Благоевград с денонощна аптека до няколко дни

26 януари 2023 16:27   8 коментара   6069 прочита


Д-р К. Качулев: С решаването на този проблем по иновативен начин кметът Илко Стоянов вдига нивото много високо и дава добър пример на останалите общини

От началото на м. февруари 2023 г. в Благоевград ще бъде възстановена дейността на аптеки с нощни дежурства. Това е в резултат на съвместни действия от страна на кмета Илко Стоянов и представители на Регионалната фармацевтична колегия.

Първоначално фармацевтичният обект, който ще обслужва клиенти и в малките часове на денонощието е аптеката, намираща се под кръстовището с кръгово движение при бившите „Зърнени храни“. Впоследствие е възможно обектите да бъдат повече от един, като ще работят по график 365 дни в годината. За да бъде създадено максимално улеснение за хората, графикът ще бъде оповестяван своевременно по няколко начина. Жителите и гостите на Благоевград ще могат да се информират чрез сайта на Община Благоевград, където ще бъдат публикувани дежурствата. Постоянна информация ще има и на електронното табло, намиращо се на фасадата на Общинска администрация. Справка ще може да бъде направена и на денонощните телефонни линии на Община Благоевград – 073/88 44 06 и 073/88 44 34. На видно място на аптеките също ще бъде закачен съответният график.

Денонощните аптеки ще работят на гише, като целта е хората да могат да се снабдят с необходимите им лекарства по всяко време на денонощието.

Разходите по дежурствата на фармацевтите за малките часове на денонощието ще бъдат за сметка на Общината, в случай че общинските съветници подкрепят предложението на кмета, което предстои да бъде разгледано като извънредна точка утре по време на заседание.

„Благодаря на Регионалната фармацевтична колегия и на всички фармацевти, които участват в процеса. Липсата на адекватна държавна политика в тази сфера ни доведе до тук, че да седнем в дух на партньорство и разбирателство и да стигнем до този резултат заедно с РФК. Благодаря им, защото фармацевтите в този момент откликват на нуждите на обществото. Постигнахме резултат вследствие на един сериозен двустранен процес. Утре ще внеса предложение до ОбС за приемане на разчет за бъдещия бюджет и за това да бъда упълномощен да подпиша договор, за да има Благоевград своята денонощна аптека“, заяви кметът Илко Стоянов.

„В момента г-н Стоянов вдига летвата много високо и дава пример на останалите общини. Още преди година и половина Българският фармацевтичен съюз и НСОРБ са провели среща в тази посока, но до момента не са стигнали до реално решение на проблема, който касае голяма част от България. В Благоевград този въпрос се реши за 3 месеца след стартиране на преговорите. Това е без прецедент“, коментира по време на пресконференция д-р Константин Качулев, заместник-председател на РФК - Благоевград.

В нея взеха участие още Златан Аврионов и Албена Георгиева, собственици на верига аптеки, които ще осигурят голяма част от нощните дежурства.

През 2021 година, благодарение на усилията на кмета Илко Стоянов и в резултат на успешен диалог с фармацевти, бяха поставени две вендинг машини за лекарства на територията на община Благоевград, като с това беше осигурена възможността за закупуване на медикаменти от първа необходимост и през нощта, които се отпускат без лекарско предписание.


Още за: аптека   Благоевград   кмет   Още от: Общество

Принтирай статия
8 коментара
26 Януари 2023 17:05 | 555
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Това е грандиозен успех на кмета и най-голямата придобивка за благоевградчани за 21-ви век.
Е, моста на Струма ще го направим след десетина години.


26 Януари 2023 18:38 | Най-накрая
Оценка:
-5
 (
9
 гласа)

Браво, започваме бавно да се превръщаме в град.


26 Януари 2023 18:59 | Ма
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Тоя колко е щастлив, все едно летище открива. Пътник си, кмет в Бобов дол ;


26 Януари 2023 20:20 | Кмето
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Безславна цигания, сметища и смрад


26 Януари 2023 22:09 | Камбата
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Как машините ще са благодарение на уж кмета, по-вероятно някое казино да работи благодарение на него


26 Януари 2023 22:52 | Беседката на джамията
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Тия с всеки изминал ден показват все повече колко са вредни. Айде скоро да идват изборите.


27 Януари 2023 00:44 | Врътката
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Камбата, Томов, сино на Байкушо ке ви опрае. Искали реформа в съдебната система, а ги няма да я гласуват. Евала, да му ядете куро на Байкушеви


27 Януари 2023 05:38 | Аз
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

Защо ви е денонощна аптека?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар