Благоевградчани говорят! Кандидатите за кметове Илко Стоянов, Ат. Камбитов и Н. Шушков за финансите, данъците и таксите в областния център

07 декември 2023 18:56   50 коментара   21203 прочита


След като снощи бе обявено, че кметът Методи Байкушев ще внесе предложение за увеличаване на такса смет и данъците в община Благоевград,последваха всякакви коментари около това предложение. Някои от благоевградчани смятат, че кметът няма друг изход от кризисната ситуация освен да увеличи местните налози и така да подпомогне общинската хазна, други обаче са крайно разочаровани от идеята, тъй като се оказва, че отново потърпевши от кризата ще бъдат жителите на града.

Темата е изключително важна и затова бе обявено, че кметът започва да събира мнения и предложения на кметската поща в общината, т. е ще се проведе онлайн обсъждане с жителите на града . Ето какво смятат  за увеличението трима от кандидатите за кметове Николай Шушков, Атанас Камбитов и Илко Стоянов.  

 Н. Шушков:  По време на предизборната си  кампания непрекъснато повтарях, че няма да увелича  данъците и таксите, защото смятам, че  ако се разшири  обхвата на събираемостта на налозите, ако общината създаде спешно стройна организация за събирането им, то няма да има нужда от повишението, за което се говори.  Чуваме от началото на управлението на новия кмет, че  общината е в тежко финансово състояние, аз като кандидат за кмет знаех и говорих за това, не смятам, че има някой изненадан, като имаме предвид състоянието на държавата и факта, че финансовото състояние на общините като цяло не е добро. За Благоевград е важно да припомня, че повече от половината в общинския съвет са били и през миналите периоди на управление. Питам защо тези хора не са упражнявали контрол върху харченето на финансите, ако то е било така безхаберно, както се говори в момента.   Сега в тази криза  пак ли с тях ще управляваме общината., попита Н. Шушков, който бе категоричен,   че има и други начини за извеждане от кризата и е работа на управниците да общината да ги търсят и намерят. "Работата ми е била свързана със събиране на данъци и знам колко стресово е всяко увеличение за обикновения данъкоплатец, каза Шушков.   

Бившият кмет Ат. Камбитов: Оставихме общината през 2019 година в отлично финансово състояние. Проектите, които реализирахме, донесоха на града и хората над милиард и половина добавена стойност. Ако някой не е наясно мога да му обясня. Колкото до дълга днес:-17 милиона не са драма. Всички кандидати бяхме наясно и всеки трябваше да има решение. В моята програма много ясно беше разписано, че заеми няма да се теглят и данъците няма да се вдигат. Такса смет ще се намали. Аз и моят екип нямаше проблем да го направим.   В правото и отговорност на кмета е да реши как да се справя с проблемите на града. Хубаво е да се спазват предизборните обещания, лаконичен е Камбитов.   
  
Екскметът Илко Стоянов: Когато още от първия си работен ден, Байкушев започна да се оправдава, това означаваше, че този човек изобщо не е готов за работа. Затова и не беше трудно да се досетя, че предстои вземане на заем и вдигане на данъци. Липсата на екип за работа и липсата на всякаква визия за развитието на Благоевград правят ситуацията тежка, защото само за няколко месеца може да разруши смисленото бъдеще на Благоевград.

За по-малко от месец се спука и двугодишно надуваният лично от Байкушев, балон за важността на обществените обсъждания. Нито за заема от над 8 милиона, нито за повишаването на данъците и таксите, Байкушев смята да си губи времето в разговори с хората на Благоевград. Факт е, че в предизборната му програма пише, че “обсъжданията ще са истински и ще присъства лично на всяко едно от тях”, но също така е факт, че днес когато е на кметския стол можете само да му пишете.  

Може би, Байкушев така си представя работата на кмета - измисляш си свой свят, после се снимаш, както ти харесва и чрез фейсбук го представяш на публиката. Естествено сметката за представлението, винаги се заплаща от публиката. Сега на такива действия са им сложили модерното наименование “пиар”, но преди години ги наричаха лъжи.

Не знам, може би съм консервативен, но според мен е въпрос на морал и ценности да не лъжеш, за да получиш власт. И все пак имате една възможност да възразите срещу повишението на данъци и такси. Отделете минутка-две от личното си време и напишете в свободен текст, че не сте съгласни местните данъци и такси да бъдат повишавани. Електронният адрес е следният: kmet@blagoevgrad. bg 
Питам се, къде ли изчезнаха тези “граждански” активисти, които правеха референдуми? Всъщност досетих се, сега са заети да ви вдигат данъците, коментира казуса в личния си профил екскметът Илко Стоянов. 

Темата е с  продължение. Благоевградчани имат думата! 

Записа П. Петрова 


Още от: Общество

Принтирай статия
49 коментара
07 Декември 2023 19:10 | Благоевград
Оценка:
-1
 (
41
 гласа)

Този т. н. кмет Байкушев ще остави общината в минус със 100- 120 милиона лева които ще плашаме ние, децата и внуците ни. Оставка.


07 Декември 2023 19:12 | Емо
Оценка:
6
 (
20
 гласа)

Чекаме Поли да си каже тежката дума. Той им е главен консултант и на тримата глупаци!!!


07 Декември 2023 19:12 | Пирин
Оценка:
3
 (
23
 гласа)

Не е толкова зле положението, колкото го изкарват. Това че се осигуряват на мин. заплата, не значи че взимат мин. заплата. Града си е жив, идете по кварталите, заведенията са пълни. Защо да ходят хората по центъра... няма къде да паркираш, синя зона има, заведенията надули цените. Квартал Еленово си стана един малак град. Да се сравняваме с Видин и Монтана, няма смисъл... там не хора, кучета дори няма по улиците.


07 Декември 2023 19:13 | ?
Оценка:
1
 (
25
 гласа)

Затворници се изказват. Престъпници, папките с милионите, които сте откраднали, а? Как хич не ви е удобен….


07 Декември 2023 19:18 | Струмско
Оценка:
14
 (
30
 гласа)

Кмете, хората от нашият блок и от квартала ( тези които работят ) масово са със заплата около 700 лева. Парите не ни стигат през месеца за храна, ток, лекарства, обувки за децата... Ако се вдигнат данъците ще има със сигурност гражданско неподчинение от наша страна.


07 Декември 2023 19:20 | ЖК Запад
Оценка:
14
 (
32
 гласа)

Толкова нагъл човек като този Байкушев никъде не сме виждали.


07 Декември 2023 19:26 | До ?
Оценка:
9
 (
29
 гласа)

Сигурния затворник се очертава Байкушев. Още не му се е разминало за щетата, която нанесоха с Томов за боклуците в Костинброд. Вижте как си прехвърляха топката в предизборната кампания


07 Декември 2023 19:29 | квартал Еленово
Оценка:
15
 (
39
 гласа)

Много е бил умен, с много дипломи, преподавал в Американския университет, млад бил и бил успял бизнесмен, топ адвокат в софийска кантора бил, топ мениджър бил, незаменим ценен кадър бил, той ще оправил града, имал екип от експерти, няма да вдигал данъците, няма да тегли заеми, пари ще му даде неговата партия която днес е на власт, няма да застроява Бачиново и Ловен дом, Лъжец ! Лъжец ! Лъжец


07 Декември 2023 19:30 | мите
Оценка:
15
 (
29
 гласа)

нахедрихме се яко с тоя кмет


07 Декември 2023 19:31 | Рангел
Оценка:
8
 (
20
 гласа)

Щом са се загрижили толкова старите кметове, да излезат пред общината и да протестират. Да поведат хора с тях… ама не им стиска. Ще излезат наяве кирливите ризи и ос**ните задници.


07 Декември 2023 19:33 | Трагикомедия
Оценка:
3
 (
27
 гласа)

Благоевград е едно гробище за пенсионери, прибрах се за малко от чужбина и като гледам колко сте мизерни и до къде сте го докарали се радвам, че в понеделник пътувам обратно към чужбина, а пък ви си "имайте думата" в умрелия и забравен от бога селски майдан


07 Декември 2023 19:34 | Караваната на Кончето.
Оценка:
14
 (
24
 гласа)

Мислех го за по - умен, ама е тъп


07 Декември 2023 19:39 | Пирин
Оценка:
12
 (
20
 гласа)

Ходи в чужбина по бързо, да чистиш лайната на чужденците. Тук е мизерия, в твоята чужбина лайната миришат на виолетки сигурно?


07 Декември 2023 19:46 | Общината
Оценка:
21
 (
27
 гласа)

Защо да не вдигнеме данъците ?
Ние сме си добре.
Заплати месечни
Кмета Байкушев - 7 500 лева
Председател на ОбС Тасков - 6 000 лева
ОбС. съветници 2 100 лева + заплатата там където имат основна работа
Вие индианци - духайте супата


07 Декември 2023 19:50 | !
Оценка:
-5
 (
27
 гласа)

Извинете, ама вие като управлявахте какво добруване беше настанало. Сега Байкушев е лош, защото ви вади кирливите ризи. Вие сте престъпници, които трябва да отговарят пред закона!


07 Декември 2023 19:51 | беседката при тутата
Оценка:
4
 (
16
 гласа)

днеска старио байкуш ни прати работници от фирмата и цел ден ни слагаха прозорци на беседката тая беседка ни е подарак от старио байкуш защото гласуваме за сино му елате на по ракия и кюфтаци байкушо секи ден ни черпи


07 Декември 2023 19:51 | До киното
Оценка:
-5
 (
5
 гласа)

Впрегнали сте се, а? Пишете, пишете….


07 Декември 2023 19:52 | До Струма
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

Не изтривайте коментари, така сме любезни към бившата троица. Те така добре управляваха, още има пари за всичко.


07 Декември 2023 19:55 | Квартал Еленово
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Ние сме трима дебалаци, един свинар, един кинар, палаханов, и още малко доносчета от общината. Седим на топло в киното и шарим. Илко доволен ли си?


07 Декември 2023 19:58 | Прогноза
Оценка:
6
 (
14
 гласа)

Догодина БайкушО ще изтегли заем от 40 000 000 лева за Аквапарка и за застрояване на парк Бачиново.


07 Декември 2023 20:00 | До Пирин
Оценка:
10
 (
16
 гласа)

Брачед, ти от Благоевград излизал ли си скоро??? Не да ходиш на мач в Монтана и Видин с автобус да те закара на стадиона.
Монтана има завод за акумулатори Монбат работят на 3 смени. Също така имат и завод за колела Крос пак работят на 3 смени. Заплатите са им от 2 бимки нагоре. Видин - последното царство на България. Имат страхотна търговия, все пак са на две граници - Сръбска и Румънска. Немски и австрийски туристи всеки петък, събота и неделя пристигат с луксозни кораби - кризи, по река Дунав в града и оставят свежа пара. Така, че недей да говориш глупости. Поредния тъпак, който си мисли, че Благоевград, Бачиново, фк Пирин, баражо на Струма са най красивите места в България.
Ама какво да ти говоря, ти да наричаш последното Царство на България, че е скръб си ми ясен.


07 Декември 2023 20:01 | Паркинги и гаражи
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

Кмете, верно ли е, че след Нова година си казал, че ще вдигнеш такса паркиране в синя зона от 1 лев на 3 лева ? Да си знаем.


07 Декември 2023 20:04 | Акъл
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Така, общината съкращаваме наполовина, общински съвет също. Всички излишни кадри да ходят да гушкат Илко, да не му е студено. Никакво увеличаване на данъците. Гони змиярниците из общината. Тва е! Инспектората да се премахва незабавно, има още кадри. Копат ти дупка братле!


07 Декември 2023 20:06 | До Рангел
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

Е, виждаме как излизат кирливите ризи, само на моабет. Седна байкушо, и каза нема 7 млн лева и точка. Да вади кирливите ризи и да ги почва. Нали е голем адвокат, има адвокатска кантора, и в общината има 4 юриста. Аз ще се радвам да ги осъди и да ги вкара в затвора. Ако има доказателства ще застана зад него, като гражданин. Ако не торбичката под мишниците и аре, да го нема.


07 Декември 2023 20:07 | тодор н.
Оценка:
1
 (
13
 гласа)

вие питате тези дето докараха града до фалит и чакате отговор ли ? Айде бе ..


07 Декември 2023 20:11 | Вароша
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

Журналисти, елате сутрин в Черквата да видите и да снимате на живо каква картинка е кмета. Той е главния хорист . Пее псалми в черковния хор, кръсти се, кляка и целува пода и мозайката на Черквата, и чак към 9 и половина ходи на работа.!


07 Декември 2023 20:17 | Пирин
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Брачед, ходи да си живееш в родния Видин тогава. Бил съм там и много скоро. Освен 2-3 улични помяра, жив човек нема по града. Каква търговия те гони, какви туристи да не си бил във Виена случайно? По центъра дори и магазин нямат, заведения имат две и приличат на катуни. За кино чувал ли си в родния ти Видин? Монтана? Същата мизерия, имали заводи и работят като роби за 800лв. Едно кръгово кръстовище немат... живетя като в 19в. Хайде сега сельо, хващай си към родния Видин и кисни на Дунава. Аман от пришълци в Благоевград, като не ви харесва се изнасяйте бе селяндури


07 Декември 2023 20:19 | Чука
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

До до Пирин
Я кажи, колко човека от Благоевград познаваш, дето са избегали с 200 от тука и са отишли Видин или Монтана. А от там на тука, има поне 1000 случая, че и родителите си закарват.


07 Декември 2023 20:30 | Да
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Рахитичен е и отвън и отвътре. Има комплекс че е много слаб като глист и затова ходи с постоянно с раница на гърба за да изглежда уж по дебел.


07 Декември 2023 20:31 | До До Рангел
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Естествено, че виновниците трябва да бъдат съдени. А не да се разкарват с най-нов модел джипове и да ръсят акъл по медиите.


07 Декември 2023 20:32 | Пирин
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Брачед продължавам. На хартия изглежда всичко прекрасно но истината е че, в монбат работят само мангали и като концлагер. В крос заплатите са били добри преди години сега е 1000лв бруто. Да ни сравняваш с Монтана?.. иди си легни брачед, пълна мизерия е там. Кмета им е от 20 год по зле и от Камбита. Видин? Сигурно си родом от там, за да кажеш че Видин са напред. Имам познати от там... абсолютна мизерия. Дори и помярите няма какво да ядат там, за това и ги няма.


07 Декември 2023 20:33 | Миленчо от ВиК
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Данъците три да се пипнат, искаме качествено сметосъбиране и почистване на улици.


07 Декември 2023 20:34 | Канайкова
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

еее най-съм фенка на кмета щото не вдига самолета и сме на един акъл - моабети и минети


07 Декември 2023 21:31 | До Пирин
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Поредното доказателство, че не си излизал от Благоевград и не си в час. Не, не съм нито от Видин нито от Монтана. Препоръчвам ти, да си направиш екскурзии не само по коментираните градове, а като цяло в България. Няма по мизерен и безпаричен град от Благоевград. Града ни беше силен преди 20 години, като имаше 18-20 хил студенти - можеш да провериш, кръчми, дискотеки, магазини всеки идваше да си оставя парите тук. А сега от последните 10 години затъва. И друго за цигани и кучета. Е в Благоевград е масово цигани и кучета по центъра. Или и това не виждаш.


07 Декември 2023 21:52 | Както винаги
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

Както винаги Благоевградчани останаха с пръст в гъз. Избраха най-некадърния адвокат и човек.


07 Декември 2023 21:53 | До бриндо
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Айде с грамадския оправяйте нещата, че много лаехте на изборите


07 Декември 2023 22:12 | Blg
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Предишните бяха много зле, но пак трябваше време да го разберем. Байкуша се провали за месец работа. Казават че общината е пусната по нанадолнището, не знае къде се намира, а тези мацки където назначи не сме им чули гласчето. Яко се нахендри. Ама така е като гласуваме на емоции и за 100 лева.


07 Декември 2023 22:12 | градски
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Раницата му е модерна, виждал съм го да я носи и нови кецове с които беше на гласуването. Прави го да изглежда по млад.
Но един Омнадрен на две седмици няма да му е излишен..


07 Декември 2023 22:17 | Пирин
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Свали очилата бе брачед. Последната година в доста градове бях... такава ми е работата. За Северозапада ти казах да не говориш, явно ти не си бил там. Там живеят още в 19в пълна мизерия е. В Плевен същата работа, Кюстендил мизерия, Сливен, Хасково цигания. Благоевград си все още жив... да не е като преди 15год, но сравнение с горепосочените си е супер. Работа и пари се изкарват, ако имаш образование и ти сеработи. А такива като тебе мрънкачи... еми иди да живееш във Видин бе брачед, или се върни в долината на дългите гащи..!


07 Декември 2023 22:17 | До Насо Крадеца
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Ти що не намали данъците? По твое време сред. работна заплата от зад напред стигна 2-ро място след Видин? По твое време имаше яки съкращения в общината и увеличаване на администрацията с около 100 души. По твое време това което направи като строителство започна да се руши. По твое време в нарушение на закона за концесиите минерална вода стигна до Езерец. Мога още много. И не забравяй, че за пръв път след твоето управление община Благоевград е с големи дългове и Ристена ще строи на Баларбаши?


07 Декември 2023 23:02 | такова е
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Да бе верно, нали за всичко щеше да има обществено обсъждане уж. Заем за 8 милиона, днес се предлага, утре се приема, Занев за шеф на Пирин, никой не го иска, тука го приемат, увеличение на данъци и такси, днес се предлага, най-вероятно на 11-и ще се приеме. Туйто промяната.


08 Декември 2023 03:55 | Бонке
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Ти да мълчиш


08 Декември 2023 10:08 | Коле
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

Не си им удобен Байкушче. Не искат работа, свикнали са на мързел, цигари и алкохол в общината. Не си им удобен братле! Продължавай все така, щом така се реве, значи си в правилната посока. Още работа!


08 Декември 2023 10:13 | питане
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

А запознахте ли се с всички предложения на Кмета, например и за увеличение и на данък при придобиване на имоти?????


08 Декември 2023 10:15 | мале мале
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Явно е решил да пълни хазната само от налози..... това което обещаваше преди изборите е било като циганина на свадбата..... язък .


08 Декември 2023 11:49 | Беседката при тути
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

До Милен ВиК, ще си останеш служител цял живот, никога няма да бъдеш шеф, защото не идваш да ядеш кюфтетата на байкуша


09 Декември 2023 17:36 | Гражданите
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Заема на Община Благоевград е по времето на Р. Томов и сега ще е така.....


10 Декември 2023 19:10 | Реалист
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Насо, не желая с моите данъци и комисионна от парите за благоустройството на града да забърсваш от баровете поредната висяща там, на която да осигури богатство за цял живот. Личният живот и желанието ти да живееш в лукс си е твой проблем и проблем и задължение на всеки мъж, а не на целокупния Благоевград. Бъди здрав и дано си намериш майстора.


11 Декември 2023 13:12 | КОКО
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Благоевград ке си умира... Само студенти ке се свират по улиците и жените нема да раждат оти са сите шавливи, цигари и мАже, като не видали, А и изборите и тех ги нагласиха. Така че, с нагласените избори, Господ Бог самке си каже. Или ке СВАЛИ новия кемт от ТРОНА, квото е хърбаво, нещо ке го изпие набръзо и НЕМА ДА ИМА НОВ КМЕТ, нал затова е секи ден у чърквата, мачи го нещо та се изповедва, да му проси Господ Бог за ГОЕМИТЕ ЛАЖИ дет ги надроби без срам и без лице, та сега се страхува да не би Господ и Пресвета Богородица да речат айде Байкущ не си годен дай си квото требва да даваш данък на лажи ...Те така иде реч а
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар