Бизнесът иска замразяване на минималната заплата! Не приемат увеличението на 650 лв.

08 септември 2020 11:00   6 коментара   4571 прочита


 

Бизнесът иска замразяване на минималната заплата. Минималното възнаграждение за работещите и осигурителните прагове по икономически сектори да останат замразени за следващата година, настояват работодателските организации. 

По време на мандата на третия кабинет на Бойко Борисов, в три последователни години минималната заплата в страната бе увеличавана с по 50 лева. За следващата година е планирано тя да нарасне с 40 лева и да стане 650. 

Според бизнеса в условията на икономически срив и повишена безработица, породени от COVID-пандемията, не е разумно административно да се вдигат минималните нива на възнагражденията в страната. "В тези условия най-разумното е да не се увеличават сегашните им нива", заяви пред Блумбърг Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той припомни, че за тази година минималната работна заплата е била увеличена с до 610 лева на базата на очакван ръст на БВП от над 3 процента. Заради коронакризата обаче ще бъде отчетен икономически спад от поне 7%, което означава разлика спрямо прогнозата от 10 процентни пункта. 

"Замразяването на нивото на минималната работна заплата ще позволи на увеличените с близо 100 000 безработни да си намерят по-лесно работа, защото това основно са хора с по-ниска квалификация" коментира Велев. 

Тези ръстове натиснаха нагоре и възнагражденията, близки до нивото на минималната заплата, въпреки че от години работодателските организации отказват да преговарят със синдикатите за размерите на минималните доходи, върху които се начисляват осигуровките. 

В момента работодателските организации и синдикатите договорят механизма за определяне на минималната заплата в страната, така че тя да не се определя повече по административен път от правителството, съобщи Васил Велев. 

"Идеята е да има минимална заплата на национално ниво, след което социалните партньори ще договарят минимални заплащания и по браншове за три категории персонал - ниско, средно и висококвалифицирани", поясни Велев. Към момента обаче се договаряли само критериите, а не конкретни нива, което означава, че за догодина този механизъм няма да бъде приложен. 

По думите Велев закъснялото и грешно стартиране на схемата за подкрепа на заетостта "60/40" е причина броят на безработните в страната да скочи със 100 000 души през април и май. 

"Очакваме новият й дизайн от октомври, но тези 100 000 души няма да се върнат отново на работа", коментира председателят на АИКБ. Според него предвиденият бюджет на схемата от 1 милиард лева има капацитет да спаси между 500 хиляди и 700 хиляди работни места, но усвояването на субсидията в момента върви много бавно.


Още за: бизнес   заплата   650 лева   Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
08 Септември 2020 11:57 | xtz
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

а да си е*ат май*ата нейскат ли и сами да си работат тия бизнесмени. и сами да са си шефове и роби.


08 Септември 2020 13:37 | ...
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

как тъй 40 лв повече ще им се дават на тия роби, даже те трябва да плащат, че им се дава работа!


08 Септември 2020 15:22 | Реалност
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Срещат се двама бг бизнесмени, единият-абе, тия моите работници са три месеца без заплата и пак идват на работа, другия-ти луд ли си, взимай им по 5 лева вход.


08 Септември 2020 18:21 | Онзи
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Глупака сложил минус на горния коментар е пълен идиот.


08 Септември 2020 18:47 | Ттт
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Гърч на тоя мижав народ бе, щом си мълчи значи е доволен


08 Септември 2020 18:59 | Онзи
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Глупаците вече са двама. Дерзайте кретени.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар