Благоевград отбеляза 127 години от Съединението

06 септември 2012 12:19   12 коментара   9727 прочита


В деня на Съединението на България жителите на Благоевград почетоха загиналите във войните за Освобождение и Обединение на българския народ, предаде репортер на Радио “Фокус”-Пирин. Ритуалът започна с поднасяне на цветя пред паметната плоча на българските герои на пл. „Георги Измирлиев”. В церемонията участваха заместник-кметът Стоян Благоев, председателят на Общинския съвет Даниела Савеклиева, общински съветници и общественици.

За няколко минути прел паметната плоча на загиналите в борбите за съединението на България в центъра на Благоевград времето сякаш спря и поне за кратко патриотизмът все превес над ежедневието. Макар и днес да честваме 127-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, поглеждайки историческата хронология трябва да отбележим, че на шести септември през 1885г. не всички български територии успяват да опитат от вкуса на свободата, независимостта и обединението-такъв е Пиринския край. На практика регионът остава вън от събитията около Съединението, въпреки това много участници-доброволци се включват в събитията.

Според историци, това е била надеждата на населението в Пиринско, че все някога ще дойде и неговия ред за Свобода и независимост. И мечтата се сбъдва, само ,че след цели 27 години, през 1912г. След празничната церемония днес в центъра на Благоевград, празничното настроение продължи, макар и всеки по своему да го изживява. Със сигурност обаче, във времето завинаги ще остане надписът върху паметната плоча в центъра на Благоевград, който макар и кратък, казва достатъчно: „Поклон и слава на загиналите граждани от община Благоевград във войните за обединението и Независимостта на България”.

източник: focus-radio.net

12 коментара
06 Септември 2012 14:41 | 6
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Добре де, няма ли най-сетне да се научите на правилно писане! Къде е проблема - небрежни сте, некомпетентни, или просто пушите интересни неща?


06 Септември 2012 19:55 | САНДАНСКИ !!! сеч !!!!
Оценка:
1
 (
1
 гласа)що файда -сечта продължава !


Питането към министъра на земеделието е поставено от Корнелия Нинова

Депутатът от БСП Корнелия Нинова е внесла в деловодството на Парламента питане до министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов относно изсичането на 55-годишна 16 дка борови гори на хълм до село Поленица, община Сандански !!

Министър Найденов ще информира по темата депутатите в началото семтември, веднага щом приключи парламентарната ваканция.


06 Септември 2012 20:16 | от кв Освобождение
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Вие празнувате, а ние мизеруваме вече три дена сме без вода. Никой не отразява новината, а от ВиК ни казват че и утре вода няма да има, а вдругиден ха дано ама надали. Та за какви празници си говориме изобщо. По добре да си бяхме на работа да не се ядосвам с пресъхналата чешма у нас. На всичкото отгоре и водоноска не можели да осигурят. Що не се намери някой адвокат да се заеме и да ги осъдим. Иначе днес нашият квартал, а утре и някой друг ще страда


06 Септември 2012 22:24 | Яне Сандански
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

И защо бре юроде празнувате? Що донесе на Македонията това съединение? С него просто България се отказа от наследството на Византия/Източна Румелия означава Източен Рим/ и го подари на гърчолята заедно с опцията за възвръщането на сите територии и културни паметници! И сложи кръст на възкръсването на хилядолетната империя. Прост народ - слаба държава!


06 Септември 2012 22:30 | натуралист
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Празници ??!! Добре!!
Къде са делата !!??
Къде е язовир Ракочевица, къде е двоината жп. линия, къде е магистралата ??
Колко още години трябва да минат след Съединението и Освобождението за да се почуствуват хората от тази територия - хора, а ?!


07 Септември 2012 05:37 | честит празник !!!!!!
Оценка:
6
 (
8
 гласа)


Санданчани !
Интересно защо в днешния ден на Съединението на преден план излизат винаги хора с огромно его, които не могат да обединяват хората. Може би това е ирония и пародия - за това, което не бива да правим. Използвай днешния ден за среща с истинските приятели, говори за истинските неща, така ще бъдеш реално до тези, които създадоха днешния прекрасен ден. Бягай от сладникавото и сиропено патриотарство- то е за лицемерните, които никога не го превръщат в реалност, макар да говорят блестящо! Ама кой политик днес ще направи като Гаврил Кръстевич. Той, макар и да бил назначен от Султана, поел риска и казал - "И аз съм българин", подкрепяйки Съединението. Ще каже ли днес Кметът- "И аз съм Санданчанин". Не, той ще извика Чардафон в полицията и ще го накара да си мълчи. Ако Чардафон обаче беще мълчал, днес нямаше да има Съединение!
докога ще мълчим -един злобен склеротирал старец си прави що иска - докога ще мълчим ! Време е да хванем тоягите ! стига са ни правили на маймуни !!!


07 Септември 2012 10:26 | До 555
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Вестник "Струма " защо не напишете, че в града няма вода в рилци и Бяло поле четвърти ден също няма вода, отидете в квартал Освобождение да видиде хората как се мъчат с тубите, бедсвено положение е може да пламне и епидемия


07 Септември 2012 10:32 | От Кв, Освобождение
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Явно този директор на ВиК, не е в състояние да се справи с проблема, Спасов крановете, байпасите се правят пролетта и зимата, а вие тогава играете карти и кръчмите оправяте, сега хората страдат заради вашите неуредици


07 Септември 2012 11:23 | една българка
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

Яне Сандански написа:И защо бре юроде празнувате? Що донесе на Македонията това съединение? С него просто България се отказа от наследството на Византия/Източна Румелия означава

Г-не, Вие като сте толкова силни, защо не се вдигнете срещу Великите сили на деня и сега, ами упреквате българският народ за тогава!? Това са могли, това направили! И са патриоти, и заслужават Те почитта, и уважението на българския народ с празненства!!!!


07 Септември 2012 11:42 | До: до...................
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

6 написа:Добре де, няма ли най-сетне да се научите на правилно писане! Къде е проблема - небрежни сте, некомпетентни, или просто пушите интересни неща?

Алооооо защитника, на журнарлистите на в-к "Струма" къде сте????? Не е само "? =малко граматика", която критикува! Това, което Вие посочвахте на критикуващите форумци за грешки, като пропуснат интервал, или ударен интервал между буквите, или изписана /ударена на клавиатурата/ съседна буква, Вашите " професионалисти" журналисти и това допускат в своята работа.


07 Септември 2012 20:49 | Илинден
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Съединение ли, стара България (както я наричаха пиринските македонци) придоби Източна Румелия за да се почувства що годе държава. По това време пиринска Македония си беше турска провинция и македонските патриоти имаха ннапредвид нещо доста по-добро за Македония. Да ама не, беше казал някой, (вликите) държавици наоколо имаха нещо друго във предвид и резултата е на лице! Сега всички празнуват, вклучително и купените, продадените, префасонираните съзнателно или не "българи" ( да има шо да ям, да работам, да ми е спокойно, много много власта да не ме чепка па ако ште и гюптин да съм, много важно) А някои от таък (карши яка) ----Ке ми дадеш пасош ке се чина бугарин ( прасе което си знае копанката и си го чека денот) Нека ни е честито съединението!


08 Септември 2012 22:39 | Яне Сандански
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

до едната българка!
Виж пич/ко/! Язе сум си бугарин от македонско. Повеке от теб по кръв, ако сакаш да ти речем! Прав е Илинедн, шо да си кривим душата, княжеството се лустроса кат държава от Майньово - най-развитиот промишлечки град у юговосточната Авропа! Па прочети малце, кат се прайш на даскалица по история и география. Па тъпата шопска глава не разуме! Цел свет признава Майньово за Византия, салте шопето - не! Оти станаа ногу лакоми... земаа столицата от болярско, станаа извесни после с братоубийствени набези в Македония и Тракия... шо а ти кажа! И тогава политиците са ни били тъпи като сега, даже повечко!
А сега.. ама вече сериозно... можеш ли да си представиш в кухата лейка с провинциално мислене, че можеше да си достоен поданик на някогашната велика Източна Римска Империя, вместо да празнуваш писхичната продукция на селяка Чарда фон-а?? И защо ги ядооме?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар