Цацаров разпореди проверка на къщите за гости в Пиринско и страната, финансирани от ЕС

24 април 2019 12:16   5 коментара   5709 прочита


Главният прокурор Сотир Цацаров възложи на ГД "Национална полиция" извършване на проверка за ползването им по предназначение на всички къщи за гости на територията на страната, финансирани от Европейския земеделски фонд. Проверка е възложена и за придобитите с финансова помощ от ЕС автомобили, съобщиха от прокуратурата.

Върховна касационна прокуратура извърши проверка на изнесените в медиите твърдения за извършени от заместник министър на икономиката Александър Манолев злоупотреби със средства, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и сезира КПКОНПИ за извършаване на проверка и преценка за конфликт на интереси за Александър Манолев.

Окръжна прокуратура - Благоевград образува и досъдебно производство за извършено престъпление по чл.248а ал.3 от НК, касаещо представени неверни сведения по проект по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Върховна касационна прокуратура възложи на ГДНП и проверка по публикации в медиите за ползвани не по предназначение на къщи за гости, финансирани със средства на ЕС от семейството на народния представител Елена Йончева.

С оглед възложените от ВКП проверки и започналото досъдебно производство от ОП-Благоевград за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на ГДНП извършване на проверка на всички проекти, с предмет – изграждане/модернизиране на туристически обекти – жилищни сгради (къщи) за гости в област Благоевград и цялата страна.

Ще бъде извършена документална проверка на всички проекти, подавани по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет – изграждане/модернизиране на туристически обекти – жилищни сгради (къщи) за гости.

На място служители на ГДНП ще извършат и проверка дали къщите за гости се ползват по предназначение.

За тази цел ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обекта, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщата за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваната къща за гости.

Главният прокурор разпореди на ГДНП и извършване на проверка и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.

Главният прокурор възложи на екип от прокурори ръководството и подпомагането на проверките. Определен е двумесечен срок за извършването им.

С. Стоянов

5 коментара
24 Април 2019 13:07 | Натъжена
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

И аз искам къща подарък от ЕС!! Ама искам си!!!!


24 Април 2019 13:16 | Тачо
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Късно е либе за китка, вече всичко е покрито и подправено.... накрая няма открити нарушения.


24 Април 2019 14:15 | Боци
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Ха дано ама надали. По добре късно от колкото никога.


24 Април 2019 14:47 | Юли
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

До прокурора-каква е разликата между Банев, който приватизира и ликвидира заводи и Пеевски (справка Булгартабак), защо единия е в ареста, а другия реди пешките?


25 Април 2019 06:35 | От с. Брезница общ. Г. Д.
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

И ние в село Брезница, общ. Гоце Делчев си имаме 2 хотела с евро пари - единия на Шекир Иса Аян /Бай Ганьо/ в местноста, Чарка, и другия на Емин Иса в центъра на селто на милионерите. Никой не е стъпвал в тях за нощувка а джиповете им пак с пари от ЕС се ползват за всичко друго но не и по препоръката на ЕС.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар