Благоевградско школо със заявка да се превърне в Училище на бъдещето! Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ начело на престижна класация за изграждане на STEM центрове в страната

09 август 2020 13:51   11 коментара   10171 прочита


Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград води класацията измежду близо 500 училища кандидатствали по Националната програма за изграждане на STEM центрове в страната. Близо три месеца и половина в три кръга на кандидатстване с идеен проект, архитектурни решения и визуализации и публична защита, продължи оспорваната надпревара за отсяване на 50 училища, които ще получат финансова помощ за големи проекти от 300 000 лв. за модерно оборудване и преустройство на част от сградата в STEM център.

Цялостното решение на проектното предложение на Седмо СУ впечатли не само оценителната комисия от архитекти, проектанти и образователни спецове, а и родителите и учителите от училището, които с нетърпение очакват стартирането на първите дейности наесен.

За една година училището трябва да направи преустройството, което предвижда изграждане на нова учебна среда като съвкупност от три учебни помещения и зони – коридор, фоайе и две стълбищни пространства с общ фокус в зелена среда с вертикални градини и два вертикални аквариума, които отделят зоните за релакс от зоните за учене в коридора.

Автор на идеята е директорът на училището д-р Лилия Стоянова, подкрепена от екип от специалисти – арх. Димитрина Митрева, Теодора Аймалиева и невероятните дизайнери Иван и Александър Митови.

Впечатляващи в проекта са не само средата, а и всички детайли, разработени в дълбочина с оригинален замисъл – интегрирано учебно съдържание, което училището прилага вече трета година и демонстрира на Фестивала на природните науки и математиката; новите роли на учителите – методически съветник, учител-изследовател, учител-медиатор, здравен консултант, както и администратор на система от данни и технически ръководител.

Учителите по физика, химия, биология, математика и информационни технологии, ще бъдат обединени в професионална училищна общност, която ще разработва собствено учебно съдържание, което ще бъде преподавано на трансдисциплинарно ниво в изследователски учебни програми. Ще бъде въведен и нов учебен предмет „STEM интеграция“ за ученици, проявяващи интерес към природните науки.

Целта на обучението в центъра ще бъде ученикът да може да прилага наученото в живота, като предприема целенасочени и самостоятелни действия. Учениците ще изследват и изучават въпроси от глобално значение в контекста на изследователски единици,

Партньори от Технически университет гр. София и Института по космически изследвания и технологии към БАН, с които училището работи от години, ще обучават учители и ученици в областта на най-модерните технологични решения и ще подготвят младите хора за професиите на бъдещето – лидер в технологиите, инженер по изкуствен интелект, телехирург, архитект на дигитално съдържание, енергиен инженер, експерт по слънчеви технологии, геймификатор и др.

Оригиналната идея на модерния център започва от осветена арка с висящ надпис „STEM“, която отделя центърът с кабинети по физика & математика и химия & биология и природни науки, от останалите помещения на третия етаж. В отделеното коридорно пространство са обособени вълнообразни мултифункционални ниши с изпъкнали и вдлъбнали места до вратите, вълнообразни пейки за сядане, лед ленти, осветяващи информационни табла, контакти за зареждане на таблети и телефони.

В динамичния коридор срещу пейките е предвидена стена за творчество на учениците, върху която може да рисуват, творят, генерират идеи, премахвайки усещането на традиционния безкрайно дълъг скучен коридор.

Кабинетът по физика и математика ще бъде с космически дизайн, оборудван със станции за експерименти, разположени стъпаловидно за по-добра видимост. Кабинетът по химия и биология разгръща стъклен свят във вградена стена с експозиция на динозаври, животни и растения, в дясната половина, и колби, епруветки и набори по химия, разположени в лявата половина на стъклената витрина. Стъклени тюркоазени мивки на работните места ще улесняват лабораторната работа по химия. В зеления център ще бъде разположен и кабинетът по природни науки с иновативни решения на флората и фауната под формата на декорация от двете страни на зоната за експерименти, отделена с маса-дисплей. В ляво от нея е декорация на висок бор с мъх и иглолистна растителност, а в дясно – декориран дъб, в нишите на който са аранжирани цветни пана.

Всяка от трите стаи е оборудвана с модерни модулни маси, които позволяват разместването им по предназначение като модулите обособяват и самостоятелна  кръгла работилница за проекти, която насърчава креативното мислене и груповата работа.

Таваните осветяват тематичната декорация на планети в кабинета по физика, химична мрежа в кабинета по химия, и голямо усмихнато слънце с малки бели облачета в кабинета по природни науки.

Училището ще разчита изключително много и на доброволческата помощ от родителите, тъй като те ще бъдат основен партньор в реализирането на смелия замисъл.

В очакване сме благоевградското Седмо СУ наистина да се превърне в училище на бъдещето!

 



 
 

11 коментара
09 Август 2020 14:27 | Цачева
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Браво!


09 Август 2020 15:59 | Поназнайващ
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Еха, Лилито пак ще се облажи от комисионни!


09 Август 2020 21:47 | ХХХХХХ
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Дрън, дрън, та пляс. Излишни глупости и хвалби.


10 Август 2020 07:17 | STERN centre
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

У стем центъро ще се дъни ли селски джаз?


10 Август 2020 07:24 | пенсионер
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Моля преведете ми, че съм малко възрастен, думата STEM. Впечатлен съм от проекта, дано се осъществи.


10 Август 2020 11:50 | ?!?!
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

нещо си чула недочула някъде по света какво правят като центъра Коменски в Полша ама си направила плотове с интериорни мивки и таблети. Колко си неука и само бързаш без да знаеш за какво става въпрос?!?! Кой ти каза един помак роден нещо е дочул ама неразбрал неграмотника роден 1946 година.


10 Август 2020 11:53 | ?!?!
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

български патент на некъдърници които цял живот само харчат пари без грам разум вложен - облачета на тавана и тем подобни глупости и шедьоври на глупостта без реална логика с науката?!?!


10 Август 2020 11:56 | ?!?!
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Добре е да отидеш да видиш центъра Коменски в Полша ама на свои разноски/стига си харчила/ и вземи консултант, защото не си само ти в тая държава да усвоява средства, пък тогава прави научна база в училището.


10 Август 2020 12:09 | 123
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Тази Стоянова е една пионка в ръцете на неграмотната доцентка по социална педагогика доц. Емилия/Емине/Димитрова Божкова от ЮЗУ, която с болния си дрогиран мозък само краде шмърка и се кълчи...


10 Август 2020 12:11 | 123
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

та тоя помак е ковчезник на тоя проф. Божков който е покойник и си фантазира, че е професор....


12 Август 2020 07:34 | Само питам...
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ама Еминето Божкова става ли още за еб@не?




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар