Бомба! Аферата се заплита, примката се затяга! След делото в АС-Благоевград: Казусът "Зашев - Тинчев - Тодоров" вкара в прокуратурата и вещото лице арх. Анушка Костадинова!

25 юли 2019 15:34   16 коментара   23643 прочита


Съдът прие повторна експертиза, доказваща куп неистини в заключението на Костадинова, представени пред съда по време на заседание! Разследване на Struma.com!

Прокуратурата да започне разследване на архитект Анушка Костадинова, изготвила експертиза като вещо лице по административно дело, срещу одобрен подробен устройствен план и строително разрешение, издадено от уволнения главен архитект на Благоевград, Васил Тинчев, поиска в жалба благоевградският кмет.

Вчера градоначалникът на Благоевград Атанас Камбитов пусна жалба до Окръжния прокурор, заради изготвената от Костадинова и представена пред съда, експертиза, касаеща строителството на сграда на ул. "Иван Михайлов" в Благоевград, /в района на Кончето/, с инвеститор фирма на съветника Андон Тодоров.

Установени категорични нарушения при строителството на тази сграда и незаконосъобразно увеличаване на площта на застрояване, са обект на делото. Тези нарушения бяха констатирани при проверка в община Благоевград и правораздавателни институции, направени по жалбата на благоевградчанина Райко Зашев. Зашев сезира най-напред общинския кмет, а в последствие и институциите. Заключенията на проверяващите от общината бяха в основата на дисциплинарното уволнение на главния архитект Тинчев, видимо свързан с инвеститора Тодоров, чието разрешително за строеж е издал. Двамата никога не са отричали близките си приятелски отношения.

В хода на делото, съдът разпореди вещото лице Костадинова да изготви експертиза за строителството на тази сграда и да потвърди или опровергае съмненията на жалбоподателя Зашев, че има сериозни нарушения при строежа. След като пред съда бяха изслушани експертните заключения на Костадинова, бе поискана повторна експертиза, тъй като представителите на общината я оспориха категорично.

Съдът прие протеста и назначи повторна експертиза, която бе изготвена от архитект Баханова и представена пред съда на последното му заседание на 11 юли. Изненадващо новата експертиза опроверга категорично голяма част от заключенията на арх. Костадинова. и установи крещящи несъответствия в експертизата й. Повторното заключение на вещото лице Баханова бе прието от съда и неоспорено от страните по делото.

Съществената разликата между експертизите на двете вещи лица налага извода, че в експертизата на Костадинова става въпрос за НЕВЯРНО ЗАКЛЮЧЕНИЕ, дадено пред съд по чл 291 ал. 1 от Наказателния кодекс СЪЩОТО СЕ ОБЕКТИВИРА ЧРЕЗ СЪЗНАТЕЛНО ПОТВЪРЖДАВАНЕ НА НЕИСТИНА, ИЛИ ЧРЕЗ СЪЗНАТЕЛНО ЗАТАЯВАНЕ НА ИСТИНА, се казва в жалбата.

ЕТО КАКВО ДАВА ОСНОВАНИЕ НА КМЕТА КАМБИТОВ ДА ПОИСКА НАМЕСАТА НА ПРОКУРОР ПО ОТНОШЕНИЕ НА ВЕЩОТО ЛИЦЕ АНУШКА КОСТАДИНОВА - ПРОФЕСИОНАЛИСТ, НАЗНАЧЕН ОТ СЪДА, КАТО ПОМОЩНИК ЗА РАЗКРИВАНЕТО НА ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА В СПОРНИЯ КАЗУС!

1. На въпрос как е изготвила заключението си и откъде и как се е запознала с документацията около строежа, съхраняваща се в общината, архитект Анушка Костадинова излъга съда, че се е запознала с документите, гледайки ги в стая в общината, твърди жалбоподателят "Извърших посещение в общината, не помня в коя стая и при кого видях тези материали. При посещението си бях регистрирана в регистъра на общината и това може да се провери!", казва Костадинова пред магистратите.

От общината опровергават това и твърдение и заявяват, че преписката по казуса, заради сериозния медиен интерес и вървящата атака на инвеститорите на обекта срещу общината, се е съхранявала от Антония Методиева, директор на дирекция "Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки. Няма как Методиева да не знае, че Костадинова е поискала преглед на инвестиционния проект в оригинал, т. е. при изготвяне на двете заключения архитект Костадинова е ползвала единствено и само материалите по делото и евентуално такива предоставени и от заявителите, казват от общината.

2. Прави впечатление големия брой различия между заключенията по първоначалните експертизи, изготвени от арх. Костадинова и заключенията по повторно изслушаните, приети и неоспорени от страните експертизи, изготвени от второто вещо лице, арх Баханова. Какво се установява като противоречие:

- Одобряване на инвестиционните проекти без наличие на градоустройство, съответстващо на предвиденото застрояване, проектите са одобрени преди одобряването на ПУП.

- недопустима промяна на характера на застояване. Установи се, че Общия устройствен план на Благоевград предвижда застояване до 15 метра, но не и високо застрояване, каквото е достигнато с изработения и одобрен от главния архитект Тинчев, инвестиционен проект- 15. 90 м. Архитект Костадинова твърди пред съда, че това не е така, въпреки безспорно установените при проверката на общината и институциите и видно от направената техническа експертиза, заключения

И отново е налице ярък контраст между двете експертизи и фрапантно различие:

ЕКСПЕРТИЗАТА НА БАХАНОВА УСТАНОВЯВА ЗАВИШАВАНЕ НА РАЗГЪНАТАТА СТРОИТЕЛНА ПЛОЩ, А КОСТАДИНОВА ТВЪРДИ В ЗАКЛЮЧЕНИЕТО СИ, ЧЕ ИНТЕНЗИВНОСТТА НА ЗАСТРОЯВАНЕ НЕ Е НАРУШЕНА.

Анализирайки подробно двете заключения на Баханова и Костадинова, в жалбата до прокурора, градоначалникът иска да се прецени дали поведението на архитект Костадинова не осъществява състав на престъпление по смисъла на наказателния кодекс.

Сградата с инвеститор фирма на Андон Тодоров отдавна е обект на проверки. Кметът Камбитов, коментирайки мотивите си за дисциплинарно уволнение на архитект Тинчев, преди време заяви, че това, което са направили Тинчев и Тодоров говори, че е налице схема за облагодетелстване на лицата. "Посредством одобреното незаконосъобразно завишаване на разгъната­та застроена площ на строежа, се цели съответно придобиване на по- голяма печалба за инвеститора и заинтересованите лица. Печалбата е в размер на няколко стотици хиляди левове. В случая около 200 000 лева.

Един смущаващ факт излезе наяве. След като мина проверката на общината по жалбата на Зашев и на светло излязоха сериозните нарушения по проекта, бе направено искане от инвеститора за коригиране на проекта, като се намали одобрената вече застроена площ. Въпросът е, защо е направена тази маневра и знаели ли са Тинчев и Тодоров, че в проекта има сериозно нарушение и завишаване на разгъната застроителна площ?! Умишлено ли е одобрен подобен проект от държавния служител и главен архитект на общината, Васил Тинчев?!

Припомняме, че архитектът има апартамент във въпросната сграда и това е доказано официално. Действали ли са Тинчев и инвеститорът Тодоров като организирана група?! Отговорът предстои в хода на делото и разследванията на ДАНС полиция и прокуратура, където е отнесен скандалния казус, и където върви разследване. Примката по казуса се затяга, аферата се заплита, а съветникът Андон Тодоров става все по-върл опозиционер, наричайки действията си срещу градската управа - Политика! Дали е вярно?!

К. Костадинов


Още за: Васил Тинчев   афера   дело   Още от: Общество

Принтирай статия
16 коментара
25 Юли 2019 16:40 | irina
Оценка:
18
 (
26
 гласа)

Всичко е интереси. Злата и Дончо са тим. Мариета бута любовника си Илко Стоянов. Калоян лобира за водата. На никой не му дреме за Благоевград.


25 Юли 2019 17:21 | Коментар
Оценка:
13
 (
19
 гласа)

Ти каза цялата истина!


25 Юли 2019 21:06 | Дядо Йоцо
Оценка:
14
 (
24
 гласа)

А тия изброените по горе освен за себе си нищо друго не ги интересува. Всички тия напьни като жалби, пресконференция, петиции и лозунги са предизборни номера. През годините като Кмета не ги бе отсвирил и си правеха далавери те не се сещаха за хората. Като им спре кранчето Кмета стана лош а хората им домиляха. Смешни и жалки опити да се забрави какви ги вършеха. Ако тези хубавци не станат наесен сьветник никой няма да се сети за тях. Всичко е борба за власт и пари. 😁 😁 😁
25 Юли 2019 21:11 | Колега
Оценка:
6
 (
16
 гласа)

Жалките опозиционери Кметът си ги отгледа и сега им сцена попарата,.....


25 Юли 2019 21:58 | Мишо
Оценка:
9
 (
15
 гласа)

Тея безсрамници, алчни влечуги.... у понделата .,тав им е местото.


25 Юли 2019 22:54 | 123
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Една забележка! Калоян с неговата изгора Йорданка прибира от водата! Май те са за прокрор,


25 Юли 2019 23:24 | Никола
Оценка:
8
 (
16
 гласа)

Значи преди са били заедно с кмета в далаверите, тоест-те са за затвора, а кмета....?


26 Юли 2019 01:38 | До Струна
Оценка:
7
 (
15
 гласа)

Ех, Струна, Струна, нищо не става от вас.


26 Юли 2019 08:33 | &&
Оценка:
15
 (
17
 гласа)

На тази противна жена Анушка Костадинова целият и живот е само протекции, превземки и лиготии. А като архитект изобщо не я бива! Задкулисията и договорките "отзад" са и слабост от години!


26 Юли 2019 09:08 | Гери
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Още много неща около тези ще излязат на светло


26 Юли 2019 09:12 | гражданин
Оценка:
11
 (
21
 гласа)

тази арх Баханова е същата подлога, върти се от комунисти към гербаджии защото е некадърна архитекта и съсипа сума терени с гадни сгради, намерили кого да жземат за второ бещо лице. ужас, Скалъпен сценарии от всякаде. В този вече мъртъв грдадс нищо добро не ни чака с такъв кмет!!!!!


26 Юли 2019 09:36 | Антон
Оценка:
12
 (
20
 гласа)

Вън на всички от общината начело с Неделчо.


26 Юли 2019 11:53 | запознат
Оценка:
5
 (
15
 гласа)

Всеки, който има мнение несъвпадащо с глутницата на кмета е -лъжец, некадърник и най-малкото престъпник. Сега пък вещото лице ще е виновно-смешници


26 Юли 2019 12:24 | Ало, запознатият
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

С кое точно си запознат, м? С далаверите на Тинчев, Льольото, с гузно мълчащата им приятелка Златка, с некомпетентността на Костадинова и с това, че фирмата на мъжа й преди време извършваше оценки на съответствие на проектите на Дончо, м? Запознат ли си?


29 Юли 2019 10:10 | До Струма
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Бомба! Аферата се заплита, примката се затяга! Струма пак лижат гъзов. и се оказва, че нямат дипломи за средно! Шок, ужас и подобни смешни и жалки думи на неандерталците от Струма.


29 Юли 2019 10:15 | До Ало, запознатият
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Ти си тотален идиот, явно си малко чиновниче в общината. Тези далавери сигурно са се правили без знанието на Камбата???? Така ли милиш?? сигурно за това Камбата има апартаменти във всяка нова сграда в града, а на тези които не му пускат аванта им спъва работата с години. айде бягай обратно на термитното бюри и хващай химиХала да драскаш до 17:00
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар