Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов: Войната между община и държава за парк "Македония" е пагубна за града

06 февруари 2023 11:03   29 коментара   29320 прочита


Казусът с парк "Македония" в Благоевград и намерението на държавата да си го вземе обратно предизвика реакцията на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов, за когото безвъзмездното придобиване на  62 декара  от казармите в полза на Благоевград , е сред големите му победи.

Сделката е реализирана след 6 години упорити усилия от страна на общината и воля от страна на държавата. Негови предшественици няколко мандата се опитваха да постигнат договорка с Министерство на отбраната да предостави част от терените за нуждите на областния център, но безуспешно. Екипът "Камбитов" успя и имотът бе прехвърлен безвъзмездно на Благоевград. 

" Не мога да стоя безучастен като наблюдавам процесите в Благоевград и следя отблизо казуса с парк "Македония". Войната между общината и държавата е пагубна за града и е ярко доказателство, че е прекъсната връзката и нарушена комуникацията между институциите.

Налице е липса на воля от страна на враждуващите страни- община и държава. Не разбирам защо не се постигна консенсус, един договор винаги може да бъде подновен, може да се правят компромиси и от двете страни да не се стига до тежки конфликти, такива каквито наблюдаваме в момента. Залогът тук е голям. Залогът е Благоевград.

Въпросите, които изникват, от една страна : Какви са намеренията на държавата?! Какво ще го прави? Ще го продава ли? Има ли натиск от частни инвеститори с апетити за застрояването му, както се говори в града.

От друга страна : Какво са направили кметовете след мен по договора, за да не се стига дотук. Досега държавата е била добронамерена. Този случай не е прецедент., има практика, когато намеренията не са изпълнени, по обективни причини, формално имотът се връща на държавата и след това отново с решение на МС се прехвърля на общината. Хубавото на това е, че могат да се предоговарят условия спрямо променената ситуация.

И тук няма драма, има подобни примери с други общини, при които споровете, са приключвали в полза на общините, но за това са необходими разговори и общи усилия. А твърденията за продажба са неоснователни и несериозни.

За това какво са свършили екипите "Томов" и "Стоянов" да излязат и да кажат точно и ясно -направихме това, това и това.... И община и държава да обяснят действията и намеренията си, за да не бъдат залог благоевградчани. 
Ние успяхме с неимоверни усилия, продължили с години да върнем имота на Благоевград.

Водихме преговори с 3-4 редовни и още толкова служебни правителства и министри, изрично подчертавам преговори трудни и продължителни разговори, но имаше воля както от страна на държавата, така и от страна на общината, нещата да се случат. И те се случиха.

Благоевград си върна топ имот, който трябваше да се превърне в прекрасно място. След като подписахме договора започнахме незабавно работа по изпълнението му. На мястото, което беше в окаяно състояние, заварихме 32 сгради, 29 от тях съборихме,, три обаче, тези които са в момента на мястото запазихме и извършихме текущ ремонт. -т. е нищо извън договора.

Тези сгради и преди нас са работили, военните са ги използвали като работилници, т. е не са опасни и не са незаконни. Бяхме задължени да извършим дейности по проектиране, за да започнем и изграждането на обекти, които включваха - нов контролно-пропускателен пункт, автоматизирани бариери, стоманобетонна ограда, вътрешна улица с обръщало, алейно осветление. водоснабдяване, електрозахранване и осветление, изграждане на портал.

Впоследствие трябваше да бъдат изградени сериозни придобивки за всички благоевградчани- Експо център, Музей на Македоно-Oдринското опълчение, парк за отдих и спорт. Голямата сграда, която в момента е опакована в зелено щяхме да превърнем в младежки център за обучение на ай-ти специалисти.

Започнахме да изпълняваме клаузите по договора стъпка по стъпка. Изработихме идейния проект, който би трябвало да се пази в общината, осигурихме финансиране след договорки с частен инвеститор за изграждането на православен храм на мястото.

Дори забавихме малко ПУП-а, изчаквайки владиката Серафим да посочи конкретното и точно място за изграждане на храма.. И по наше време е имало проверка на ДНСК, по сигнал на съветника Андон Тодоров и уволнения от мен архитект Тинчев, но констатациите на проверяващите бяха преодолими. За съжаление времето не ни стигна, да довършим започнатото..

Работата трябваше да продължат тези, които дойдоха след нас. Какво са направили, за да запазят собствеността е видно, явно недостатъчно, след като се стига до такъв скандален прецедент - да отнемат от Благоевград прекрасен имот... заради липсата на воля за диалог между институциите.

Заради безсмислена война между община и държава, в която залогът сме всички ние, жителите на този град, каза бившият градоначалник, призовавайки страните в спора да заровят томахавките и вземат решение, което да не в ущърб на благоевградчани.. 

П.Попов 
 

 

29 коментара
06 Февруари 2023 11:18 | Бойко
Оценка:
39
 (
55
 гласа)

Доколкото знаем вие г-н Камбитов вече не сте жител на община Благоевград. Не мислите ли, че за сегашното окаяно състояние на града и вие имате някаква вина!?


06 Февруари 2023 11:28 | СЕКСЪТ И ГРАДЪТ
Оценка:
-26
 (
48
 гласа)

ГООООООООЛЕЕЕЕЕММММММММММ.


06 Февруари 2023 11:29 | Браво
Оценка:
-44
 (
58
 гласа)

Браво Насо, благоевградчани изпуснаха златен кмет


06 Февруари 2023 11:43 | До бойко
Оценка:
-43
 (
61
 гласа)

Този човек е по-голям гражданин на Благоевград и е направил повече за този град, за разлика от всички такива като теб, които като мишки се изказват в подобни форуми.


06 Февруари 2023 12:24 | Рангел
Оценка:
9
 (
19
 гласа)

Тоя като ти каже парк, разбирай кооперации. Пример-"паркът" срещу американските общежития.


06 Февруари 2023 12:26 | b
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

А още по-бившия кмет Паскалев няма ли да се изкаже и той по въпроса?


06 Февруари 2023 12:28 | НИЕ
Оценка:
41
 (
49
 гласа)

Никой не се интересувата от Вашето мчнение Атанасе. Разходи се из улиците на Благоевград и виж какви качествени улици прави този екип и тогава говори. Най-вероятно вече не сте с оная мангалка и сега си търсиш друга, и понеже са те забравили си правиш реклама. Ееееее НАСО с АКОРДЕОНА.....


06 Февруари 2023 12:37 | Благоевград
Оценка:
31
 (
41
 гласа)

Улиците в Благоевград се правят по Японска и Американска Технология- Профилиране, така че Насо марш назад.


06 Февруари 2023 12:38 | Мурафет фон ИШИРЕТОВА
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Проследете потоците на парите. Влезли - излезли, къде са отишли. Има ли нови парични потоци появили се на Благоевградския финасов хоризонт и кой стои зад тях. Един финансов рентген ще е полезен.


06 Февруари 2023 12:40 | Точно
Оценка:
0
 (
26
 гласа)

Само Атанас Камбитов може да коментира темата за бившите казарми, защото той издейства те да бъдат дадени в управление на общината. А иначе, Паскалев може само да му текат лигите, тъй като е изключително арогантен и комерсиален с всичките му тец-ве и вец-ве. Илко просто си прави пр кампания за следващия кметски вот, нищо общо с благото на гражданите. Онова пиянде Томов не го споменавам, че той съвсем не знаеше и не знае къде се намира.


06 Февруари 2023 12:49 | +++
Оценка:
14
 (
20
 гласа)

Тези бивши казарми са проект на частни фирми и Насо е само посредник нищо повече, както във всичко. Междо другото Насо никога не и бил лекар, а милиционер с акордеон и със сутеньорите нали знаете.....


06 Февруари 2023 13:20 | Ханко брат
Оценка:
-34
 (
50
 гласа)

Д-Р АТАНАС КАМБИТОВ Е НАЙ-УСПЕШНИЯ КМЕТ НА БЛАГОЕВГРАД!!!


06 Февруари 2023 13:38 | Насо
Оценка:
29
 (
41
 гласа)

Изчезни! И това, което те търпяхме, ти е много! Наглец!


06 Февруари 2023 13:57 | вак
Оценка:
23
 (
23
 гласа)

Да ти подарят нещо и ти, Камбитов да го упропастиш, а и Томов и Стоянов ! Не ставате за нищо, нямате визия за града ! Докарахте проекта само до сватби, т. е. една сватба... айде скрий се


06 Февруари 2023 14:33 | realist.
Оценка:
-10
 (
16
 гласа)

ima dago tarsite naso .poneje e velikan pred tozi kafiavia mangal.


06 Февруари 2023 15:22 | Червилов
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Сашке Лулеова, трай си, че родната го закъса


06 Февруари 2023 16:15 | тикток
Оценка:
7
 (
15
 гласа)

Лелеле и този излиза и се показва и дава мнение. Боже боже, скрий се ей насо ти нищо не направи асоме дна сватба на дъщеряти и нищо друго. А и след това че заради него общината е осъдена да плати 1. 4 милиона лева значи се покрий през глава


06 Февруари 2023 17:26 | Симитличанин от Италия
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

И при благоевградчани е налице стокхолмски синдром кат при нас кметовете милионери они викат много са добри. оФци бееее бееее бееее


06 Февруари 2023 17:31 | Апостолов
Оценка:
-7
 (
11
 гласа)

И да бягам срещу Камбитов, не мога да го стигна


06 Февруари 2023 19:39 | Симитличанин от Италия
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

А ич не можеш само далаверата с Нинджата му дърпаш резко на старта. Тото милионер смех смех. Камбата не се е сетил иначе и он ше направеше некой от семейството милионер. Вместо да дърпа тънко от кашето са тогава ше се по разпищолеше.


06 Февруари 2023 20:04 | зъбатата от Жостово
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

много гепи, много лапа, София имоти-върна дългове и милиони направи-в затова го любя тоя Падежки чаршаф..... а и наглец си пада, интервюта дава


06 Февруари 2023 20:21 | ?!
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

toq gushter oshte li ne e v zandana za saniraniqta?!


06 Февруари 2023 20:23 | hanko
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

negramotniko, po kakvo e doktor toq, be?


06 Февруари 2023 20:43 | qqq1
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

Камбитов - боклук = човек без близки хора
Никой не го харесва


06 Февруари 2023 22:15 | Цецо
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Насо леля ти Стефка преди години почина, та на какво се надяваш. Прост човек, ама много прост.


07 Февруари 2023 09:56 | Данчо
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Абе оня пияницата Томов е същия. Просветните дейци от читалището хванаха рУМЕН в много яки схеми от бъдещите ремонти на читалището и се спука като


07 Февруари 2023 09:57 | Данчо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

КАТО БАЛОН


07 Февруари 2023 10:14 | Д-р Бренди
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Време е за препечена ръжена филийка с лъжичка хайвер отгоре, полята с малка водка.


07 Февруари 2023 10:51 | ПР
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Разсипахте хубавия си град. То не бяха сексперименти с Паскали-маскари, Причкапи-майтапи, Камби-мамби, Томовци-ломовци, Айдукати-тарикати. Стига толкова, вижте, огледайте се, намерете СТОПАНИН на някогашното бижу - Благоевград и му ПОМАГАЙТЕ, а не от първия ден да го лаете и демотивирате. То е за ВАС и ВАШИТЕ деца. Защото останаха малко младите и като ги прогоните, ВИЕ ще ходите по чуждите държави и градища да ги виждате! МИСЛЕТЕ!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар