Благоевградската общественост отбеляза 139 години от рождението на Тодор Александров

04 март 2020 13:33   2 коментара   4022 прочита


Днес от 11.00ч. на бюст- паметника на Тодор Александров благоевградската общественост отбеляза 139 години от рождението на героя. С кратко слово Станимир Радулов, общински председател на ВМРО, припомни за живота и делото на българския революционер. На церемонията присъстваха заместник- кметът по култура и хуманитарни дейности д-р инж. Василиса Павлова, заместник - областният управител Иван Стоянов, представители на институции, политически партии, общински съветници, граждани, които положиха венци и цветя пред паметника на Тодор Александров в знак на почит и признателност към делото му.

,,Аз съм оръдие само на идеята за освобождението на Македония и обединението на българския народ. Това съм го доказал с целия си живот като съм пожертвал за тази идея всичко ,освен живота ми, който случайно е оцелял." Тодор Александров Попорушев Тодор Александров е роден на 4 март 1881 в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО.

Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части. Големият патриот намира смъртта си на 31.08.1924 година, като все още не е изяснено напълно кой е истинският подбудител за неговото убийство. На Тодор Александров принадлежи безсмъртната фраза: “ Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата!“.

В. Иванова

2 коментара
04 Март 2020 15:39 | Кузман шапкарев
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Ало, инж. Доктор, професор, педагог василиса се обажда, колко са празните работни места във вашата детска градина, че имам едни ненормални тук да се назначат


04 Март 2020 18:45 | Климент Охридски
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Назначенията й са гола вода. Критериите най-вероятно са липса на професионализъм и семплост, но за сметка на това голяма любов към чашката - С. Иванова, Ангелова.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар