са реставрирани.


Още за: черква   години   Белица   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
22 Април 2021 22:25 | Патриоти Петрич
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Браво на свещениците и хората от Белица !


23 Април 2021 09:16 | me
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

po vreme na tursko robstvo stroiat 4erkva.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар