Бизнесът в Благоевград се включва в дуалната система на обучение в Професионалната гимназия

27 февруари 2021 08:50   2 коментара   5880 прочита


 
Обучението чрез работа или дуалната система на обучение се прилага от настоящата учебна година в Благоевградската професионална гимназия с две специалности – приоритетната за пазара на труда специалност „Машини и системи с ЦПУ“ и специалност „Електрообзавеждане на производството“. 
Паралелката с тази форма на обучение е първата такава в Община Благоевград, а предлаганите специалности са търсени от бизнеса в града. 

Обучението чрез работа предполага партньорство между работодателите и училището, като след завършването на първи гимназиален етап (Х клас) учениците се разпределят при работодател за практическо обучение в реална среда. С учениците се сключва трудов договор по чл. 230, ал. 1 от КТ, с което учениците получават статут на обучавани лица в обучение чрез работа. 

Кметът на Община Благоевград пое ангажимент за осигуряването на превоза на учениците за практическото им обучение до фирмите на работодателите и за съдействие с рекламата на дуалната система на обучение, предлагана от БПГ „Ичко Бойчев“. 
Представители на бизнеса  изразиха готовност за сътрудничество с Професионалната гимназия, а д-р инж. Василиса Павлова, заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности подчерта намерението на Община Благоевград професионалното образование да стане отново атрактивно и предпочитано. 

П. Попов 

2 коментара
27 Февруари 2021 10:00 | ТопОпресата
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Освен замкметицата, всичко е рапон до рапон!


27 Февруари 2021 20:52 | поп Нафърфорий
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

А зам. кметицата е баш рапона, върхът на сладоледа!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар