Брифинг на Окръжна прокуратура- Благоевград! Скандални подробности около ареста на двама полицаи-рекетьори

26 ноември 2022 13:54   31 коментара   33376 прочита
сн. Бети Григорова /struma.com
сн. Бети Григорова /struma.com


сн. Бети Григорова /struma.com

Потресаващ случай на нагло изнудване на шофьори от Пиринско, придружено със заплахи : Ако проговориш, ще те намерим ,ей!

Брифинг по повод нашумелия случай с арестуваните двама полицаи от ГДНП, искали подкуп от шофьори по Е 79 даде днес прокурор  Ивайло Филипов. Ето подробностите от прокуратурата   

На 17 ноември двама служителите били командировани в Благоевградса област по линия на контрола на движението по пътищата и на ротационен принцип като превенция срещу корупцията в системата на МВР. На същата дата е изпратен патрул с посочената законова цел, но вместо това полицаите са се отклонили значително от служебните си задължения. 

Към 15 часа в същия ден в посока Банско – Симитли, полицаите забелязали в насрещното, че се движи МАН с дървесина. По думите на служителите, камионът бил във видимо „разнебитено състояние“. Това ги провокирало да обърнат движението си и със светлинен сигнал да спрат автомобила. Установено е при проверка, че професионалната карта за квалификация на водача е изтекла.

Това ги мотивирало да обяснят на водача, че глобата е около 1800 лв. и предстоят тежки санкции за него. Тази санкция може обаче да бъде извършена от ДАИ, а не от тези служители, които охраняват движението и уведомяват компетентните служби. 

Водачът силно притеснен, попитал как може да се действа и дали не може по друг начин да се реши въпросът. Единият полицай казал, че ако става дума за 10-20 лв. няма нужда от разговор.  Шофьорът заявил , че има в себе си 500 лв. Другият служител на МВР забелязал, че натоварената дървесина – бук, имало и дъбови. Всички били с контролна марка от РДГ. Въпреки това полицаите казали на водача да звънне на шефа си, защото имало разминаване между превозния билет и наличната дървесина.

Шефът на дърводобивната фирма пристигнал от Гоце Делчев на мястото. Докато той пътува единият полицай казал на шофьора: „Хайде сега да оправим твоята глоба“. Водачът сложил парите в документите за автомобила и ги дал на полиция. Служителят на МВР взел сумата от 500лв. На пристигналия бизнесмен е обяснено, че санкцията за незаконен добив на дървесина е 20 000 лв. 

бизнесменът обаче не се подал на изнудването ,знаейки че не е в нарушение   им казал "да правят каквото решат“. Единият от полицаите вметнал,  че въпросът може да бъде решен срещу 1500 лв. Собственикът на фирмата отказал и те го пратили в колата му „да си помисли“, а полиците щели да се обадят на служители на РДГ, за да направят проверка. Междувременно отново викнали шефа и попитали дали е размислил.

Управителят на фирмата  казал, че пари няма да даде. Последвало друго предложение на един от двамата полицаи „да се срещнат по средата на сумата“. Шефът бил ядосан и казал да конфискуват всичко, че няма проблем, че ще понесе каквото трябва. Товарният автомобил е бил транспортиран до РДГ – Разлог. Превозният билет бил за 22 кубика бук, но между нея имало и 2 кубика дъбови дървета. Буковите и дъбовите дървета са на една цена, но дъбовите не са отразени в превозния билет. Фирмата е изрядна откъм документация за добив на дървесина. Горските са освободили дървесината без санкция. 

Служителите на МВР са си тръгнали за София, но при Градево и махала „Кърджалийска“ видели кола „Опел Астра“, която спрели със звуков и светлинен сигнал. Поискали документи за проверка на водача – от Симитли, пътувал с 12-годишното си внуче. Връщали се от Банско, откъдето купили новородено теленце. Документите на шофьора били редовни, но полицаите видели теленцето. Служителите казали, че водачът е в нарушение, защото превозва теле без ушна марка.

Санкцията била около 2000 лв. и конфискация на автомобила. Водачът казал, че ще пусне телето да избяга по полето, но не иска да му конфискуват колата и няма пари. Служителите видели, че детето слуша и един от тях казал на момичето да затвори прозореца. Служителят помолил детето да запали автомобила, за да може да активира системата и да се затвори прозореца. Водачът казал отново, че има само 100 лв.

  „Вдигни мизата“, заповядали ченгетата . Поискали 500 лв. Той казал, че живее наблизо – в кв. „Ораново“, и оттам ще даде парите. Те не знаели този квартал и се съгласили да го последват. Междувременно водачът се обадил на дъщеря си да задели парите, определени от семейството преди това за купуване на дърва. Разбрали се служителите на МВР да го чакат на входа на квартала. Водачът е взел парите от дъщеря си и ги дал в ръката на един от служителите през прозореца на колата.

Служителите са се прибрали в София около 21, 45 ч. Служебният автомобил, с който пътували, не е снабден с видеонаблюдение, каквото задължение имат всички служебни автомобили, нямал и GPS. Полицаите не са имали боди камери. Записи за този ден – 17. 11. липсват. 

"Тези служители не са контролирани, а те самите би трябвало да осъществяват контрол срещу корупцията. Благодаря на гражданите, които са се осмелили още същата вечер, да подадат жалби в районните управления на МВР", каза прокурор Ивайло Филипов. Сигнал е подаден от сина на гражданина от Симитли на телефон 112. 

Имало е и заплаха: „И да не смееш да кажеш нЕкъде, защото ще те намерим“, отправена към жителя на Симитли, допълни прокурорът. 

При първият случай не се е стигнало до такъв стрес, тъй като собственикът на фирмата е имал опит. На прибиране към Гоце Делчев след случая, неговият шофьор споделил, че е дал 500 лв. на полицаите. и тогава шефът е подал жалбата в РУ-Гоце Делчев. 

"Този служебен автомобил е изпращан 5 пъти в област Благоевград да прави проверки и петте пъти не е бил снабден с необходимите проследяващи устройства. Разследва се дали и другите екипи не са действали като колегите си предвид липсата на проследяване на автомобила. Прокуратурата е уведомена едва на следващия ден", каза Филипов.

Той обяви, че случаят е докладван още същата нощ в ОДМВР – Благоевград, около 22 ч. "За мен стои въпросът защо веднага не е докладвано на прокуратурата и защо се е започнало със снемане на обяснения, а не с разпити директни на гражданите. На този въпрос трябва да бъде поискан отговор. За мен е притеснително, че по наше искане от ОДМВР – Благоевград, имената на служителите ни бяха предоставени на петия ден след случаите от ГДНП", каза прокурорът. 

Лицата са задържани в София на 24-и ноември от служители на „Вътрешна сигурност“. 

ОДМВР – Благоевград е поискала справката веднага кои са били на смяна по време на двата случая, но тя е забавена от Главната дирекция. 

Двамата служители са в системата на МВР от 15-17 години. 

Полицаите отричат, че са взимали пари, обяснили, че това е акция срещу тях, защото „изпълнявали добросъвестно задълженията си“. 

Прокурор Филипов призова гражданите да бъдат бдителни и да сигнализират за всяка неморална постъпка. Да не се отказват, защото те разчитат на тях. 

Бетина Григорова 

 

 

 

 

 

 

 

 
 


Още от: Общество

Принтирай статия
31 коментара
26 Ноември 2022 14:20 | Гешев
Оценка:
16
 (
22
 гласа)

Хубаво хващате полицай-кокошкари? За моста на Покровник Агромах кога? Камбата, Христинка?


26 Ноември 2022 14:24 | Гражданин
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

А големите риби в областта?


26 Ноември 2022 14:30 | 1
Оценка:
11
 (
15
 гласа)

Как така са ги задържали няколко дни след това? Тоест нямат доказателства и ще трябва да ги освободят!!!


26 Ноември 2022 17:02 | Ван
Оценка:
19
 (
19
 гласа)

ЧЕСТ РЕКЕТ
НИЕ ТЪНКО ТИ КАЗВАМЕ КАКВО ТЕ ЧАКА АКО НЕ СИ ПЛАТИШ НА НАС ЯСНО ТОЧНО И КРАТКО
ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА В ПАГОН ЗА ТОВА И ДЪРЖАВАТА СТРАДА, ДА НЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ НЕ ВЗЕМАТА ПАРИ ОТ НАРКО ДИЛЪРИТЕ, От СВОДНИЦИ, бизнесмени пияни и дрогирани, от хора хванати с цигара трева, да не мислите че не рекетират и циганските лихвари и тн от всякъде взимат рекети и подкупи тея говна на по 30 години мамичката им


26 Ноември 2022 17:05 | Тан тан
Оценка:
23
 (
23
 гласа)

Абсолютни абсурди и своеволия без камера на униформата без камера и джипиес в колата само за това трябва да бъдат уволнени отделно че правят престъпление и уронват така или иначе ниският престиж на МВР


26 Ноември 2022 17:21 | Кандеффф
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Що е то ... от София дойде,
съучениците си назначи и канали за наркотици овладя!
За спазване на Закона говори,
А постоянно закона нарушава,
За издигане се гласи,
Но май в ареста ще се озове!
...това съм аз - Кандеффф Оффф по прякор позора!


26 Ноември 2022 17:30 | Беседката
Оценка:
18
 (
18
 гласа)

случаят е докладван още същата нощ в ОДМВР – Благоевград, около 22 ч. "За мен стои въпросът защо веднага не е докладвано на прокуратурата ... На този въпрос трябва да бъде поискан отговор. За мен е притеснително, че по наше искане от ОДМВР – Благоевград, имената на служителите ни бяха предоставени на петия ден след случаите от ГДНП" .... Беседката отговаря... щото ги прикриват бре... това е ясно на всички в полицията в Благоевград... тия лично са прикрити от Директора на Благоевград Кандев, който е работил в същото звено с тия двамката .Аре марш при Бай Ставри и си вземи и съучениците с теб...


26 Ноември 2022 18:19 | 1234
Оценка:
-7
 (
13
 гласа)

Само като чета тази "басня" и като гледам тези на снимката и като им знам капацитета, няма как да издържи... дръжте се момчета


26 Ноември 2022 18:39 | Уточнение
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

При пенсиониране или прекратяване на служебните правоотношения с МВР всеки държавен служител или полицай получава до 20 заплати. При уволнение получава дедовия. Това е глоба, та дрънка. И повече няма право да се връща в системата.


26 Ноември 2022 18:40 | Стрима
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

Кой е тоя мощния бизнесмен с 2-Та м3 неописана дървесина?


26 Ноември 2022 19:27 | Радио Ереван
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

Да и ядете ..... на Христинка!


26 Ноември 2022 19:52 | НИК
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

ВСИЧКИ ПОЛИЦАЙ СА БОКЛУЦИ


26 Ноември 2022 20:05 | КАТ2
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Абе тия от ГДНП са всестранно развити.
Едни оправят Ел. фишове другите вместо да контролират корупцията в провинцията учат колегите си как да го правят


26 Ноември 2022 20:12 | КАТ2
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

И не кокошкарската за 10- 20 а за 500 или 1500 а и може да се срещнат някъде около средата


26 Ноември 2022 20:53 | Запознат
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Нещо пак в петък арести, пак в събота брифинги с прически, преди 5 години така беше с Китанов, ама издъхнахме и там...


26 Ноември 2022 20:58 | Зрител
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

Едни друсат, други рекетират, трети казина обират, четвърти банки ( Дупница ), пети жените си застрелват, шестите каналджиите ескортират, …егати утайката!!!!
Грам мозък в главите нямат!
Пред автобус, не спрял на стоп-палка застават…
Малоумни до безобразие!!!
А ревът, униформи нямат…
Да умират, отрепки жалки!!!!
Повече права искат, за защита от престъпниците.
А ОБИКНОВЕННИТЕ хора кой ще ги защитава от рекет и подобни, а?!?!?


26 Ноември 2022 23:08 | До ник
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Не по голям от майка ти


27 Ноември 2022 07:34 | МВР
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

А Филипов явно не е от Благоевград, където се закрилят наркодилъри и зависимите се обсъждат на затвор.


27 Ноември 2022 09:25 | Колега
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

И какво направихте сега? Жените и децата им остават без подаръци за Коледа! Децата без айфончета, съпругите без нови Тойотки, а самите полицаи ще трябва да плащат на адвокати, вместо на тях да им плащат! И какво става с резервациите за Нова година във Велинград, а? Объркахте всичко, ей! Злоба и завист! Оставете хората да си издържат семействата, че стая заплата от 1500 лева по-добре да се хванат касиери в Лидъл!


27 Ноември 2022 10:01 | Opа
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Колкото повече пари дава държавата на полицаите, толкова по-алчни стават те.... факт е, и случилото се с тези двамата!


27 Ноември 2022 10:04 | Ops
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Никакви подкупи не им давайте, че гледайте какво направи Семерджиев!!!


27 Ноември 2022 11:09 | acab
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Мачкайте ги тия гниди у униформи къде чакат 20 заплати на куп и само рекет цел живот купиха си на синчетата апартаментчета по сифия за по половин милион. Да се изземе всичко в полза на държавата


27 Ноември 2022 13:35 | До всички
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Тъй като под написаното на госпожа Надежда Самарджиееа което е много добре написано не са позволени коментари аз се изказвам тик. За всичко случващо се със Северна Македония е виновна БКП или сегашното БСП. Македония бе дадена на Сърбия както някой родители изоставят децата си и те биват осиновени от други родители . Така осиновената От СФРЮ Македония благодарение на долната постъпка на Партията майкаБКП заживя нов живот


27 Ноември 2022 15:37 | Не.ебен
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

ЖиФке ти помио гнусна стара уросп. о. На парчета да те намерят в някой фризер.


27 Ноември 2022 18:53 | Ники МАЛКИЯ
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

алекси митов 2


27 Ноември 2022 19:02 | До зрител
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Е аз да го бех писал твоя коментар, по добре нема да мога да се изразя. 110% истина


27 Ноември 2022 19:18 | До До зрител
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Благодаря…


27 Ноември 2022 22:16 | Гуньо
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

На тая с мангалско-чалгарското излъчване у Петрич и разпукваха гъзицата и даже и у патрулките са у Благоев как ли е ама то сърбежо кат си го имаш…….


28 Ноември 2022 06:21 | Тан тан
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ЕБЕМ ВИ И НАГЛИТЕ КОПЕЛЕНЦА МРЪСНИ КАК ЩАВАТ БЕДНИЯ НАРОД НЕМА БАБА НЕМА ДЕДО РЕКЕТ НА ВСИЧКИ ПА И ЗАПЛАХИ МАМАВИДЕЕБА МРЪСНА ДЕЕБА И ГЮБРЕТАТА УНИФОРМЕНИ ДЕЕБА


28 Ноември 2022 07:52 | Градъ
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Кадровика Пепи Змията кога ще го арестувате назначил офицер 60 процента инвалид


28 Ноември 2022 10:59 | Величко
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

В тази страна само МВР има система за чистене на корумпираните си служители. Явно няма корупция в съд, прокуратура, следствие, Митниците, данъчните, ЮЗУ, ДАИ, болници, различни контролни органи, в училищата, където учениците са принудени да плащат за частни уроци. Та няма данъчен без счетоводна къща. Идете в с. Бараково, Рилци и други села и вижте, кои и какви държавни служители купиха имоти и имат огромни къщи. Това само със заплата не става. Не казвам, че всички са корумпирани. Това важи и за МВР. Не може всеки да бъдат обвинявани в корупция. МВР си чисти къщичка, дай Боже и други да почнат, че някъде много мирише и личи от стандарта на живот.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар