Благоевград посрещна Баба Марта на площад „Македония”

01 март 2015 19:27   2 коментара   7966 прочита


Самодейни групи показаха богато творчество по повод Деня на самодееца

Децата на Благоевград посрещнаха Баба Марта на площад „Македония” с песни и стихотворения. Червено- бялата баба дойде днес, заедно с Пижо и Пенда. Хиляди малки и големи се включиха в изработването на мартеници с помощта на ръководители от Център по изкуствата и Обединен детски комплекс. Баба Марта разказа на събралото се множество за легендата за мартениците, за символа на белия и червения цвят и къде малчуганите трябва да я закачат, когато видят първия щъркел, лястовица или цъфнало дърво.

Децата майсторяха подкови, за да носят щастие, цветя, традиционните- Пижо и Пенда. Въображението на децата намери приложение и на найлонови торбички и салфетки, които също се претвориха в оригинални мартенички. След като публиката изпрати с аплодисменти баба Марта и нейните помощници, на откритата сцена излязоха самодейни групи, които с песни и танци отбелязаха Деня на самодееца. Концертът откриха танцьорите от Детска фолклорна група към Народно читалище „Никола Вапцаров- 1866”- „Вихрен” .

Майсторство в песните и традиция показаха Детска фолклорна група „Джумайчета”, фолклорна група „Броеница” към Клуб на пенсионера, певческа група „Цветница” към Клуб на пенсионера – кв. „Грамада”, фолклорна група „Веселите баби” от село Изгрев, хор на туристи- ветерани към туристическо дружество „Айгидик”, смесена фолклорна група към НЧ „Никола Вапцаров 1866”, мъжка фолклорна група „Старите мераци и Китанов” и фолклорна група „Струмски славей” – кв. „Струмско”. Със своите изпълнения, самодейците предизвикаха публиката да се хване на кръшни хора и да стане част от празника им.

М. Иванов

2 коментара
01 Март 2015 22:11 | малък Сечко
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Баба Марта я видехме, а Дедо Камбитов дали не се появишче? Или си е брал дръва за огрев у Падеш?


01 Март 2015 22:27 | голем Сечко
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Дедо Камбиттец фногу дръвцу е складирал дето требва! И кожшето му е новичко!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар