Благоевград отбеляза 163 г от рождението на Георги Измирлиев - Македончето

21 април 2014 13:47   1 коментар   13570 прочита


Думите на Георги Измирлиев „Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството” прозвучаха днес в Благоевград по повод 163 години от рождението на революционера. Венци и цветя пред бюст- паметника на Георги Измирлиев- Македончето, помощник-апостол на Търновски революционен окръг по време на Априлското въстание, положиха зам.- кметът по хуманитарни дейности в община Благоевград Валери Смиленов, представители на политически партии, културни институции и граждани.

Пред събралото се множество на площада, носещ името на Георги Измирлиев, младата благоевградчанка Анелия Атанасова припомни моменти от живота и делото му.

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 г. в град Горна Джумая, в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици, известни със своята човечност и съпричастност към страданията на другите. Началното си образование Георги получава в родния град, а прогимназиално в град Сяр. Тук той се запознава с поемата на Георги Раковски - „Горски пътник”, която разкрива пред него величавото минало на Българската държава и предизвиква пламенен стремеж за освобождаване на Отечеството от турците. По-късно се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг. В разгара на подготовка е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

 

 

1 коментар
21 Април 2014 17:14 | в изгнание
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Не виждам Мусата, беше декларирал - че тези апостоли са и негови . Може би се готви за избори . Лично аз разрах от няколкото му изказвания, че българският не му е най-силната страна . Да бяга далеч, където ще го разберат ..
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар