Благоевград е на път да възстанови фестивал "Франкофоли"

23 април 2015 18:20   5 коментара   10878 прочита


Делегация от френския град Ла Рошел бе на посещение в Благоевград. Поводът за визитата бе идеята на Община Благоевград за възстановяването на фестивала „Франкофоли” (Les Francofolies).

Жерард Понт, художествен ръководител на фестивал „Francofolies” в Ла Рошел, Фредерик Шарпейл и Станка Желева, изтъкнат културен деец и франкофон, се срещнаха с кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. И двете страни изразиха огромното си желание Фестивала отново да се възроди.

Жерард Понт сподели, че подобни покани за организиране на форума е получил и от страни като Полша и Мароко. Веднага обаче приема поканата от Благоевград, защото много от артистите, участвали в предишните издания на френския фестивал, имат прекрасни спомени от Благоевград.

Френската делегация остана очарована от Благоевград, зелените площи и площадното пространство, и споделиха, че с радост ще се включат в организирането на фестивала.

Освен с кмета д-р Камбитов, френските гости се срещнаха и с Мария Северова, директор на Алианс Франсез Благоевград, и с ученици от Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“, където усилено се изучава френски език. Учениците единодушно заявиха, че искат да бъде проведен фестивал „Франкофоли“ в Благоевград, за да се докоснат до любимите си музикални звезди като Лара Фабиан и Indila.

Директор Понт ги увери, че те ще вземат активно участие, като ще посрещат и превеждат на гостите от Франция. Това несъмнено ще помогне за обогатяване познанията на учениците за френската култура и овладяването на френския език.

Предстои двете страни да уточнят подробностите около организацията и да бъде подписано споразумение за провеждане на фестивала „Франкофоли“ още този месец септември, 2015г.

Престижният фестивал „Франкофоли” се провежда ежегодно в град Ла Рошел. Градът е известен именно заради този фестивал, заради който всяка година пристигат 200 000 туристи, които оставят в икономиката на града над 7 млн евро.

В продължение на 5 дни, хиляди почитатели на френскоезичната песен, преживяват в началото на 90-те години на миналия ХХ век три успешни издания на фестивала в Благоевград, непосредствено преди България да стане пълноправен член на Международната организация на Франкофонията през 1993 г.

Фестивалът „Francofolies de Bulgarie a Blagoevgrad” става факт през 1991г., 1992г. и 1993г. Той е приет с голям ентусиазъм и интерес от жителите на Благоевград заради разнообразната си програма, в която са представени няколко стила и епохи.

Във форума, намерил място още в Монреал, Канада, също и в Швейцария, традиционно взимат участие както млади таланти, така и световно известни музиканти.

 

 

5 коментара
23 Април 2015 20:55 | мечтател
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Ееееее, най-сетне, най-сетне. Откога го чакаме тоя фестивал, беше страхотно изживяване, толкова култура, толкова емоции. Благоевград се възражда. УРА!


23 Април 2015 22:40 | Браво
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Знам, че не е важно, кой накара тези хора да си отидат от Благоевград, но господин Кмете, моля ПОТЪРСЕТЕ ОТГОВОРНОСТ ОТ БОНКА ИЧКОВА, мръсна долна и крадлива, чак сега се усетихте, браво, браво. Мислех, че сте и повярвал, защото все се клати до вас, ама не е така, браво, господин Кмет, благодаря ви, от цялото си сърце!!!


23 Април 2015 22:48 | един от випуск 1997
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Госпожа Ризова е номер 1.
Уважавайте я, деца :)


23 Април 2015 23:27 | Ради
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Браво, страхотно. Очакваме с нетърпение! Успех!


24 Април 2015 11:35 | Костадинов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Така, така. Много съм доволен, това е един голям напредък за града и културата. Французите са ценители, оценили са града и това как се работи тук. Поздравления за екипа на д-р Камбитов! Очаквам го, ще бъде силно! Succè s!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар