Борисов: Създаваме нова правна фигура - независим прокурор

07 декември 2019 11:30   7 коментара   4368 прочита


Създаваме нова правна фигура – прокурор, завеждащ инспектората на ВКП. Той ще се избира с мнозинство от 2/3 на прокурорската колегия. Мандатът му ще е 7 г. Това обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на извънредното заседание на МС, предаде репортер на БГНЕС. То е предизвикано от препоръките на Венецианската комисия и желанието на държавата ни да се съобрази с тях.

Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия. Веднага след решението днес ще изпратим на заинтересованите комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо. Нашето предложение беше тримата големи да имат еднаква подсъдност. Те смятат, че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор, допълни Борисов.

Досега, ако имаше сигнал срещу главния прокурор, негов подчинен го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – независим прокурор, разследва и не докладва на обвинението, нито в хода на разследването. Той не е зависим от главния прокурор, обяви премиерът.

“Въвежда се изслушване на главния прокурор в парламента – за годишните отчети и на всеки 3 месеца. Благодаря на комисията, че ни дава възможност да се съобразим с конституцията. Вече и съдиите, и прокурорите трябва да се успокоят, да си вършат работата и да не се занимават с партийни дела, за това си има политически партии. Ние сме били против увеличението на партийните субсидии. Не можахме да направим кворум, за да приемем бюджета. Когато гласувахме субсидиите, се появиха 30 души. Изненадващо някои партии се интересуваха само от това. За мен бюджетът беше по-важен, предприятията да бъдат спокойни. Пред мен стоеше само едно: или приемаме бюджета с предложението на БСП, или си търсете мнозинство. Гласувахме партийните субсидии само, за да можем да приемем Бюджет 2020, но обсъжданията остават”, заяви Борисов.

В първите минути на заседанието правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че съобразявайки се с препоръките на Венецианската комисия няма да се търси наказателна отговорност на председателите на ВКС и ВАС, но ще може да бъде реализирано разследване на главния прокурор.

“Така ще докажем, че няма да се засегне независимостта на съдии”, мотивира предложението си Кирилов. Борисов коментира и темата с партийните субсидии.

“Ние сме против, след проведен референдум, да се увеличават партийните субсидии. В парламента се предизвика криза, беше прекъснато заседанието на парламента. След разговори с финансовия министър и Валери Симеонов, защото нямахме кворум да приемем бюджета. След като гласувахме субсидиите, 30 точки бяха приети за 1 час”, коментира премиерът и призна, че са подкрепили предложението на БСП под натиск и заплаха бюджетът да не бъде приет. Той заяви, че не е могъл да остави под въпрос повишението на заплатите с 10%, както и субсидирането на държавни дейности.

Борисов попита на каква база е определена цената от 8 лв. на получен глас и поиска да се създадат правила за какво да бъдат харчени тези пари. “Колко да е субсидията. Искам да се върнем на този дебат. Както и за какво да се харчи субсидията”, каза още той. Той обяви, че ще предложи по време на избори изявите на партиите по БНТ и БНР да са безплатни.

7 коментара
07 Декември 2019 12:07 | Реалност
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

От както Бойко е на власт не даваме пари за разхлабителни. Само като го погледнеш на снимка и готово, отивам да акам.


07 Декември 2019 13:45 | новогражданин-Дупничанин
Оценка:
13
 (
15
 гласа)

ХОРАТА УМИРАТ КАТО МУХИ БЕЗВЛАСТИЕ, БЕЗЗДРАВНО ОБСЛУЖВАНЕ БЕЗ НИЩО ЧОВЕШКО В ТОЗИ ИЗРОД. КАК МОЖЕ БЪЛГАРСКА МАЙКА ДА РАЖДА ТАКИВА ИЗВРАТЕНИ ИЗРОДИ УБИИЦИ КАТО ТОЯ ТУЛУП И НЕГОВАТА СГАН ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ СИМПАТИЗАНТИ И ПРОЧИЕ ДЖЕНДЪРИ ПАПЛАЧ НАРЕКЛИ СЕ ГЕРБ, КОЯТО Е ЛОШ МАТЕРИАЛ И ДОСТОЙНА САМО ЗА ПЕЩИТЕ НО СОЛОМОН ПАСИ В ГЕРМАНИЯ.


07 Декември 2019 14:44 | Iliqna
Оценка:
13
 (
15
 гласа)

Все някой друг е виновен за действията на този субект. Решението за субсидията било взето под натиск, е нали уж Б. Б. винаги е воден от благото на хората и никой не може да го изнудва... Смешни са, жалки са, а хората нямат значение. Стигат им минимална пенсия от 250 лв и минимална заплата от 560 лв. Няма ли кой да поведе тоя овчи и страхлив народ?!


07 Декември 2019 15:45 | Майко българийо
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Какво ми плачете и виете нали вие гласувате за тоя толуп, страната с най много държавна и общинска администрация която нищо не прави.


07 Декември 2019 20:42 | Спасов
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Идеята за „независим прокурор“ /както в САЩ /, при нашите условия, според мен, би имала смисъл, при следните условия:
1. Да се назначава от Президента на страната, когато трябва да се разследва Главния прокурор или Министър-председателя;
2. От две трети или от три четвърти от народните представители в НС, когато трябва да се разследва Президента.
3. “Независим прокурор“ да бъде СЪДИЯ или АДВОКАТ, с доказани професионални качества в областта на наказателното право, което досега не е работило като прокурор следовател и не е бил служител в държавната администрация. С акта на назначаването си, този съдия или адвокат, да придобива статут на „Независим прокурор“ – само за времето на съответното разследване.
4. Актовете на този „Независим прокурор“ да бъдат задължителни за ДАНС, МВР, прокуратура, и изобщо – за всички държавни органи и организации, ФЛ и ЮЛ.
5. При неизпълнение на постановленията на „Независимия прокурор“, да се предвиди НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ включително и


07 Декември 2019 20:46 | Спасов
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

и право на „Независимия прокурор“ да задържа лица до 72часа, при неизпълнени в срок негови разпореждания или задържане в ареста докато се изпълни разпореждането на Независимия прокурор.
Твърде сложно е, за да бъде разбрано и приложено от тиквопитека, защото трябва да се извършат съответни промени в Конституцията и редица други процесуални и материални закони.
Най-вероятно всичко ще се окаже „пунта-мара“, както обича да се из-разява "вожда" на шайката от ГЕРБ.


08 Декември 2019 11:02 | разгеле
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Най - сетне се отвори щатче за назависимата Цецка Цачева.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар