Част от "Скаптопара" бе представена на националната изложба „Българска археология 2018“

15 февруари 2019 10:50   3 коментара   4687 прочита


Археологически находки, разкрити при строителството на автомагистрала „Струма“ край село Покровник, са част от експонатите в националната изложба „Българска археология 2018“. Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи проучвания се открива на 14 февруари в Националния археологически институт с музей при БАН.

В изложбата, която ще продължи до 14 април, може да се видят находки, намерени при проучването на селище от римската и късноантичната епоха край Покровник. Откритите ценности са над 2700. Сред тях са над 1400 монети, керамични съдове и метални предмети. Част от тях ще бъдат представени на изложбата.

От 2016 г. досега за археологически проучвания само в участъка между Благоевград и Крупник от АМ „Струма“ Агенция „Пътна инфраструктура“ осигури над 3 млн. лв. През миналата година освен на АМ „Струма“ започнаха археологически проучвания и по трасето на АМ „Хемус“ - в отсечката между п. в. „Белокопитово“ и с. Буховци, на път I-8 Калотина - София и път I-1 в участъка Видин - Димово - Ружинци - Монтана. Общата им стойност е за близо 935 хил. лв.

През 2019 г. предстои преместване и теренна консервация на археологическите ценности с експозиционна стойност, открити край с. Покровник. Откритите римска фамилна гробница и раннохристянската църква ще бъдат преместени, а на място ще бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на АМ „Струма“. На 8 февруари подготвеният проект е изпратен за съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство, каквито са изискванията на Закона за културното наследство.

През следващите месеци ще се извършват и археологически проучвания на обходния път на Габрово, на пътя Видин - Димово - Ружинци - Монтана, Мездра - Ботевград и на обходния път на Поморие. Индикативната стойност на археологическите дейности, които ще се финансират от АПИ през 2019 г., е близо 8 млн. лв.

Г. Георгиев

3 коментара
15 Февруари 2019 13:46 | Горд Скаптопарец
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

И кой точно археолог, историк или... врачка определиха, че това е Скаптопара?
Само лакардии.


15 Февруари 2019 15:13 | социолог
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

От разкопаното поле се интересува само ОБШЕСТВЕНОСТТА на село Покровник!


16 Февруари 2019 18:30 | Треньорът
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Който изкопа гробницата ще го настигне
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар