Болница за пример! Прокуристът на МБАЛ Дупница стопи милион и половина задължения

21 февруари 2020 13:34   2 коментара   3297 прочита


МБАЛ "Св. Иван Рилски" в град Дупница вече е за пример. За поредна година МБАЛ- Дупница е на печалба, благодарение на доброто управление на лечебното заведение. Над 850 000 лева е размерът на печалбата за 2019 г., като 200 000 от тях са инвестирани в нова апаратура, сочат финансовите отчети на лечебното заведение.

Печалбата е значително по-голяма в сравнение с предходната година, става ясно още от представените резултати. Бяха закупени нов ренген и лапароскопски апарат. И в основата на доброто управление на болницата стои не лекар, а икономист. От началото на 2018 година Мария Иванова е назначена на поста прокурист в болницата.

Тогава лечебното заведение е със задължения от 2 500 000 лева. Доставчиците отказваха да зареждат болницата с лекарства, заради стари задължение, а в често и сметките са били запорирани. Само за първите шест месеца болницата изкарва 132 000 лева, като успява да покрие стари задължения. Увеличени са и заплатите на работещите в болницата. В момента средната месечна заплата на лекарите в болницата е 1690 лева, на медицинските сестри е 1200, а на санитарите 860 лева. За сравнение преди година те са били с 20% по - ниски.

През 2018 година болницата е на печалба от 400 000 лева. В момента лечебното заведение няма просрочени задължения към доставчици, в това число и на лекарства. Общите задължения са малко над 1 млн. лева. „Въпреки положителните финансови резултати обаче болницата има и неотложни проблеми“, призна прокуристът Мария Иванова. По думите й повече от година тя се бори за изграждането на асансьор, но общинарите се бавят с решението.

„Онзи ден имаше пациент над 150 килограма. Той се носи на ръце по стълбите от санитарки, от жени. Проблемът е там, че ако сградите бяха на болницата, аз досега да съм изградила асансьор. Чакаме обаче одобрението на общината. Наистина е от първа необходимост, защото интензивният сектор се намира на горен етаж, което пречи на придвижването на пациентите“, обясни Мария Иванова.

На последната сесия на общинския съвет в Дупница Мария Иванов бе преизбрана на длъжността прокурист в МБАЛ Дупница с месечно възнаграждение от 1497 лева. Срокът на договора е една година, а контрактът е подписан от кмета на община Дупница инж. Методи Чимев.

М. Иванов

2 коментара
21 Февруари 2020 14:42 | КИРИЛ
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

НЯМАМ ДУМПО ПРОСТО. НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ НА НАПИСАНОТО. ЕВАЛА НА ПРОКУРИСТА. АКО И В ДЪРЖАВАТА ИМАШЕ ТАКИВА СЪВЕСТНИ ХОРА И ДА МИСЛЯТ ЗА РАБОТАТА СИ, ЩЕШЕ ВСИЧКО ДА Е ОКЕЙ. НЕ НАПРАЗНО ОТ БЛАГОЕВГРАД ХОДЯТ ТАМ НА ЛЕКАР. БРАВО


22 Февруари 2020 06:54 | ����
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Нещо си в грешка! Пътят е обратен, пълно е с хора от Дупница и околните села в болниците в Благоевград, защото тази болница е като морга. Лесно може да се провери!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар