Благоевградчанката Цветелина Чучукова впечатли с есето си за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

26 март 2020 15:20   2 коментара   6395 прочита


Благоевградчанката Цветелина Чучукова, която учи в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“ изготви изумително есе за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“.

Работилница за репортери“ е проект на „Еспресо медия“ с образователна насоченост за ученици от 9 до 12 клас, от училищата на територията на шест общини , който стартира през 2016 г. Журналистическият конкурс-обучение имa за цел да отключи интереса на подрастващите към важни за обществото професии като журналистика и връзки с обществеността.

По този начин младежите могат да покажат социална отговорност и активност, както и имат възможността практически да се запознаят с работата на журналиста, което ще им помогне в кариерното им ориентиране и ще даде насока в избора на специалност при кандидатстване във висше учебно заведение.

Ето с какво се представи Цветелина: "Миналото на един народ е неговата котва. Котва, която затънала на дъното, не позволява на кораба да отплува. Котва, която го държи обединен и сплотен. Котва, която му напомня за историята, кулурата, традициите и обичаите...напомня му за основите, създали този народ. Котва, която е събрала в себе си столетия история.

Историята на цял един народ. Българската котва е много стара, много изстрадала и много претърпяла. Но всичките и белези са на чест и достойнство! Белези, които са повод за национална гордост!

Миналото ни е изпитало характера на всеки един българин, на всеки един хан, княз или цар. Хан Тервел, който е помогнал да се отблъснат арабите от Балканския полуостров през 718 година. Княз Борис, който е покръстил народа ни и е спасил Кирило-Методиевата азбука от забрава.

Цар Калоян, който побеждава в битката при Одрин през 1205 година с тактически план, който присъства във всеки учебник за военно дело. Българите, които успяват да съхранят българщината по време на петвековно робство и да се вдигнат на бой за свобода.

И всичко това са просто едни нахвърляни мигове от вековна история. История, достойна за възхищение. Всеки път, когато погледна назад, когато си спомня за миналото , се чувствам горда. Горда, че съм българка. Защото има с какво да се гордеем.

Но напоследък наблюдавам една нова тенденция. Тенденцията на псевдопатриотизма. Тенденцията, да сме българи и да се чувстваме горди само на 3 март. На тaзи дата всички сме с разтуптяни сърца, с възбуда в очите, с гордо вдигнати глави.

Но отминe ли, сякаш забравяме за напоената с кръв земя, за историята, за България... И както досега България беше облик на достойнство, изведнъж я принизяваме в калта. Родината става нашият най-голям враг. Тя е виновна за всичките ни проблеми. И вече няма разтуптяни от гордост сърца ... има само гняв и болка в очите.

И България започва да тъне в забрава, а ние - да търсим нова родина. И вместо да и помогнем да изплува от калта, ние сякаш все по надълбоко я бутаме.

За това бих ви казала: “Стига!“. Нека си спомним отново за България. За България в нейния най-чист и свят облик. Нека си спомним какво е да си българин, но не само за празника. Нека върне м спомена за славното минало в съзнанията си, нека той ни води. Нека той ни води по един нов път. Път, чрез който да си върнем чистия и свят образ на родината. Да вдигнием високо глави и с гордост да се наречем българи." Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените" е община Враца.

В. Иванова


Още за: Благоевградчанка   ПМГ   есе   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
26 Март 2020 15:48 | Т1
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Е, чак да изумява и впечатлява особено, не е така. Какви съчинения се пишеха някога, спомняте ли си? Посредствено ниво, но на фона на неграмотността и незаинтересоваността, които сами си причинихме, това сега ще ни изглежда наистина впечатляващо.


26 Март 2020 16:37 | Хаха
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Е да го бяха публикували, че иначе нямам доверие. Тук така оредяхме и на магаре дават медал...




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар