Благоевградското село Изгрев влиза в историята! Откриха историческо съкровище при прокарване на път към гробищния парк! Спряха строителните дейности

24 март 2017 11:27   1 коментар   44041 прочита


Историческо съкровище от 2-ри -3-ти век преди новата ера изкопа булдозерът в благоевградското село Изгрев при започване на дългоочаквания ремонт на пътя към гробищния парк, каменни плочи, метални обкови и още куп интересни неща излязоха при разкопките. Строежът на пътя е спрян, докато музейните работници и археолозите не си свършат работата.

Хората в селото са леко разочаровани от спирането на изграждането на пътя, който бе тяхна отколешна мечта. Години наред хората водиха упорита битка за построяване на храм, който ще носи името Св. Иван Рилски -закрилник на всички българи. За храма и за пътя кметът на селото положи неимоверни усилия, подпомаган от местни политици и общественици.

Вчера започнахме ремонта на пътя, докарах булдозера и започнахме работа, но се натъкнахме на археологическа находка, което наложи спиране на изкопните работи.

Вчера получихме известна сума и от дирекция по вероизповеданията, която ще ни помогне за изграждане на храма. За съжаление находката спира строежа на пътя към гробището, но се надявам скоро на продължим, каза кметът на селото Йордан Китанов, които е информирал всички институции за ценната находка в село Изгрев. Намерените ценности са предадени на музея в Благоевград, каза още Китанов.

Петя Георгиева


Още за: Изгрев   история   парк   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
27 Март 2017 08:14 | Боби
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Булдозера не копае, булдозера бута !!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар