Благоевградският съд разпали страстите в съдийската колегия на ВСС! Гюлфие Яхова или К. Иванова да ръководи магистратите ?

26 октомври 2021 14:46   1 коментар   5761 прочита


Членовете на ВАС се обвиняваха в преврат ,заради местни съдии

Благоевградският съдебен район отново качи градуса на емоциите в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) и то дотам, че членове на съвета се обвиняваха в извършването на „преврат“ и „качване на глави“. 

Преди няколко месеца членовете на съвета спориха по въпроса кой да бъде определен за изпълняващ функциите председател на окръжния съд в града (виж повече тук), а днес – кой магистрат да бъде временен ръководител на районния съд в Благоевград. 

Мандатът на сегашния председател Вера Коева изтича на 3 ноември и тя не желае да ръководи съда след тази дата, дори и временно. Според правилата на Съдийската колегия, приети през 2018 г., при това положение за и. ф. шеф трябва да бъде определен заместник или най-старшият съдия. В РС-Благоевград в момента зам. -председатели няма, а следващият магистрат по старшинство е Екатерина Николова, която обаче също отказала да ръководи временно съда. След нея е Калинка Иванова. Тя вече е дала своето съгласие, като стана ясно и че е подкрепена от част от колегите ѝ. Заради това Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) предложи Иванова да стане и. ф. председател до избора на титуляр. 

В късния следобед вчера обаче във ВСС е пристигнало писмо от петима от общо 13 съдии от РС-Благоевград, които предлагат за временен началник да бъде определена Гюлфие Яхова,предава Лекс. бг. По документи тя е била заместник-председател на РС-Благоевград от 1 август 2017 г. до 9 март 2021 г., но в действителност от юни 2020 г. е командирована в окръжния съд в града. Гюлфие Яхова също е дала съгласие да поеме временното ръководство на РС-Благоевград, като е заявила, че веднага ще поиска и прекратяване на командироването си в по-горната инстанция. 

Това алтернативно искане на петимата магистрати обаче предизвика напрежение на заседанието на Съдийската колегия. 

След като Атанаска Дишева от името на КАК докладва предложението за Калинка Иванова и призова колегите си да спазят правилата на колегията, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков каза, че ще подкрепи Гюлфие Яхова. 

Той заяви, че в решението на КАК пише, че магистратите от РС-Благоевград подкрепят Калинка Иванова, а това не е така, нямало решение на общото събрание, а и както стана ясно петима предлагат Яхова. Чолаков допълни, че ще гласува за нея, защото е била зам. -председател на съда, т. е. има административен опит, освен това тя е казала, че ще поиска веднага да бъде откомандирована, а всички били наясно, че в района една от причините за проблемите е именно в това, че районни магистрати биват командировани в окръжния съд. Чолаков отбеляза, че завръщането на Яхова в РС-Благоевград ще подпомогне работата на този съд. Той допълни, че това не е в противоречие на закона, още повече, че преди Катя Бельова да бъде определена за и. ф. шеф на окръжния съд в Благоевград, именно КАК е попитала другите магистрати дали биха се съгласили временно да поемат управлението на съда. 

„Бяхме на среща със съдиите в Благоевград. Видяхме за какви противоборства и противоречия става въпрос. Това, което се случи в КАК през лятото, беше израз на желание да се потушат конфликтите като за и. ф. да се предложи човек, който е извън досегашното ръководството на окръжния съд. Това беше идеята на КАК, насочена към добросъвестното желание за потушаване на конфликта, да не се създаде нов и да има добър психоклимат за работа в районния и окръжния съд в Благоевград. Тогава Съдийската колегия взе решение за спазване на правилата. Предложението на КАК беше само предложение и правилата не бяха нарушени. Да продължим по същия начин и да обсъдим кандидатурата на Калинка Иванова“, отговори Олга Керелска на част от мотивите на председателя на ВАС. После заяви, че е изненадана от предложението му. 

„Яхова е съдия с 6 години, 2 месеца и 30 дни стаж в този съд. Тя е с почти най-ниския стаж, на девето място. Тя е командирована в ОС-Благоевград и не мисля, че нейното съгласие да заеме длъжността и. ф. председател е продиктувано от желание да облекчи колегите си. Ако имаше такова, нямаше да приеме да бъде командирована. Ако съдия Яхова искаше да прояви съпричастност към колегите си, би трябвало далеч преди тази дата да заяви желание за прекратяване на командироването“, заяви Керелска. Тя призова СК на ВСС да прояви разум и да гласува за Калинка Иванова, която е била подкрепена и от по-голямата част от колегите си. 

Цветинка Пашкунова също каза, че ще гласува за Иванова, защото на 23 октомври 2018 г. Съдийската колегия е приела правила за определяне на и. ф. председатели на съдилища и предложението за съдията е съобразно тях. „Нямаме основание да откажем да определим съдия Иванова, нито пък има предвидена процедура определена група магистрати да определят и. ф. председател, освен това те са и малцинство“, изтъкна Пашкунова. 

Атанаска Дишева също не се съгласи с предложението на шефа на ВАС. Тя се обърна към него с думите: „Имате удивителната способност да си измисляте правила и процедури“. И Дишева заяви, че предложението на КАК е съобразено с правилата на колегията. По думите ѝ фактът, че друга част от магистратите от РС-Благоевград са подкрепили Иванова няма никакво значение, защото тя така или иначе е най-старшият съдия там. „Въпреки усещането си, че се кадрува в рамките на този съд и в окръжния съд на някакво друго място, различно от Съдийската колегия, призовавам да подкрепите предложението на КАК, което напълно съответства на нашата практика“, заяви Дишева. 

„В самото решение на КАК пише, че е депозирано становище от магистратите, едва ли не от всички магистрати, това ме подразни, защото няма становище от всички“, отговори Чолаков. 

С 6 на 3 гласа Съдийската колегия определи Гюлфие Яхова за и. ф. шеф на районния съд в Благоевград. 

След вота обаче Олга Керелска реагира по-остро като поиска да знае защо колегите ѝ не спазват правилата. Тя се обърна емоционално и към шефа на ВАС с думите, че осъществява преврат от позицията си на председателстващ заседанието на колегията, на което Чолаков отговори: „Надявам се, че казвате това с пълната отговорност“. Атанаска Дишева пък поиска прегласуване, както и колегите ѝ да кажат защо са гласували отрицателно за Калинка Иванова. 

Беше дадена почивка, след която Драгомир Кояджиков обясни вота си срещу Иванова с факта, че познава Гюлфие Яхова и тя е консенсусна фигура, която би могла да тушира конфликтите. 

Олга Керелска призна, че по време на почивката е говорила с колегите си от СК, които подкрепиха Яхова. Те ѝ обяснили, че да се подразнили от инициативата на седем съдии от РС, които са си позволили да препоръчат на КАК кого да избере за и. ф. и че предложението на другите петима е в отговор на тази инициатива. 

Керелска заяви, че в закона не е предвидена процедура съдии да изразяват предпочитанията си за и. ф. председател. „Да се говори, че Гюлфие Яхова е консенсусна кандидатура очевидно не е така. Ако това е така, би получила подкрепата на всички магистрати“, каза Керелска и също призова за прегласуване. 

Атанаска Дишева на свой ред зададе въпрос към останалите от СК от ВСС: „Вие, колеги, имахте ли информация за това предложение по отношение на Яхова и имахте ли предварителни разговори, уговорки, договорки между себе си, с други магистрати или лица по отношение на този съдия, че някак си успяхте да се убедите в качествата на този съдия. Много ми е странно това разрешение. Вчера дойде предложението и вие днес сте убедени в качествата на този съдия“. 

Драгомир Кояджиков отговори, че конкуренцията не е между седмина и петима съдии, а между предложенията на КАК и на шефа на ВАС. „В рамките на закона е всеки член на Съдийската колегия да предпочете единия или другия кандидат за и. ф. председател“, каза той и после се обърна към Дишева и Керелска: „Срамота е, че двама души се опитвате да се качите на главите на цялата Съдийската колегия, без никакви принципи да отстоявате, правите го самоцелно“. 

„Това е опит за обида, но не може да ме обидите, г-н Кояджиков, напротив, не сте в състояние“, отвърна Дишева. 

Боян Магдалинчев призова за гласуване и мнозинството отхвърли предложението за прегласуване. 

 


Още за: съд   благоевград всс   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
26 Октомври 2021 23:04 | Бойко Рашков
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Лудата в Санданския съд кога????
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар