Благоевград оглави печална класация!

03 април 2020 14:01   6 коментара   33243 прочита


Благоевград е на първо място в България в класация на компанията "Алфабет", за за смразяващия ефект на карантината. За пръв път нейното най-известно поделение "Гугъл" разпространи заключенията от огромен масив данни - вероятно най-големият в света - за придвижването на хората от 131 държави в седмиците на пандемията от коронавируса. С 74% спад в посещенията на аведения, кина и молове областния център е лидер сред останалите градове в страната.

На второ място е Кърджали, където спадът е 73%, а трето и четвърто място са отредени на Варна и София. Над една трета (36%) по-малко посещения на земеделски и фермерски пазари, дрогерии и аптеки. Изчезнали са повече от половината (58%) от хората, минаващи през автогари, жп гари и метростанции. Близо една трета (29%) по-малко са пътуванията до работното място. Констатациите за въздействието на т.нар. социално дистанциране са спрямо базов показател за всеки ден от петте седмици от 3 януари до 6 февруари.

В съобщението са данни за периода от 16 февруари до 29 март. В документа има и данни за големи градове и области в България, от които се вижда, че във Варна например през транспортните центрове са минавали едва 26% от обичайното само няколко седмици преди това. Данните не са изчерпателни и вероятно реалното положение е много по-драстично, защото са събирани от потребители, които са включили на смартфоните си Location History - услуга, която поначало е изключена.

Спазени са правилата за анонимност, като информацията не съдържа местоположението на конкретен потребител, неговите контакти или придвижване. Но данните са от смартфоните на милиарди хора по света и са предоставени, за да видят властите какъв е ефектът от действията им във всяка държава. "Алфабет" предупреждава, че националните доклади не бива да се сравняват. И все пак дори с уговорките те създават реална картина.

В Италия например посещението на заведения, молове и кина е рухнало с 94%, пътуванията до работа - с 63%, появата на пазари и в аптеки - с 85%, а от парковете са изчезнали 90% от хората, които се разхождат или спортуват там. Но в Япония, където режимът засега е сред най-либералните, от местата за пазаруване и забавление са се оттеглили 26%, а от работа - едва 9%.

Марти Иванов

6 коментара
03 Април 2020 18:06 | Шампиони
Оценка:
7
 (
15
 гласа)

Трябва да благодарим и дълбок поклон да направим, на върховия управленец, Д-р А. К. Познат още като Зарята. Сега се вижда неговата гениалност 8 години постепенно да ни подготвя за празни улици и заведения. Ниски доходи и мизерно живуркане. А ние, не та не, да го сменяме. Той човека виждал далеч в бъдещето. За благоевградчани сегашното положение не много по-различно от това преди Короната! Заведенията, магазините и ресторантите са си празни от години и сме на опашката в странат по-доходи също от години! ЗАРЯ - поклон бате.


03 Април 2020 18:48 | Да
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Даже няма смисъл да се коментира


04 Април 2020 07:04 | 9999
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Докога.


04 Април 2020 21:11 | Журко
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Айде бе Камбитов ви оправи града в Благоевград не бях ходил в Благоевград от доста години, гледам блокове санирани, улици асфалтирани, нови паркове.... Кмета е градоначалник той не отговорен за бизнеса и работните места


04 Април 2020 21:58 | Миа
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Ж урКо, ти паркове виждал ли си? Щото това, дето глътна над 5 млн е една алея с 2 детски площадки и 2-3 фитнес уреда. На това по света му се вика градина, а не парк. За сметка на това се застроиха много други градинки ..


06 Април 2020 16:28 | Чавдар
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Шампиони ти колко си умен. Некадърен комунист прост. Пф. Как не те е срам. М... Ти. Д... А малоумна.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар