Броени часове остават до първата от трите джаз вечери под открито небе в Благоевград

08 юни 2023 10:33   1 коментар   4697 прочита


Точно в 20.00 часа днес ще бъде поставено началото на първата от трите поредни джаз вечери, които ще се проведат в Градската градина на Благоевград.
Концертите са посветени на 30-годишнината от основаването на Биг Бенд - Благоевград.

Само след броени часове на сцена под открито небе джаз стандарти ще изпълнят Биг Бенд - Благоевград и солисти – ученици от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, Музикално училище „Престо“ и Вокално студио „Фа диез“. Този проект е начин да се съчетае професионализмът на утвърдените музиканти и талантът на начинаещите творци, които на една такава сцена придобиват по-голяма увереност и опит, начин за по-пълноценна приемственост на поколенията.

На 9 юни ще чуем Антони Дончев и проекта „На крачка от мистерията“, създаден да съчетае два свята на необятност – този на традиционния български фолклор и на импровизацията, музиката на момента. Българският фолклор е представен в най-чистата му форма – през кристалните гласове София Янева и Христина Ненкова, и виртуозните инструменталисти Валери Димчев, Веселин Катерински и

Орхан Гюзелев. За техни партньори са избрани музиканти, които създават днешния облик на джаза и импровизационната музика като Венцислав Благоев, Михаил Иванов и Стоил Иванов.

На 10 юни са Мишо Йосифов и „Новините в джаза“. Идеята на популярния тромпетист, композитор, аранжор и преподавател е да събере млади музиканти на една сцена.

Групата на Мишо Йосифов, заедно с негови настоящи и бивши студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", ще представи богат репертоар от джаз, блус, фънк и латино пиеси, сред които са и красивите авторски композиции от дебютния им албум “Първа емисия”, който от пролетта на тази година формацията презентира с поредица от концерти в страната.

След Бургас, Варна, Пловдив и София, “Новините в джаза” гостуват и в Благоевград на 10 юни в рамките на първите по рода си Джаз вечери в Градската градина. Именно в града е роден един от двамата талантливи вокалисти на „Новините в джаза“ - Лъчезар Кацарски.

“Новините в джаза” са талантлив, млад септет с два изключителни взаимно допълващи се вокала – слънчевият, усмихнат глас на Велека Цанкова и мощният, пълен с живот тембър на Лъчезар Кацарски.
На концерта на 10 юни в Благоевград формацията ще представи част от пиесите в албума, както и популярни песни от различни жанрове, аранжирани за “Новините в джаза” от Мишо Йосифов. 


Още за: вечер   Благоевград   часове   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
08 Юни 2023 12:11 | Благоевград днес ..
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

От 19. 00 часа заповядайте в Камерна Опера да се насладите на оперетата, Царицата на Чардаша,.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар