Благоевград отбеляза 181 години от рождението на Васил Левски

18 юли 2018 11:11   3 коментара   2912 прочита


181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски отбеляза благоевградската общественост. Цветя пред бюст-паметника на Левски положиха заместник- кметът по икономика и финанси Иво Николов, заместник-областният управител Антоанета Янчевa, председателят на ОбС Радослав Тасков, общински съветници, представители на политически парти и институции, общественици, граждани. Животът и делото на българския революционер бе припомнен от Антон Велев, възпитаник на Природо-математическа гимназия и Христина Цонкова, възпитаник на Езикова гимназия.

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е роден на днешната дата през 1837 година в Карлово. Левски е национален герой, идеолог и организатор на Българския революционен централен комитет. Апостолът е един от ония политически мъже, който още приживе с целостта на личността и идеите си, с единството на думите и делата си печели признание, а след героичната си гибел става знаме на всичко чисто, демократично и напредничаво в българското историческо развитие.

Васил Левски е радетел за чиста и свята република, борец за равноправието между народите, за политически и граждански права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото – българското, балканското, общочовешкото. Наред с историческите си заслуги, Левски е синоним на политическия и нравствен идеал на българина. Жизненият път на Апостола на свободата завършва на 19 февруари (6 февруари стар стил) 1873 г. в София, където е обесен.

3 коментара
18 Юли 2018 12:43 | в изгнание
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

След 4 дни древното селище Скаптопара ще бъде изравнено със земята...
След 4 дни Вашите деца и внуци ще бъдат лишени от възможността да се докоснат до част от своето минало и история...
След 4 дни костите на предците Ви ще бъдат изровени, натоварени и извозени до близкото сметище...
След 4 дни терминално болното ни общество ще продължава да вегетира в будната си кома...


18 Юли 2018 22:15 | ха
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Не сте снимали кофите отстрани


19 Юли 2018 09:13 | Чистник до ха
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Пропуснали са и "тоалетната". Какво лицемерие!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар