Благоевградчанинът доц. Росен Калпачки: Касата затвори пътя на модерното лечение на инсулт у нас

05 февруари 2019 14:48   2 коментара   10063 прочита


От началото на тази година парите, отпускани от здравната каса за съвременно лечение на инсулт са намалени с 20 % и цената на клиничната терапия с тромболитик от 3000 лева вече е намалена на 2300 лв. Как това ще се отрази на пациентите и на болниците, защо е важно все повече българи да се лекуват по европейски стандарти, какво точно е тромболиза и тромбектомия, кой и къде може да я прави – разговаряме с началника на Клиниката по неврология на столичната УМБАЛ „Св. Анна“ доц. Росен Калпачки. Специалистът по неврология и неврохирургия е роден в Благоевград.

– Доц. Калпачки, защо се наложи НЗОК да намали цената на пътеката за модерно лечение на инсулт?

– Нямам отговор, никой не е разговарял с нас невролозите. Явно на някого му се е видяло скъпо, особено след като през миналата година тромболизите се увеличиха двойно – от 430 през 2017 г. на 787. Това обаче е едва 1,6 % от пациентите, получили инсулт, докато средно в Европа болните, които получават модерно (но то всъщност е и единственото) лечение е над 7 %. Стремежът е поне 10 на сто от инсултите да се лекуват с тромболиза, разбира се има и рекордьори в това отношение – Австрия отчита 15 % тромболизи, Каталуния – 20%, в „Св. Анна“ през последните месеци постигнахме 23%. Но с този си ход НЗОК всъщност затвори вратата за лечението на българи по европейски стандарт.

– Как ще се отрази това решение на пациентите, пък и на болниците?

– Ами то е все едно да ви спра лекарството по-рано. Намалението на цената на пътеката със сигурност ще отрази на броя на лекуваните с тромболиза. Конкретно в „Св. Анна“, където се извършват 1/3 от тези процедури, това едва ли ще стане. Ние няма да откажем на човек да го лекуваме с тромболиза, за моя екип това е въпрос на живот и смърт и на престиж. Ние всеки месец си пращаме данните в един общ европейски регистър и ще ме е срам да кажа на колегите си: „Вижте, вече правим по-малко, защото ми плащат с 20 % по-малко“. Обаче колко дълго всички колеги ще продължат да работят на инат не знам. За сметка на заплатите си, за сметка на болницата, в която се опитват да правят модерна медицина. Касата не пита излекували ли сме ги тия пациенти, не сме ли. НЗОК се интересува само колко болни са влезли в Клиниката и дали документално всичко е точно. И понеже само това е важно, само парите са важни, касата решава, че тия 787 тромболизи по 3000 лева или общо няма и 2,5 млн. лева на година са голям разход. Без изобщо да й светне червена или синя лампичка, че от тези 787 пациенти с инсулт здрави са си тръгнали от болницата 70 %. В противен случай те биха били инвалиди, за които държавата ще трябва да отделя много повече от тези 2,5 млн. годишно. Но това са икономически сметки, аз не искам да говоря за тях, защото съм лекар. А и защото болният човек не е само да изчислим колко ще ни струва, той е много повече. Едно е, когато си го излекувал и той на вратата на болницата се обръща към теб усмихнат и стоейки на краката си и ти казва „Благодаря“ и съвсем друго, когато го изписваш в инвалидни количка, не можеш да говори и да се храни самостоятелно. Защото това е разликата между лекуван с тромболиза и на практика нелекуван инсулт.

– Появи се и спор колко всъщност българи получават инсулт годишно, има ли спекулация в статистиката?

– Между 40 000 и 50 000 души всяка година получават инсулт, нищо че управителят на касата д-р Дечо Дечев твърди, че са много по-малко. Но само за опресняване на паметта ще кажа, че до 2005 г. инсултът практически не се лекуваше, дори не се хоспитализираше в голяма част от случаите. В началото на реформата (откогато д-р Дечев си вади удобна статистика) не всички болни се отчитаха към Касата, имаше и лекувани за сметка на бюджета, имаше и други клинични пътеки, които после отпаднаха и т.н. И затова данните на НЗОК оттогава показват 14 000 инсулта, но те реално и тогава са си били над 40 000. Дори и в момента в страната и особено по селата тези болни никой не ги брои, никой не им праща линейка. Има области, в които няма нито една болница, където да се лекува с тромболиза. Дори и в момента в много лечебни заведения неврологиите не са в основната сграда, далеч от спешното, от реанимацията, от скенерите и т.н. За каква спешност говорим? А инсултът е изключително спешно състояние, дори по-спешно от инфаркта, нямаме и минута за губене. Между другото попитайте д-р Дечев за броя инфаркти в България в сравнение с 2001 година и начина им за лекуване. И защо само за 15 години смъртността от инфаркт на сърцето намаля няколко пъти? Не е чрез намаляване парите за инфаркти, повярвайте ми!! Но да се върнем на спешността. Например в Хасково, наш екип отиде да обучава колегите и се оказа, че там неврологията е на три километра от спешното. И се наложи да монтираме камера, с която дежурният невролог да следи приетите пациенти, които са със съмнения за инсулт. На следващата година Хасково беше наградена от Европа за една от най-бързо развиващите се болници в България в лечението на инсулта. Същото се случи и във Велико Търново. Сега касата наказва именно тези болници, които се опитват да правят революция в лечението на инсулта. НЗОК казва: „Ние ще им даваме повече, но само ако правят и високотехнологичната част – т.нар. тромбектомия“. Но тя се прави само в „Св. Анна“, като имаме едва 20 тромбектомии за миналата година и във варненската „Св. Марина“, където отчетоха 8.

– Какво точно постига тромболизата?

– Това е една система с определено количество лекарство, което трябва да изтече. Тя има за цел да спре кръвосъсирването в организма на пациента. Всички механизми на кръвта, които й помагат тя да се съсирва някъде, са блокирани за известно време. През това време съсирекът, който е запушил кръвоносния съд се разтваря и той отново става проходим.

– Защо това е революционно?

– Защото за първи път, ако ви се запуши канала, който доставя вода във вашия апартамент, ние оправяме този канал. Това е инсулта – апартаментът ви остава без вода. Съседите (останалата част от мозъка) ви си имат, пият си, ако са любезни и състрадателни ви носят, но не е като да си имате течаща вода. За първи път това лечение мисли са самата тръба, която е запушена. Досега какво правихме – увеличавахме дебита на водата на вашите съседи. И така, ако ви е много готин комшията, тоест добре снабдената част от мозъка да е много близка да поразената, ще ви даде някоя кофа от своята вода. Но с кофа не може да се къпеш като с душ, нали? Да, ще компенсираш донякъде, но винаги ще имаш дефицит, защото тръбата ти е трайно запушена или иначе казано част от мозъка е мъртва. Ами ако имате някой лош комшия и той не ви даде и капка? Загивате на втория ден, както се случва мого често при инсулт. Или сте на последния етаж, а само куцата баба от първия етаж има вода. Ми тя и да иска не може да ви качи кофата с вода. И вие пак загивате. Това в общи линии е е досегашното лечение на инсулта – увеличавахме дебита на целия блок, за да може евентуално някой съсед да бъде така любезен да ви донесе вода. Но в момента някой мисли за канализацията. Тромболизата е все едно някой на входа на блока ви да сложи разтвор за отпушване на тръбите. Той влиза в цялата канализация на блока, за разлика от тромбектомията, и ако има други „по-лошички“ тръби може така да ги отпуши, че да направи наводнение. Факт, смъртността при тромболизата е 10 % и това се дължи и на тежките кръвоизливи. То затова и не всеки смее да я прави, не всеки пациент е подходящ и т.н. Интересното е, че нашите болни кървят най-много от зъбите, защото българинът е с много лоши зъби. Докато в ЕС кървенето е от други места. Та, всъщност ние разчитаме, че разтворът за отпушване на канализацията ще стигне до вашата тръба и ще я отпуши, но работим на тъмно. При тромбектомията вече идва водопроводчик и пак тръгва от входа на блока ви, но гледайки картата на цялата канализация стига директно до вашата тръба и я отпушва. А качествен водопроводчик струва още повече пари и това всеки го знае!

М. Иванов

2 коментара
05 Февруари 2019 21:45 | Blg
Оценка:
0
 (
10
 гласа)

Само пари са ви в главата. В какво сте се клели незнам. Огромен бюджет за здраве и проблемите не свършват. Много кадърни лекари се провалиха заради желанието за богатство


06 Февруари 2019 11:58 | здравна корупция
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Доктора нямалотговор! А как да каже на всеослушание как се крадат пари от касата с фалшиви диагнози?! Мъжът ми направи хипертонична криза, линейката ни закара в ИСУЛ, след направените прегледи, консултации и скенер не се установи нищо повече от това... въпреки всичко след като нормализираха кръвното го оставиха уж за наблюдение, а на следващия ден двама от лекарите започнаха да ме увещават да го заведа в частни клиники за допълнителни изследвания... когато го изписаха бях изумена, че в епикризата пишеше - исхемичен инсулт! На въпроса ми към лекарката защо?! тя ми каза, че пътеките били недофинансирани и затова се принуждавали да преувеличават проблемите ...най-безогледно и масово се надписват пътеки, диагнози... източва се касата... време е вече за нова здравна схема! Нека НЗОК да плаща лечението ни само в държавните и общински болници! На лекарите и сестрите да им се дават добри заплати, а не пътеки! Който иска да се лекува в частна болница да си плаща или да има допълнителна здравна
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар